Etusivu

Hemulin kirjahylly Facebookissa

lauantai 13. lokakuuta 2018

Linda Bondestam: Hyvää yötä maa

Linda Bondestam: Hyvää yötä maa
Ruotsinkielinen alkuteos God natt på jorden
Suomentanut Maarit Halmesarka
Teos & Förlaget 2018
45 s.






Lastenkirjallisuuden valikoima on hyvin vaihteleleva, ja myös taso on kirjava. Kuvakirjoja julkaistaan paljon, ja lastenkirjastotätinä on pakko sanoa että helmet ovat harvassa. Aivan liikaa suomennetaan runokuvakirjoja, joissa tarina jää lähes aina paitsioon kun tärkeintä on että sanat rimmaavat toisiinsa. Kuvituksena on monesti söpöjä pehmeänpulleroita eläinhahmoja, etenkin karhu ja jänis - pari tuntuu olevan hitti. 

Onkin siis aina riemastuttavaa löytää kuvakirja, jota lukiessa tekee mieli hihkua ääneen, pomppia tasajalkaa ja tuulettaa. Linda Bondestamin uutuus on sellainen. Hyvää yötä maa on kirja nukkumaanmenosta, eikä nukkumaanmeno suinkaan suju niin kuin vanhemmat toivovat. Apinalapsi ei nukahda, vaikka äiti on esittänyt ukulelella 73 laulua. Kummituseläinlapsi aikoo valvoa ja kummitella koko yön! 

Kun kiivi-isä on nukahtanut, lapset voivat pelata tabletilla ja syödä herkkuja :D 

Kirja on pakko lukea ainakin kaksi kertaa peräkkäin. Ensimmäisellä kerralla keskittyä tarinaan, että mitä eläimiä tulee ja mitä kunkin nukkumaanmenoaikaan tapahtuu. Tykkään siitä, että mukana on hyvinkin erikoisia eläimiä. Toki tutummat apina ja kissa, mutta myös aksolotli, surikaatti ynnä muita. Loppu on todellinen huipennus ainakin tälle aikuislukijalle. 

Toisella lukukerralla on paneuduttava kuvitukseen. Runsaat ja tarkat yksityiskohdat tuovat lisää mittaa tarinaan. Mikä on aksolotlin lempikirja, missä laiskiainen on, keillä on kertakaikkisen upeat silmäpussit... Kuvitus on persoonallinen, ilmeikäs ja hauska. 

Harmittelen ainoastaan kirjan fyysistä kokoa; pientä kirjaa on hankala lukea isolle lapsiryhmälle. Onneksi meillä kirjastossa käy välillä pienempiäkin porukoita, joten eiköhän tämä saada ääneenluettavaksi ja tutkittavaksi.

Helmet-lukuhaasteesta rastitan kohdan 22, "kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin". Ukulele ja tabletti menevät siihen kategoriaan :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti