perjantai 22. kesäkuuta 2012

Keinottelun kuninkaat

Umberto Eco on kirjoittanut todellisiin henkilöihin ja tositapahtumiin perustuvan juonitteluromaanin. Prahan kalmisto (WSOY 2012) on monipolvinen tarina ihmisistä, jotka ovat uskollisia eniten maksavalle ja vain siihen asti, kun palkkio on maksettu. Voimahahmona häärää mestariväärentäjä Simone Simonini, jonka "autenttiset" asiakirjat saavat liikkeelle tapahtumaketjuja.

Romaanin luvut ovat kukin yhdelle päivälle sijoitettuja päiväkirjamerkintöjä. Ne on merkitty muistiin noin kuukauden aikana mutta kattavat useita vuosikymmeniä. Simonini epäilee muistinmenetystä, minkä vuoksi hän päättää koota hajanaisia muistojaan päiväkirjaan. Yllätyksekseen hän havaitsee apotti Dalla Piccolankin kirjoittavan merkintöjä. Kuka on Dalla Piccola, ja kuka on Simonini?

Mutta silti, silti... Jos Dalla Piccola oli palannut Auteuilista ja oli kauhtanansa riisuttuaan kävellyt käytävän läpi minun asuntooni ja asettunut muitta mutkitta vuoteeseeni makaamaan, se tarkoitti sitä, että hän oli muistanut minut ja tiennyt, että saattoi nukkua kodissani kuin omassaan, koska olimme yksi ja sama henkilö. Joten Dalla Piccola oli mennyt nukkumaan tietäen olevansa Simonini, kun taas seuraavana aamuna Simonini oli herännyt tietämättä olevansa Dalla Piccola. Toisin sanoen ensin Dalla Piccola menettää muistinsa, sitten se palautuu, hän nukkuu yön yli ja siirtää muistittomuutensa Simoinille.

Identiteettiongelmat sekä viha juutalaisia ja vapaamuurareita kohtaan johdattavat Simoninin yhä syvemmälle petosten maailmaan. Se on maailma, jossa kaikki on kaupan eikä muu ole tärkeää kuin raha. Vaikka romaanin tapahtumat sijoittuvatkin 1800-luvulle, sen teemat toimisivat yhtä hyvin myös nykyhetkeen sijoittuvassa tarinassa. Oma etu ja maallinen omaisuus ovat nykyäänkin johtotähtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti