sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Töissä: Educa-messut

Eilen ja toissapäivänä oli vähän erilaista työntekoa; olin Messukeskuksessa Educa-messuilla opettajien kanssa kertomassa miten Lohjalla toteutetaan yhteistyötä koulujen ja kirjastojen välillä. Esiintyminen tuli itselleni yllätyksenä viikon varoitusajalla. Olin saanut kollegalta aikoja sitten sähköpostiviestin, jossa kerrottiin Lukuinnon olevan mukana messuilla. Siinä myös kerrottiin että lohjalaisesta yhteistyöstä kerrotaan Lukuinto-ständillä. Puolitoista viikkoa ennen sain saman viestin uudelleen, kommentoituna että varmaan olisi hyvä jonkun kirjastosta olla mukana. Lupasin mennä, mutta koska viestistä puuttui sana puhumaan/esiintymään, en tajunnut että en suinkaan ole menossa vain katsomaan ohjelmaa... Viikkoa ennen messuja tapasin toisen esiintyvistä opettajista ja häneltä kuulin, että minunkin pitäisi puhua.

No, ei siitä sen kummempaa paniikkia tullut. Toisella opettajista oli aiemmin tehdyt diat joita saatoimme käyttää. Hän kertoi pilotoinnista ja siitä, että täksi lukuvuodeksi koko Lohja lähti mukaan Lukuintoon. Toinen opettajista kertoi teemavuodesta tarkemmin, esimerkiksi tulossa olevasta juhlaviikosta, siitä että jokaiselle koululle on nimetty oma lähikirjasto jonka kanssa tehdään yhteistyötä sekä siitä että Lohjalle on perustettu Lukuinto-ohjausryhmä, jossa ovat mukana meidän lisäksemme kulttuuripäällikkö, opetuspäällikkö sekä kirjastotoimenjohtaja. Pointtina on, että todellakin koko Lohja lukee :)
Oma osuuteni käsitteli käytännön työtä. Kirjastojen ja koulujen välillä tapahtuu monenlaista. Kuluvana lukuvuonna on ollut paljon kirjavinkkausta. Eskareista seiskaluokkalaisiin on ollut perusvinkkausta, lisäksi Halloweenin aikaan oli kauhuvinkkausta ja Sadun päivänä fantasia- ja jännitysvinkkausta. Lisäksi kasiluokkalaiset ovat käyneet genrevinkkauksessa. Yksi luokka teki kirjallisuusgenreistä ryhmätöitä, jotka ovat parhaillaan esillä kirjastossa. 
 
Lohjalla on myös Kulttuuripolkukäynnit kaikille alakoululaisille. Kirjasto on mukana eskareilla sekä luokilla 1, 2, 5 ja 7. Tavoitteena on tuoda kirjastoa ja sen palveluja tutuksi, lisäksi mukana on mediakasvatusta ja tiedonhaun opetusta. Yläkoululaisille on järjestetty elämyksellistä opetusta erilaisilla kirjastosuunnistuksilla. 
 
Agneta Möller-Salmela
Koululuokat ja päiväkotiryhmät vierailevat kirjastoissa usein. Tarvittaessa heidän mukanaan on kirjastolainen, joka auttaa löytämään kivaa luettavaa. Lisäksi heille voidaan kerätä kirjakasseja valmiiksi, jolloin opettajan ei tarvi muuta kuin käydä se hakemassa. Tai, jos matka on pitkä, kassi kuljetetaan koululle kirjastoautolla. 

Osa kouluista sijaitsee joko samassa pihapiirissä kirjaston kanssa tai sen välittömässä läheisyydessä. Jossakin pidetään kirjastovälitunteja, eli tiettyinä viikonpäivinä oppilaat saavat tulla ruokavälitunnilla pelaamaan lautapelejä ja lainaamaan. Joskus välitunnilla on ohjelmaa, itse olen näyttänyt elokuvia, soittanut musiikkia, ohjannut Scratch-animaatioiden tekemistä jne. 
 
Yksi yhteistyömuoto on Päivä kirjastossa. Siinä luokka tulee kirjastoon pidemmäksi aikaa, esimerkiksi kahdeksi tunniksi. Kirjastoon on järjestetty erilaisia toimintapisteitä, joista osa on itsenäisiä, osa tehdään opettajien kanssa ja osa kirjastolaisen kanssa. Oppilaat on ennalta jaettu ryhmiin, ja jokainen ryhmä käy jokaisella pisteellä. Mukana voi olla kirjastonkäytön opetusta, kirjavinkkausta, vinkkausvideoiden katsomista, ääneenlukemista, itsenäistä lukemista, lautapelin pelaamista, kirjastoautoon tutustumista yms.
 
Siri Kolu ja Aleksi Delikouras opastavat lukuinhosta lukuintoon.
Tänä lukuvuonna olen päässyt osallistumaan muutamaan kivaan tapahtumaan. Mäntynummen yhtenäiskoululla oli Mykistävä kirjallisuusilta, jonne osallistui alakoulun oppilaita vanhempineen. Kävin siellä vinkkaamassa kolme kirjaa, lisäksi olin koonnut kirjastoon kirjanäyttelyitä eri aiheista. Pääsin myös kurkkaamaan oppilaiden tekemiä lyhyitä näytelmiä; he olivat lukeneet luokassa lastenkirjan ja näyttelivät kirjasta kohtauksia. Toinen tapahtuma oli lapsen ja vanhemman yhteinen lukupiiri Muijalan koululla. Toiminnallisessa lukupiirissä oli parikymmentä lasta vanhemman kanssa. Illan pimeydessä pienryhmät selvittivät viisi rastia, mukana oli niin vihjeiden etsimistä taskulamppujen avulla kuin hämähäkin verkosta selviäminen. Lopuksi piipahdettiin kirjastoautossa, jossa vinkkasin lastedekkareita. Kirjallisesta joulukalenterista olen kertonut jo aiemmin. Keväällä on luvassa ainakin runopajan pitämistä sekä osallistuminen pedagogiseen kahvilaan.
Messuvierailu oli kiva kokemus. Yleisön vähyys oli harmillista, mutta olimme varautuneet siihen. Koska esitys oli ständillä, sitä ei ollut mainittu messuohjelmassa, ainakaan netissä en nähnyt messujen sivulla, vaan ainoastaan Lukuinnon omilla sivuilla. Tiesimme että ihmiset kuljeskelevat pitkin poikin, ja joku ohikulkija saattaa pysähtyä kuuntelemaan. Perjantaina kävi niin, että lähistöllä oli bändi esiintymässä niin jouduimme puhumaan musiikin päälle, tai ainakin yrittämään sitä. Lauantaina tehtiinkin sitten niin että esitys aloitettiin suosiolla parikymmentä minuuttia myöhässä, jotta bändi ehti pois alta. Mutta kaikkiaan siis kivoja erilaisia työpäiviä :)


 
 


6 kommenttia:

 1. Kiva raportti. Minäkin olin messuilla lauantana, mutta ihan vain asiakkaana. Harmi etten bongannut teitä, mutta olin aika suurpiirteinen ja nopea vierailija tänä vuonna. Lohjan meininki kuulostaa tosi hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti yhteistyö jatkuu yhtä tiiviinä myös teemavuoden jälkeen!

   Jos olisit meidät bongannut niin se olisi ollut pienoinen ihme, olimme nimittäin ständillä vajaan tunnin molempina päivinä. Perjantaina oli vähän teknisiä ongelmia ja lauantaina tosiaan odotettiin että bändi lopettaa. Muu aika kierreltiin ympäriinsä.

   Poista
 2. Hienoa ja tärkeää työtä teette! Ja messut ovat aina kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että saadaan juurrutettua käytäntöjä niin että myös tulevina vuosina oppilaat saisivat niistä iloa.

   Oli outoa kun Messukeskuksessa mahtui liikkumaan, on niin tottunut kirjamessumenoon! Mutta kiva käydä tällaisilla. Tykkäsin, että oli antoisaa myös ei-opettajalle, hyvin sain kassillisen esitteitä mitkä sopii kirjastotyöhön :)

   Poista
 3. Mä kävin Educassa ja tässä teidänkin pisteellänne :) Educa-messut ovat oivakeksintö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa kävin ja yllätyin iloisesti. Paljon hyvää ohjelmaa ja katseltavaa myös ei-opettajalle :)

   Poista