sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Kami Garcia & Margaret Stohl: Lumoava kirous


Lumoava kirous

Kami Garcia & Margaret Stohl: Lumoava kirous
Englanninkielinen alkuperäisteos Beautiful Creatures
Suomentanut Aila Herronen
WSOY 2013
529 s.Lumoava kirous on lisä nuorille aikuisille suunnattuun yliluonnollisen romantiikan genreen. Monista muista se eroaa sillä, että pikkukaupunkiin saapuva muukalainen on tyttö ja tapahtumat kerrotaan pojan näkökulmasta. Tämä on mielestäni virkistävä poikkeus.

Ethan Wate on tavallinen koulupoika, joka on syntynyt ja asunut koko ikänsä Gatlinissa. Gatlin on kaupunki, jossa ihmiset asuvat aina ja jossa mikään ei muutu. Minkään ei haluta muuttuvan eikä uusia asukkaita toivota. Ethan tajuaa muutoksen olevan väistämätön, kun kaupunkiin muuttaa uusi tyttö, Lena Duchannes. Ethan on nähnyt Lenasta toistuvia unia, joissa hän aina menettää tämän. Lena on nähnyt samoja unia mutta ei halua myöntää sitä. Ethan yrittää sinnikkäästi saada selville, kuka Lena on ja mitä unet merkitsevät. Hän huomaa heidän pystyvän juttelemaan ajatusten välityksellä ja näkemään yhteisiä näkyjä koskettamalla samaa esinettä. Hän hämmästyy mutta ei pelästy saadessaan selville, että Lena ja tämän suku ovat osa yliluonnollista maailmaa.

Vatsanpohjassani muljahti. Minun teki mieli sännätä portaat ylös, lukita ovi ja mennä sängyn alle piiloon, mutta toisaalta minun teki vielä enemmän mieli jäädä. Koska enkö ollut tiennyt tämän koko ajan? En ehkä ollut tiennyt, mikä Lena oli, mutta olin tiennyt, että häneen liittyi jotain muutakin kuin pelkkä rihkamariipus ja vanhat koristossut. Mitä voi odottaa ihmiseltä, joka osasi tehdä kaatosateen? Joka osasi puhua kanssani olematta paikalla. Joka osasi hallita taivaalla leijuvia pilviä. Joka osasi läväyttää huoneeni ikkunan auki etupihalta käsin.

Lena on luonnonvoimia hallitseva loihtija. Hänen sukunsa on kirottu, ja 16-vuotissyntymäpäivänään hän tulee saamaan selville, kuuluuko hän Pimeälle vai Kirkkaalle puolelle. Hän pelkää olevansa Pimeä loihtija ja pelkää syntymäpäiväänsä. Ethan sen sijaan on varma, että hänen paikkansa on Kirkkaudessa. Yhdessä he yrittävät saada lisätietoa kirouksesta sekä siitä, mitä syntymäpäivänä tulee tapahtumaan.

Lumoava kirous on hyvä kirja, kunhan se pääsee vauhtiin. Mielestäni tarinassa on alkupuolella varsin paljon tyhjäkäyntiä eikä se olisi pahasti kärsinyt sadan sivun karsimisesta. Kovin paljon on toistoa; vähän väliä Lena hokee olevansa varmasti Pimeä loihtija ja yhtä usein Ethan väittää vastaan. Unien kuvausta on liikaa siihen nähden, että tapahtumapaikkaa lukuunottamatta ne ovat joka kerta hyvin samanlaisia. Henkilöhahmot käyttäytyvät jatkuvasti samalla tavoin, joten tuntuu tylsältä lukea useita samankaltaisia kuvauksia ja tapahtumia. Ensimmäiset 300 sivua luin muutama luku kerrallaan ja niin, että välissä oli useiden päivien pituisia taukoja. Sen jälkeen tapahtumat pääsivät kunnolla vauhtiin, ja lopun luinkin kerralla.On harmillista, jos alun verkkainen vauhti karkottaa lukijoita, loppu kuitenkin korvaa paljon.

Takakannen mukaan " Lumoava kirous aloittaa eeppisen rakkausdraaman", joten voi siis olettaa jatkoa olevan luvassa. Ihan varmasti se ja kaikki muutkin osat päätyvät lukulistalleni.

2 kommenttia:

  1. Joo, osia on kaiken kaikkiaan neljä eli tämän lisäksi Beautiful Darkness, Beautiful Chaos ja Beautiful Redemption. Vaikka kirja ei minua kauheasti vakuuttanutkaan niin aion lukea kaikki kun kerran aloitin :D

    Ja keskiviikkona katsastamaan tää leffa :)

    VastaaPoista
  2. Oi, noin monta osaa! Toivottavasti ovat tiiviimpiä paketteja kuin avausosa.

    Hauskaa leffailta :) Aamulehden kriitikko kehui viime perjantain Valo-liitteessä, muita arvioita en ole vielä huomannut.

    VastaaPoista