Hiljaisemman ajan - joulutauon? - jälkeen on uutuuskirjoja alkanut ilmestyä. Jälleen tein kauden kiinnostavimmista kirjoista excel-taulukon, jossa on 64 riviä. Vielä en mieti, montako ehdin lukea ennen seuraavan syksyn kirjoja ja moniko jää luettavaksi sitten joskus. Kokoan tähän muutamia kirjoja, joita itse odotan erityisen suurella mielenkiinnolla.
Ensiksi lasten- ja nuortenkirjoja:
- Catherynne Valente: Tyttö joka putosi Satumaan alle ja juhli varjojen valtakunnassa (Gummerus, tammikuu). Tykkäsin valtavasti Valenten ensimmäisestä Satumaa-kirjasta, joten luen mielelläni Syyskuun uuden seikkailun. Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla oli erilainen, hyvä ja persoonallinen, siinä toimi kaikki henkilöiden nimistä kauniiseen ulkoasuun. Odotan toiselta kirjalta samaa.
- Suzanne Collins: Gregor ja Alismaan vitsaus (WSOY, heinäkuu). Tämäkin on jatkoa aiemmille osille. Olen pitänyt niistä, Gregorin seikkailut rottien, hämähäkkien, lepakoiden ynnä muiden otusten kansoittamassa Alismaassa ovat hauskoja ja vauhdikkaita, eivätkä ollenkaan niin ällöttäviä tai puistattavia mitä Alismaan asukaslajien perusteella voisi olettaa :)
- Tittamari Marttinen: Viivi ja pitkä kuuma kesä (Tammi, huhtikuu). Viivi Pusu "muuttaa" lastenosastolta nuortenosastolle, niin on kiinnostavaa nähdä muuttuuko hän ja jos muuttuu niin miten.
- Veronica Roth: Outolintu (Otava, tammikuu). Olen törmännyt Rothin nimeen englanninkielisten nuortenkirjojen joukossa, sekä nimet että kansikuvat ovat herättäneet kiinnostukseni. Nyt on vihdoin ilmestymässä ensimmäinen suomennos. En tiedä, luokitellaanko teos dystopiaksi, scifiksi vai miksi, mutta ei sillä ole mitään merkitystä. Nuorille ja nuorille aikuisille on viime vuosina ilmestynyt aika monia vastaavia teoksia, missä nuori päähenkilö yrittää aikuistua kontrolloivan yhteiskunnan "alistamana" mutta mielestäni sillä saralla ei ole vielä ylitarjontaa.
Sitten romaaneja, sekä kotimaisia että käännettyjä:
- Nicolas Barreau: Pieni elokuvateatteri Pariisissa (Tammi, huhtikuu). Barreaun edellinen teos Rakkausromaanin resepti oli varsin kiva luettava, ja vaikka ei olisi ollutkaan niin tästä olisin kiinnostunut nimen ja kansikuvan perusteella. Ja koska olen kiinnostunut Ranskasta ja Pariisista, niin tapaan lukea hyvin monia sinne sijoittuvia kirjoja.
- Victoria Hislop: Elämänlanka (Bazar, helmikuu). Pidin Hislopin Saari-kirjasta, pidin sen kauniin traagisesta tarinasta jossa menneisyys ja nykyisyys kulkevat soljuvasti rinnakkain limittyen lopulta tiiviiksi paketiksi. Haluan kokea vastaavia tunnelmia, tuntemuksia ja maisemia ja toivon niitä olevan Elämänlangassa.
- Susanne Staun: Punainen merkki (WSOY, heinäkuu). Tämä dekkari tuli lukulistalle jo vuosi sitten, mutta se ei ilmestynytkään silloin vaan vasta tänä keväänä.
- Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän (Otava, tammikuu). Riikka Pulkkinen on yksi kotimaisista suosikeistani. Uutuusteos vaikuttaa olevan jotain ihan erilaista, kevyempää kuin mitä hänen aiemmat teoksensa ovat olleet.
- Tõnu Õnnepalu: Mandala (Basam Books, helmikuu). Yksinäisen miehen elämää maaseudulla - kuvattuna kahden kissan silmin!
- Marc Lauren: Kehonpainoharjoittelun käsikirja (Basam Books, maaliskuu). Vaikka treenaan maratonille ja pääpaino harjoittelusta on lenkkeilyä, niin lihaskuntoa ei sovi unohtaa. Sitäkin tarvitaan kestävyyslajeissa.
- Liisa Vihmanen: Varpaille. Balettia koko elämä (Kirjapaja, maaliskuu). Baletti on hieno laji, sekä taiteen että urheilun kannalta. Sen alan elämäkerta lienee kiehtovaa luettavaa.
- Hannu-Pekka Björkman: Välähdyksiä peilissä (Kirjapaja, huhtikuu). Björkmanin aiemmat kirjat ovat sisältäneet hienoa pohdiskelua elämästä, taiteesta, uskonnosta ja monesta muusta asiasta. Odotan saman hyvän linjan jatkuvan.
- Riku Aalto: Aktiiviliikkujan kohdevenyttely (Docendo, tammikuu). Tästä ei varmaan tarvitse sanoa sen enempää, nimi kertoo kaiken.
- Daniel Besace: Valtameri (työnimi, Basam Books, huhtikuu). Mies pohtii elämää, kuolemaa ja ihmisiä kävellessään pitkin Bretagnen rannikkoa.
Vielä olisi monta monituista kirjaa, jotka haluaisin nostaa esiin mutta en laita tähän koko lukulistaa. Kerron sitten postauksissa, mitkä muut ovat vaikuttaneet kiinnostavilta. Sen verran vinkkaan, että mukana on muun muassa Siri Hustvedtia, Jonas Jonassonia, Anna Gavaldaa ja Jyrki Heinoa sekä lisäksi kiehtovan tai hauskan nimisiä kirjoja kuten Hullu kuningas puussa, Ahneuden kartta, Halkaisukirvesmies sekä Ole niin kiltti, älä rakasta häntä.
Oi oi oi, sormet syhyten mietin, mihin kirjaan tarttuisin seuraavaksi...
Voi että, olet saanut karsittua noin "lyhyeksi" listasi. :) Minun listani on hirrrrveän pitkä, ja haluaisin heti lukea kaiken. :D
VastaaPoistaOli vasta kolmas lista minkä tein; keväällä -13 ilmestyneiden listassa on 45 ja syksyn -13 listassa 80 kirjaa. Jos tahti on sama niin ensi syksyn listasta tulee kaamea :D Ja tulevien keväiden ja syksyjen, kun koko ajan tulee hyviä esikoisia jotka saavat jatkoa myöhemmin... Oi, loputon kierre! :)
VastaaPoistaHmm, meitä lukijoita ja bloggaajia on moneen junaan... minä olen hieman vilkaissut paria kirjakatalogia, mutta excelin värkkääminen ei käynyt edes mielessä. :) Barreau jäi kuitenkin minullakin mieleen, kun tykkäsin siitä edellisestä (vaikken yleensä juuri romanttista kirjallisuutta luekaan). Pitää katsoa vuoden mittaan, mitä muita kiinnostavia uutuuksia kävelee vastaan.
VastaaPoistaOlen kirjastossa töissä ja valitsen lasten- ja nuortenosastolle tilattavat kirjat, siinä samassa tulee sitten katsottua myös aikuisten tarjonta. Excel tuntui aluksi kauhealta ajatukselta mutta se toimii aika näppärästi tällaiseen pienimuotoiseen toimintaan. Siis käytettävien sarakkeiden määrä on pieni, ei kirjojen määrä :)
PoistaOlen varannut jo tuon Pienen elokuvateatterin Pariisissa ;) Edellinen oli nin pal hyvä ;)
VastaaPoistaHarmi vaan kun joutuu odottamaan vielä monta kuukautta että se ilmestyy!
Poista