torstai 10. tammikuuta 2013

Colm Tóibín: Brooklyn

Colm Tóibín: Brooklyn
Englanninkielinen alkuperäisteos Brooklyn
Suomentanut Kaijamari Sivill
Tammi 2011
313 s.







Olen lukenut hävyttömän pienen osan Tammen Keltaisesta kirjastosta, mutta yleensä olen pitänyt lukemastani. Pidin myös Brooklynista, sarjan osasta numero 419.

Kirjassa eletään 1950-lukua, aikaa jolloin sota on ohi mutta elämä tiukkaa. Monet ovat lähteneet Amerikkaan etsimään onneaan. Niin tekee myös irlantilainen Eilis. Hän asuu äitinsä ja sisarensa kanssa, hänellä on osa-aikainen työ ja hän on suhteellisen tyytyväinen elämäänsä. Hänelle tarjotaan mahdollisuutta kokoaikaiseen työhön ja omaan vuokra-asuntoon - Amerikassa. Eilisin mielestä hänen sisarensa Rose olisi rohkeampi ja ehkä sopivampi lähtijä, mutta toisaalta Rosella on työpaikka ja omaa rahaa Irlannissa. Niinpä hän lähtee, ei vastahakoisesti mutta ei kauhean mielelläänkään.

Hän oli jo pakannut yhden matkalaukun, ja kun hän kävi sen sisältöä läpi päässään, hän toivoi ettei hänen enää tarvitsisi avata sitä. Eräänä niistä valveilla maatuista öistä hänelle valkeni, että seuraavalla kerralla kun hän sen matkalaukun avaisi, hän olisi eri huoneessa eri maassa, ja silloin hänen mieleensä tuli ihan kutsumatta, että hän olisi onnellisempi, jos laukun avaisi joku eri ihminen joka saisi omakseen hänen vaatteensa ja kenkänsä ja voisi pitää niitä joka päivä. Hän itse jäisi mieluummin kotiin, nukkuisi tässä huoneessa, asuisi tässä talossa ja tulisi toimeen ilman vaatteita ja kenkiä. Kaikki järjestelyt, kaikki tohina ja touhotus, palvelisivat paremmin jotakuta muuta, hän ajatteli, jotakuta hänen kaltaistaan, saman ikäistä ja saman kokoista, joka ehkä jopa olisi saman näköinen kuin hän, kunhan vain hän itse, se ihminen joka nyt ajatteli, voisi herätä tässä sängyssä joka aamu ja päivän mittaan kulkea näillä tutuilla kaduilla ja tulla kotiin, keittiöön äidin ja Rosen luo.

Merimatka Atlantin yli on kauhea: laiva on täynnä merisairaita matkustajia. Perillä New Yorkissa Eilis asettuu Brooklyniin, jossa hän asettuu rouva Kehoen luo. Hän saa oman huoneen, mutta jakaa keittiön ja kylpyhuoneen muiden vuokralaisten kanssa. Yhteiselo sujuu melko vähin yhteenotoin ja työpaikkakin on kelvollinen. Lisäksi Eilis pääsee opiskelemaan kirjanpitoa iltaisin. Kun vielä eteen osuu rakastava Tony, ei kotoa lähtö tunnukaan enää pahalta.

Eilisin kotiuduttua uuteen maahan hän saa Irlannista pysäyttävän viestin. Hänen on palattava sinne, omasta mielestään lyhyeksi aikaa mutta monen muun mielestä pysyvästi. Ennen lähtöä Eilis sitoutuu Tonyyn, koska hän on varma että Brooklyn on hänen kohtalonsa.

Irlanti ei kuitenkaan enää ole sama kuin Eilisin lähtiessä. Hän ei ole varma kumpi on muuttunut enemmän, maa vai hän. Ihmiset ovat erilaisia ja kohtelevat häntä paremmin kuin koskaan ennen. Hän huomaa viihtyvänsä ja melkein unohtaa, että on vain muutaman viikon vierailulla. Lopulta hän joutuu miettimään, mihin maahan ja kenen vierelle hän kuuluu.

Brooklyn on juoneltaan ennalta-arvattava mutta silti kiinnostava. Eilisin häilyvät tunteet ja epävarmuus on kuvattu niin, että lukijan on helppo samaistua häneen. Välimatka läheisiin, kulttuurierot, tiukka taloudellinen tilanne ja tulevaisuushaaveet koskettavat. Vaikka Eilis on aikuinen hän on silti usein kuin teini-ikäinen. Hän on herkkä, hän haluaa haaveilla vaikka ei oikein uskaltaisi, hän miettii millaisen vaikutelman antaa ja hän yrittää piilottaa surulliset tunteensa. Samalla hän on kuitenkin vahva ja päättäväinen. Hän tietää mitä haluaa tehdä ja pyrkii toteuttamaan haaveensa. Ja mikä tärkeintä, juuriltaan reväistynä ja uuteen paikkaan istutettuna hän osaa nauttia iloisista hetkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti