torstai 29. lokakuuta 2015

Liebster Award ja uusi blogi

 
Sain Liebster Award - tunnustuksen peräti kahdelta taholta! Lämmin kiitos Nina Kasoittain kirjoja - blogista ja Satu Kirjat kertovat - blogista :) 

Tunnustushaasteen säännöt ovat:
 
1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi. 
2. Laita palkinto esille blogiisi. 
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat tunnustuksen ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille tunnustuksesta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Nina ja Satu ovat keksineet kysymyksiä, joista moneen joutui todella miettimään vastausta. Koska tunnustuksen antajia on kaksi, saatte nyt tutustua meikäläiseen 22 kysymyksen verran :)

Ninan 11 kysymystä ovat:

1. Montako kirjaa sinulla on tällä hetkellä kesken? Mitä ne ovat?
- Kesken on kolme kirjaa, ei ollenkaan tavaton määrä. Ne ovat Leena Landerin Kuka vartijoita vartioi, Vesa Sirénin Aina poltti sikaria: Jean Sibelius aikalaisten silmin sekä Imre Kertészin Kohtalottomuus.

2. Mikä on mieluisin lukupaikkasi?
- Jouduin viime muutossa hävittämään ihanan mutta niin kulahtaneen laiskanlinna-nojatuolini. Tilalle ostin vuodesohvan, ja sen nurkasta on tullut vakipaikka. 

3. Minkä kirjan hankit viimeksi?
- Kirjamessut tulivat tähän väliin, sieltä ostin Leena Landerin Liekin lapset, Marianne Cedervallin Ajattelen sinua kuolemaasi saakka ja Erica Bauermeisterin Elämän lempeät maut. Ennen messuja tein loistohankinnan, kirjaston poistomyynnistä löytyi Katja Kaukosen Kohina. 

4. Oletko kokeillut e-kirjan lukemista? Jos olet, mitä pidit?
- Olen lukenut muutaman e-kirjan mutta se ei ainakaan vielä ole minun juttuni. Ehkä olisi, jos käytössä olisi lukulaite. Suuren osan työajasta olen silmät kiinni näytössä niin en jaksa enää kotona lukea siitä. Sitä paitsi paperikirja on esineenä kaunis. 

5. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?
- Huomasin äsken ihan sattumalta, että blogini täytti elokuun lopussa neljä vuotta. Ja kas kummaa, neljä vuotta sitten elokuun alussa päättyi kolmen kuukauden mittainen harjoittelu kirjastossa ja vaihtui sijaisuuteen. Ehkä siinä oli kipinä bloggaamiseen? Tuntui luontevalta olla kirjastontäti joka pitää kirjablogia. Tunne vahvistui kun osallistuin some-koulutukseen, jossa yhtenä aiheena oli blogikirjoittaminen. Siellä tein ensimmäisen tekstin, jota en uskaltanut heti julkaista, vaan sitä piti kotona muokata vielä monta kertaa... 

6. Jos voisit hypätä mukaan jonkun kirjan tarinaan, minkä valitsisit? Miksi?
- Tämä oli ehkä vaikein kysymys. Valitsin Kate Mortonin Kaukaiset hetket, koska se on viimeisin kirja joka todella säväytti. Milderhurstin linna on kiehtova ympäristö, haluaisin päästä samoilemaan villiintyneeseen puutarhaan ja kymmeniin liki unohtuneisiin huoneisiin. 

7. Mitkä kolme kirjaa ottaisit mukaan autiolle saarelle?
- Ne kolme jotka nousevat aina heti mieleen kun kysytään lempikirjoja, eli Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo, Virpi Hämeen-Anttilan Alastonkuvia ja Anna Gavaldan Kimpassa. Ne kaikki olen lukenut monta kertaa enkä kyllästy niihin ikinä. Muuttaessa ja kirjoja uudessa kodissa järjestellessä tosin tuli monta kertaa mieleen ajatus "tästä kirjasta en halua ikinä luopua".

8. Keneen fiktiiviseen hahmoon haluaisit tutustua oikeassa elämässä?
- Monte-Criston kreivin Edmond Dantèsiin. Johtunee osittain siitä, kuinka loistava Gérard Depardieu on kirjasta tehdyssä tv-sarjassa :)

9. Millaisia kirjoja luet mieluiten? 
- Helpompi ehkä sanoa, että en juurikaan lue kauhua, sotaromaaneja ja chick litiä. Melkeinpä kaikki muu kaunokirjallisuus menee ja tietokirjallisuudestakin monet aiheet.

10. Onko sinulla aikaa lukea niin paljon kuin haluat?
- On, ehkä yllättävää kyllä. Toki omassa hyllyssä on monta lukematonta, ja kirjastosta koko ajan yli 40 lainaa, mutta enemmänkin kyse on siitä että etenkin kirjaston kirjoissa kaikki kiinnostava pitää napata heti mukaan sen sijaan että ottaisi kirjojen nimet ylös ja lainaisi niitä kolme kerrallaan.

11. Mikä on mielestäsi ulkonäöltään kaunein kirja? 
- Niitä on monta, omasta hyllystä löysin jo monta kaunista, esimerkiksi Rebecca Stottin Veden muisti, Laura Lindstedtin Sakset, Kate Jacobsin Pieni lankakauppa, Virpi Hämeen-Anttilan Päivänseisaus, Carlos Ruiz Zafónin Marina...

Satu kysyi seuraavaa:

1. Minkä kirjan muistat parhaiten lapsuudestasi?
- Ronja Ryövärintytär, luin sen monta kertaa. Kaarina Helakisan Lumottu ruusu oli kuvakirja jota luin alakouluikäisenäkin, senkin monta kertaa. Kaarina Helakisan Ainakin miljoona sinistä kissaa oli kummallinen kirja, siihen ihastuin vasta aikuisena.

2. Mikä on mielestäsi paras lukemasi dekkari ja miksi?
- Agatha Christien Idän pikajunan arvoitus, koska sen juonikuvio on kertakaikkisen nerokas. 

3. Kuka on suosikkikirjailijasi?
- Tykkään monista, vaikka harmikseni lähes kaikilla on tuotannossaan kirja tai pari joista en erityisemmin pidä. Carlos Ruiz Zafón (jo kolmatta kertaa postauksessa!) on yksi niistä joiden kaikista kirjoista pidän suunnattomasti. Muita ovat Anna Gavalda, Claire Castillon, Virpi Hämeen-Anttila ja Joel Haahtela. Ihan varmasti unohdin jonkun rakkaimmista. 

4. Minkä elämäkerran luit viimeksi?
- Hanns & Rudolf, joka kertoo saksanjuutalaisesta Hanns Alexanderista ja samalla myös natsiupseeri Rudolf Hössistä.  

5. Milloin luet mieluiten?
- Aina :) Paras aika on viikonloppuna päivällä, lenkin jälkeen, kun saa olla eikä tarvitse lähteä mihinkään tai mennä nukkumaan lähiaikoina.

6. Mikä on erikoisin paikka, missä olet lukenut kirjaa?
- Sauna, vaikka se ei lukutoukille olekaan erityisen erikoinen.

7. Mikä kirja on jäänyt mieleesi erityisestä syystä, miksi?
- En haluaisi nostaa esiin negatiivisia lukukokemuksia, mutta yksi pahimmista on ollut Marina Catanin kirja Pariisi, kevään ja elämän tuoksu: Albert Edelfeltin elämäkerta. Kirjan kieli on paikka paikoin käsittämätöntä, suorastaan hupaisaa. En pystynyt keskittymään sisältöön lainkaan kun jämähdin lähes joka lauseessa ihmettelemään epäloogisuutta tai lyönti- ja sanastovirheitä. Olen ilkeä, mutta en voi olla laittamatta tähän muutamaa esimerkkilausetta:

Edelfelt oli kerran aiemmin maalauksessaan tutkinut imettäjän.
 
Edelfeltin muotokuvasarjaa oopperalaulajasta Aino Acktésta (1876-1944) voidaan pitää la parisienne tulkintana (katso teosesittely). Maailmannäyttelyn yhteydessä hän oli Edelfeltin rinnan primus moottori musiikkialalla.
 
Aikeena oli maalata historiamaalaus kuningatar Blankast, mutta näyttää siltä että taiteilijan omat tunteet olivat voimakkaassa myrkyssä.
 
Edelfeltiä on usein luonnehdittu leijonaksi, mutta hän kuoli myös leijonan horoskooppi-merkissä.
 
8. Millaisen kirjan haluaisit itse kirjoittaa?
- Kauniin ajattoman tarinan, sanamääräänsä paljon suuremman.
 
9. Ketä kirjan henkilöä mielestäsi muistutat?
- Tähän on pakko todeta että en osaa sanoa. Te ketkä olette minut tavanneet, onko ehdotuksia? Voisin ehkä olla Ellu tai Anne, tiedättehön tv-sarjan jonka pohjalta on julkaistu sarjakuvakirja? :)
 
10. Mistä hankit mieluiten kirjasi?
- Suurin osa lukemistosta tulee kirjastosta. Omaan hyllyyn hankin pääasiassa kirja-aiheisista tapahtumista ja alennusmyynneistä. Kirjadton poistomyynneistäkin on löytynyt aika monta kivaa hyllyntäytettä. 
 
11. Minkä kirjan pariin palaat mielelläsi yhä uudestaan?
- Tähän voisin taas sanoa ne kolme lempikirjaani. Anna Gavaldan Kimpassa jäi tauolle hetkeksi siitä syystä että tein siitä gradun ja tympäännyin totaalisesti. Parin vuoden graduahdistuksen jälkeen se palasi suosikiksi. 
 
Huh, siinä oli aikamoinen urakka vastattavaksi! Itse haastan viisi blogia, joista en ole varma mikä niiden lukijamäärä on, jostain syystä Blogger ei näytä yhdenkään seuraamani blogin lukijamäärää. Mutta annan Liebster Awardin blogeille:
 

Kysymysten keksiminen oli mietintämyssyä vaativaa mutta näitä asioita haluan tietää:

1. Jätätkö koskaan kirjaa kesken?
2. Milloin viimeksi kävit kirjastossa ja mitä lainasit?
3. Kuunteletko äänikirjoja?
4. Mitä kirjaa et koskaan anna/myy pois?
5. Luetko kirjan siksi, että sen kirjoittaja on julkkis?
6. Luetko tietokirjoja?
7. Mikä on ollut omituisin tapahtumapaikka lukemissasi kirjoissa?
8. Oletko lukenut yhtään Kalle Päätalon kirjoittamaa kirjaa?
9. Mistä kirjasta tehdyn näytelmän haluaisit nähdä?
10. Luetko kun matkustat julkisilla kulkuneuvoille? Jos et käytä julkisia, luetko kun istut autossa repsikan paikalla?
11. Kuka kirjailija haluaisit olla ja miksi?

Siitä sitten vastauksia miettimään :) 

Tässä samalla "mainostan", perustin juoksuharrastukseeni liittyen uuden blogin nimeltä Sinne minne lenkkarit vie. Huomasin, että tässä juoksu jäi vain yksittäisiksi tapahtumiksi ja aiheeseen liittyviksi kirjoiksi eikä kokonaisuudesta saa mitään kuvaa. Siksi uusi blogi, jossa kuvaan hidasta matkaa kohti juoksijaksi kehittymistä.

7 kommenttia:

  1. No huh, mitä lauserakenteita. Minuakin hämästyttää kummastuttaa joskus nuo rakenteelliset virheet ja käännöskukkaset. Tarkkuutta toivoisi kirjantoimittajilta ja tekijöiltä. Tietysti inhimilisiä virheitä ja painovirheitäkin joskus esiintyy, ei ilman niitä selviä painoalalla, mutta kyllä oikolukuun pitäisi kiinnittää huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi suurimmassa osassa kirjoja virheet ovat niitä yksittäisiä lyöntivirheitä. Joskus niihin kiinnittää huomiota ja ajattelee että onpa paljon vaikka olisi yksi kappale per viisi sivua. Ja onneksi vielä harvemmin vastaan tulee kirjoja, joita on vaikea lukea kielen takia. Mutta tuntuu siltä, että lyönti- ym. virheet ovat lisääntyneet paljon; vanhoissa kirjoissa niitä on harvemmin, joissakin ei yhtään. Sen sijaan uudemmissa on lähes jokaisessa jotain "pielessä". Eivät niinkään haittaa mutta kyllä siihen kiinnittää huomiota kun toistuu jokaisessa kirjassa.

      Poista
  2. Kiitos paljon vaatimattoman blogini huomioimisesta ja haasteesta! Blogillani on tietääkseni yhden käden sormilla laskettava määrä seuraajia :) Pyrin vastaamaan haastekysymyksiin mahdollisimman pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti moni löytää blogiisi, olen tykännyt sekä kirja- että käsityöpostauksistasi :)

      Poista
  3. Kivat vastaukset ja jopa minua nauratti nuo ihmeelliset lauseet, minua, joka lukea paukutan mitä vain...johtunee siitä, että työkseni luen pienempien kansalaisten ihania kirjoitelmia kirjoitusvirheineen, joista selviää hyvällä mielikuvituksella :) Lisäksi läheisellä ystävällä on lukihäiriö, josta hän on saanut kärsiä kovasti edelleen.
    Jostakin syystä nykyisessä asuinkaupungissani harrastetaan isoja mainoksia, joiden tekstiä ei tarkisteta, joten sitten ne kirjoitusvirheet ovat kuukausikaupalla, jopa vuosia seinillä. Vai tutki se Edelfelt imettäjän ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi että mainostekstit tarkistettaisiin kunnolla! Tai ehkä oikeakielisyys ei kiinnosta muita kuin tällaisia pilkunviilaajia :) Mutta mulla se vaikuttaa mielikuvaan mainostajasta, jos mainostekstissä on virheitä niin onkohan myytävät tuotteetkaan virheettömiä.

      Poista
  4. Hei Henna, vasta nyt huomasin tämän haasteen, kun lueskelin vanhan postaukseni kommentteja. Lämmin kiitos! <3 Kivoja kysymyksiä, katsotaan jos ehtisin jossain vaiheessa vastailemaan niihin :)

    VastaaPoista