sunnuntai 9. elokuuta 2015

Liane Moriarty: Hyvä aviomies

Liane Moriarty: Hyvä aviomies
Englanninkielinen alkuperäisteos The Husband's Secret (2013)
Suomentanut Helene Bützow
WSOY 2014
444 s.






Minulla on sellainen mielikuva, että Hyvä aviomies sai viime vuonna paljon huomiota ja kiitosta blogeissa. Jotenkin kirja meni kuitenkin ohi, ehkä se oli aina lainassa enkä tehnyt varausta, mutta nyt lopulta oli sen vuoro tulla luetuksi.

Tapahtumien keskipisteenä on syksyinen Sydney ja St. Angelan koulu, joka yhdistää joukon hyvin erilaisia ihmisiä. On perhe Fitzpatrick, jossa isä John-Paul on komean veljessarjan esikoinen, äiti Cecilia täydellinen kotirouva ja kolme tytärtä ovat suloisia. On koulusihteeri Rachel Crowley, miehensä ja tyttärensä menettänyt eläkeikäinen rouva, jonka ainoa ilo on pieni pojanpoika. On Tess, joka pakenee avio-ongelmia ja asettuu poikansa kanssa asumaan äitinsä luo. 

Kaikki johtui Berliinin muurista.

Ilman Berliinin muuria Cecilia ei olisi koskaan löytänyt kirjettä, eikä hän istuisi tässä, keittiönpöytänsä ääressä yrittäen olla avaamatta sitä.

Kirjekuorta peitti ohut, harmaa pölykerros. Etupuolen teksti oli kirjoitettu kehnolla sinisellä kuivamustekynällä, ja käsiala oli yhtä tuttua kuin hänen omansa. Hän käänsi kuoren ympäri. Se oli suljettu kellastuneella teipinpätkällä. Milloin se oli kirjoitettu? Se tuntui vanhalta, aivan kuin vuosia sitten kirjoitetulta, mutta varmasti sitä ei voinut tietää.

Cecilia ei avaisi sitä. Oli täysin selvää, että kirjettä ei pitäisi avata. Hän oli kaikista tuntemistaan ihmisistä päättäväisin, ja hän oli jo päättänyt jättää kirjeen avaamatta, joten asiaa ei kannattanut enää vatvoa.

Tulee kuitenkin hetki, jolloin Cecilian on avattava kirje ja luettava aviomiehensä hänelle kirjoittama viesti. Kirjeen sisältö pysäyttää Cecilian ja saa hänen maailmansa pyörähtämään ympäri Hän joutuu kyseenalaistamaan rakkautensa ja moraalinsa, hän joutuu ponnistelemaan pitääkseen itsensä, perheensä ja kuvan perheestä ehjänä. 

Myös muut keskushahmot taistelevat pysyäkseen koossa. Rachel ei ole koskaan toipunut tyttärensä väkivaltaisesta kuolemasta, ja kaipaa epätoivosesti tietoa syyllisestä. Hänen poikansa perhe on muuttamassa toiselle puolelle maapalloa, he ovat viemässä pientä Jacobia pois ja jättämässä hänet täysin yksin. Hänen maailmansa on hajoamassa. Tessin avioliitto on saanut pahan kolauksen, mikä on sekoittanut hänen elämänsä. Sydney tarjoaa pakopaikan mutta ei vastauksia.

Hyvä aviomies on hyvä kirja. Takakansiteksi ja ehkä kansikuvakin viittavaat siihen, että sisältö saattaisi olla kepeää hömppää. Sitä se ei kuitenkaan ole. Kirjeen sisältö tuli ainakin minulle yllätyksenä, se ei ole mikään kliseinen aviomiehen tunnustus. Cecilian reaktio kirjeeseen ja toiminta tuntuvat aidoilta. Henkilöistä pidin etenkin Rachelista, jonka yksinäisyys ja yksinjäämisen pelko ovat riipiviä. Sen sijaan varsinkin Tessin äiti Lucy jäi valjuksi, lähinnä vain tekosyyksi saada Tess kuvioon mukaan. 

Kirjassa on tiettyä kepeyttä ja huumoria, varsinkin Cecilian ponnisteluissa olla täydellinen. Toisaalta se on surullista. Vaikka Cecilian elämä hajoaa palasiksi, hänen on silti saatava leivänmuruset kiireesti pois pöydältä jos sisälle tulee vieras. Onko hänen elämänsä ja perheensä sittenkin vain kulissi tai näytelmä, jossa ei saa näkyä yhtään virhettä? 

Kirjeen sisältö voi herättää lukijan pohtimaan, mitä hän itse tekisi jos kokisi jotain mullistavaa. Samalla se laittaa miettimään omia moraalikäsityksiä; mitä toivoisi Cecilian tekevän, entä John-Paulin? Mitä itse tekisi vastaavassa tilanteessa? Hyvä aviomies muistuttaa, että pieni hetki voi johtaa suuriin muutoksiin, oli hetki hyvä tai huono. 

Tapahtumien sijoittuminen Australiaan hämmensi hetkittäin, varsinkin kun pääsiäisen aikaan on ensimmäinen varsinainen syyspäivä. Piti oikein pysähtyä miettimään että onko tähän tullut kirjoitusvirhe. Mutta tosiaan, Australiassa vuodenajat ovat eri kohdassa kalenteria kuin Suomessa :)

Kirjasta on kirjoitettu muun muassa Kirsin kirjanurkassa, Salamatkustajassa, Ei vain mustaa valkoisella - blogissa sekä Booking it some more:ssa. 

Kuittaan Hyvällä aviomiehellä Australian Kirja joka maasta - projektissani.

2 kommenttia:

  1. Minäkin tosiaan tämän luin, mutta aika ohuen muistijäljen se on lopulta jättänyt. Tuo vimmainen kulissien ylläpitäminen huvitti ja samalla kauhistuttikin. Paras vinkki oli ehdottomasti cocktailien tarjoaminen Tupperware-kutsuilla: lisää myyntiä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen muutaman kerran ollut Tupperware-kutsuilla. Kerran jatkettiin siitä kesäjuhlilla, aloiteltiin boolin ottaminen jo kutsuilla ja tietysti tarjottiin esittelijälle (hänellä oli kuski mukana). Oli varsin hauskaa seurata esittelijän hihittelyä, kun purkkien kannet eivät tahtoneetkaan aueta :)

      Poista