Docendo 2014
143 s.
Kustantajalta pyydetty arvostelukappale
Säännöllisesti treenaavana olen erittäin kiinnostunut kaikesta liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvästä, lihashuolto mukaan lukien. Venyttelykirjat kiinnostavat, koska niistä saa itselleen uusia ideoita. Ennen muuta ne muistuttavat, että pitää venyttää myös ylävartalon lihaksia, vaikka keskittyisikin juoksuun.
Aktiiviliikkujan venyttelytekniikat rakentuu siten, että noin puolet on "teoriaa" ja puolet käytäntöä. Teoriaosuutta ei kannata pelästyä; osiot ovat lyhyitä ja selkeitä. Jonkin verran on ammattisanastoa, mutta ainakaan minua ei haitannut etten ymmärtänyt ihan jokaista sanaa. Tärkeintä on ymmärtää, mistä on kyse ja miten se liittyy omaan kehoon.
Alussa lukija saa paitsi paljon hyödyllistä tietoa myös jonkinmoista shokkihoitoa. tosin niin ettei sitä korosteta huutomerkein tai lukijan suorin puhutteluin. Itse hämmästyin muun muassa sitä, että "yksittäisen venyttelykerran vaikutukset häviävät nopeasti, jopa tunnissa" ja sitä, että "istumme nykyään enemmän kuin nukumme (ka 7,7 h), keskimäärin 9,3 h vuorokaudessa". Tuli sellainen olo, että jospa nousenkin tästä nojatuolista ja käväisen vaikkapa juomassa vettä keittiössä...
Lukijaa muistutetaan pitkin matkaa, että tehokaskin työ menee hukkaan, jos elämäntavat ovat jatkuvasti sitä vastaan:
Venyttely ei ole turhaa, mutta se ei toimi ilman tapa-asennon muutosta. Jos venyttelyn jälkeen palataan lysähtäneeseen istuma-asentoon ja vietetään siinä loppupäivä, lihakset kiristyvät takaisin alta aikayksikön. Vaikka kuinka venyttäisimme kudoksiamme, ei saavutettu liikkuvuus pysy ilman tapa-asentojen muuttamista.
Konkreettisia ohjeita kirjassa on paljon. Pidin erityisesti siitä, että mukana on liikkuvuusharjoituksia koko keholle niskasta kantapäihin. Sanalliset ohjeet ja valokuvakuvitus näyttävät, mitä ja miten pitäisi tehdä. Liikeohjeiden lisäksi harjoitteissa kerrotaan lyhyesti, mikä aiheuttaa lihaskireyttä, pienentyneitä liikeratoja jne.
Varsinaiset venyttelyliikkeet olivat minulle pääosin tuttuja, joskin joitakin uusia vinkkejä sain. Treeniohjelmaani on kirjattu venyttelyä päivittäin, joten on kiva saada laaja liikepankki ettei tylsisty. Tietysti jotkut lempiliikkeet tulee tehtyä päivittäin, mutta paljon on sellaisia mihin kaipaa vaihtelua. Itselleni etenkin reisien ulkosyrjä on haastava alue, en ole tehnyt siihen kuin yhtä tai kahta liikettä, jotka nekin vaikuttavat eri kohtiin -> toinen enemmänkin yläosaan, toinen polven lähelle. Kirjasta sain liikevariaatioita sekä ideoita jumppapallon hyödyntämiseen.
Pallon lisäksi apuvälineinä on käytetty jumppakeppiä, seinää ja toista ihmistä. Samaan lihasryhmään kohdistuva venytys on esitetty useammalla tavalla tehtynä, joten jokainen varmasti löytää itselleen mieluisimman tavan.
Kritiikkiä annan vain yhdestä asiasta eli siitä, että jotkut kuvat ovat epäselviä. Esimerkiksi liike numero 101. Ohjeessa sanotaan: "Ota reilun mittainen käyntiasento, siten että vasen jalka on edessä. Nojaa ylävartalosta eteenpäin. Lähtöasennossa molemmat kädet ovat alustassa etummaisen jalan varpaiden kohdalla. Kierrä ylävartaloa oikealle, ja vie samalla oikea käsi vartalon yläpuolelle. Tee mahdollisimman laaja liike. Palauta oikea käsi vasemman jalan alta vartalon vastakkaiselle puolelle." Ymmärrän ohjeen selvästi puoliväliin asti. Sitten joudun miettimään. Jos vartalo kiertyy oikealle niin meneekö käsi niin että sormet osoittavat kattoon? Ja kun se palaa alas ja menee vasemmalle, niin liikehän ei lopu siihen? Täytyyhän käden palata takaisin joko lähtöasentoon tai sitten vartalon kierron mukana takaisin oikealle ylös? Kuva ei selkeytä asiaa lainkaan, sillä malli on etuojassa niin että molemmat jalkapohjat ja kämmenet ovat maassa, vieläpä niin että jalat ovat rinnakkain eikä toinen jalka edessä. Olisin kaivannut lisäkuvia, kuten muutaman muun liikkeen kohdalla on tehty.
Kaikilta muilta osin kirja on erittäin hyvä. Teksti on selvästi alan ammattilaisten tekemää, mutta kappaleet ovat lyhyitä ja tekstin rakenne on ilmava. Siksi lukeminen sujuu tavalliselta kuntoilijalta vaivatta. Tietoa on paljon mutta se on helposti sulatettavassa muodossa. Pidin myös siitä, että kirjoittajat tuovat esiin myös venyttelyn mahdolliset haittapuolet tai tehottomuuden.
Lopussa lukija saa vielä iloisen bonuksen eli kuvalliset ohjeet lihaskalvorullaukseen. Paljon olen kuullut sen hyödystä, joten aion mennä pikimmiten ostamaan vaahtomuovirullan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti