Etusivu

Hemulin kirjahylly Facebookissa

perjantai 18. syyskuuta 2015

Alan Bradley: Hopeisen hummerihaarukan tapaus

Alan Bradley: Hopeisen hummerihaarukan tapaus
Alkuperäisteos A Red Herring Without Mustard (2011)
Suomentanut Marja Heikinheimo
Bazar 2015
419 s.







Flavia de Lucen tutkimuksista kertovat kirjat ovat olleet todellisia hyvän mielen dekkareita. Lukija on saanut ihastella nokkelaa nuorta neitiä, hänen nopeaa ajatuksenjuoksuaan ja myrkkytietouttaan. Flavia on toisinaan hieman näsäviisas, mutta hupaisalla eikä ärsyttävällä tavalla.

Sarjan kolmas osa Hopeisen hummerihaarukan tapaus on mielestäni huomattavasti synkempi kuin edelliset, tai sitten oma mielialani oli matalampi ja vaikutti lukukokemukseen. Kirjassa on paljon huvittavia kohtia, mutta ajoittain tulin myös surulliseksi. Flavian isosiskot jatkavat armotonta kiusaamista, he ovat välillä todella julmia. En tiedä onko syytä kerrottu aiemmissa osissa vai onko se mennyt minulta ohi. Nyt kuitenkin aloin ihmetellä, mistä viha johtuu. Tuntuu, että siskot vaan vihaavat Flaviaa, eikä muuta syytä ole kuin se että hän on olemassa. Haluaisin tietää mitä taustalla on. Jos siitä on kerrottu aiemmin niin ystävällisesti muistuttakaa minua. 

Koin surulliseksi myös sen, kuinka yksin Flavia on. Isänsä kanssa heillä on näennäisen lämpimät välit. Näennäisen siksi, että isä on kovin poissaoleva. Hän välittää Flaviasta, mutta vain silloin kun huomaa tämän, mitä ei tapahdu kovin usein. Onko Flavia kiinnostunut myrkyistä siksi, että laboratoriossa hän tuntee olevansa tervetullut, siellä häntä ei uhkaa mikään? 

Tällä kertaa hän saa laboratorioonsa vieraan, Porcelain-nimisen mustalaistytön. Tämän Fenella-isoäiti on ennustanut markkinoilla muun muassa Flavialle. Flavia polttaa vahingossa Fenellan teltan ja omantunnon tuskissaan pyytää tämän yöpymään perheen tiluksille. Heti seuraavana yönä Fenella joutuu väkivallan uhriksi, ja Flavia päättää selvittää kuka teon takana on. Pian hän törmää ruumiiseen ja on jälleen kerran tiukasti osallisena murhatutkimuksissa, mukanaan uskollinen polkupyöränsä Gladys.

"Olin ajatellut että annan sinun tänään nukkua pitkään ja toipua siitä ikävästä tapauksesta johon törmäsit Palingsissa. Eipä aikaakaan kun kuulen että komisario on ovella ja sinulta halutaan ottaa sormenjäljet. Sitten sain kuulla että Trafalgar-nurmikentältä on löytynyt ruumis ja että sinä pyörit kylällä kyselemässä asioista jotka eivät sinulle kuulu."

"Kuulitko sen neiti Mountjoylta?" uskaltauduin kysymään.

Kun antaa lusikalla, saa lapiolla. Se olisi minun mottoni tässä kuussa. Pitäisi kirjoittaa se ylös muistikirjaani.

Hetkonen! Miten neiti Mountjoy saattoi tietää nurmikentältä löytyneestä ruumiista? Ellei sitten...

Mieleen nousi ajatus, ovatko Gladys sekä komisario Hewitt Flavian ainoat ystävät, niin omituisia kuin nämä ystäviksi ovatkaan. Lähistöllä ei ole paljoa lapsia, mutta tuntuu että nekin vähät jättävät Flavian ulkopuoliseksi. Välillä mietin, kuinka pahalta Flaviasta mahtaa tuntua, hän kun ei kaikkea paljasta lukijalle tai verhoaa ajatuksensa ja tunteensa toiminnan osaksi. Hällä väliä, hän heittää kärrynpyörän osoittaakseen ettei välitä. Vaikka tietenkin hän välittää, hän on kuitenkin vasta vähän toisella kymmenellä oleva pikkutyttö.

Hopeisen hummerihaarukan tapauksesta jäi vähän omituinen olo. Edellä mainitun lisäksi ihmettelin tarinan käänteitä. Vähän jäi sellainen fiilis, että nyt jäi jotain kesken. Esimerkiksi Red Bull esiintyi kovin pikaisesti ja tuntui irralliselta hahmolta vaikka onkin olennainen osa tarinaa. Rikokset selvitettiin, mutta mitä tekijöille tapahtui? En siis pitänyt tästä osasta yhtä paljoa kuin edellisistä.

Tapahtumaympäristö on kiehtova. 1950-luku, pieni englantilainen kylä, suuri kartano jossa salin seinällä joukko muotokuvia seuraa asukkaita... Jotain taianomaista ja vangitsevaa näissä kirjoissa kuitenkin on. 

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa Kirsi, Mai Laakso, Ulla ja Jassu

4 kommenttia:

  1. Oikeastaan Red Bull esiintyi aina, kun Flavia ajoi pyörällä heidän talonsa ohi. Rouva huuteli aina miestään ja käski tuomaan samalla kirveen. En avaa enempää, ettei lukijat saa vinkkejä enempää. Bradley ei kerro mitä tekijöille tapahtuu, ei aikaisemmissakaan kirjoissa. Se on minusta ihan mukavaa näin lukijana, ettei kaikkea kerrota.
    Tykkäsin todella paljon kirjasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen lukenut näitä jo sen takia kun on niin hauskat nimet ja kauniit kannet :) Plus että tykkään Flaviasta tosi paljon. Nyt tykästyin siihen komisarioonkin, niin että pakko se on ottaa seuraavakin kirja lukulistalle. Jotenkin en vaan päässyt hummerihaarukkaan kiinni, totean kuitenkin että syy oli minussa eikä kirjassa. Nyt kun sanoit niin muistankin tuon kirvesjutun, en sitä pahemmin ajatellut aiemmin, rouva Bullista mietin että siinäpä on samaan aikaan pelottava ja säälittävä hahmo, taitavasti rakennettu.

      Poista
  2. Pidin tästä osasta eniten. Viehätyin siihenkin, että Flavian murheita avattiin enemmän, suhdetta äitiin ja sen kaipuuseen. Myös isän osaa avattiin enemmän taloudellisten murheiden kautta. Luin kirjailijan haastattelun, ja sekin tuki lukemaani. Ymmärrän Flavian kuvioita omankin lapsuuteni kautta, sillä asuin ydinkeskustassa, lapsia oli vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bradley on yksi kirjailijoista joista en tiedä mitään, en muista lukeneeni haastattelua tai hänestä kirjoitettua artikkelia. Kirjaston tietokannasta näin että Flavian seikkailuja on englanniksi jo monta osaa lisää, joten lisävalaistusta perheen tilanteeseen ja keskinäisiin suhteisiin lienee luvassa myös suomeksi.

      Poista