sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Rakkautta etänä

Helene Grémillon punoo Uskottuni-romaanissa (Otava 2012) rakkautta ja kaipausta täynnä olevan juonikuvion. 1970-luvulla elävä kustannustoimittaja Camille saa äitinsä kuoleman jälkeen omituisia kirjeitä Louis-nimiseltä mieheltä. Kirjeissä Louis kertoo lapsuudenystävästään ja rakastetustaan Anniesta, joka kokee traagisen kohtalon. Camille ei ymmärrä, miksi hän saa kirjeitä. Hän ei tunne ketään tarinan henkilöistä, mikä saa hänet epäilemään kirjeiden olevan osa romaanikäsikirjoitusta.

Kirjeiden tulo jatkuu, ja pian Camille alkaa odottaa tiistaita ja seuraavan kirjeen saapumista. Hän on utelias ja miettii, ovatko tapahtumat sittenkin totta. Hän pyrkii selvittämään, ovatko tapahtumapaikat oikeasti olemassa ja onko mahdollista löytää edes joku henkilöistä. Vähitellen hän alkaa aavistaa kirjeiden sisällön olevan totta. Mutta kuka on Annie, ja mikä on M:n pariskunta joiden mukaan hän lähti?

Sinä vuonna maailman keskipiste olimme minä ja Annie. Ympärillä tapahtui kaikenlaista, kaikki minulle yhtä herttaisen yhdentekevää. Saksassa tuli Hitleristä valtakunnankansleri ja natsipuolueesta ainoa puolue. Brecht ja Einstein pakenivat ja Dachaun leiriä rakennettiin. Lapsi kuvittelee sinisilmäisesti olevansa suojassa historialta.

(...)

Kun nyt mietin murhenäytelmän syitä, päädyn aina samaan: jos Annie ei olisi harrastanut maalaamista, olisi kaikki jäänyt tapahtumatta. Olen siitä yhtä varma kuin jotkut siitä, että maailma olisi parempi paikka, jollei Hitler olisi reputtanut taidekoulun pääsykokeissa. Rouva M. oli kiinnostunut maalaavasta tytöstä ja pyytänyt tätä hetkiseksi sisään, teekupilliselle. Ilman sitä he eivät olisi kohdanneet vaan pysyneet toisilleen vieraina, joita elämä olisi vienyt eri suuntaan syntymästä asti.

M:n pariskunnan ja Annien välille syntyy raastava kolmiodraama, jonka keskiöön syntyy tyttövauva. Camille huokaa helpotuksesta: hän on syntynyt kuukautta myöhemmin kuin tuo tyttö, jolle Annie on antanut nimen Louise. Hän ei vieläkään ymmärrä, miksi Louis haluaa hänen tietävän Annien tarinan. Lopulta Louis lähettää hänelle ruutuvihon, jossa kertoo saman tarinan rouva M:n näkökulmasta. Viimein Camillelle selviää, miksi hänen on täytynyt lukea kaikki. Viimein hänelle selviää kauhistuttava totuus itsestään, perheestään ja siitä, mitä hän on luullut totuudeksi.


Uskottuni on kiehtova kertomus siitä, kuinka ihminen rakastaa toista ja on valmis tekemään tämän vuoksi mitä tahansa, vaikka ilman vastarakkautta. Se on myös kertomus salaisuuksista ja siitä, kuinka vaikeaa niiden kanssa voi olla elää. Jokaisella on menneisyys, jota ei pääse pakoon vaikka kuinka toivoisi. Ja kun menneisyys saa kiinni, vain vahvimmat kykenevät sopimaan sen kanssa.

1 kommentti:

  1. Minustakin oli mielenkiintoista seurata erityisesti sitä, kuinka pitkälle Elisabeth on valmis menemään päästäkseen äidiksi. Silti olin vähän pettynyt tähän kirjaan, tarina ei edennyt ihan niin loogisesti kuin olisin toivonut. Tai sitten olin itse kyvytön keskittymään, mene tiedä ;)

    VastaaPoista