maanantai 12. elokuuta 2013

Naisten kuntoilukirja

Naisten kuntoilukirja
Toimittanut Lisa Purcell
Suomentanut Laura Haavisto
Readme.fi 2013
160 s.Naisten kuntoilukirjan lisäotsikkoina kannessa ovat Anatomia sekä Naisten opas vahvaan ja hyväkuntoiseen kehoon. Ne kertovat täsmälleen mistä on kyse: kotioloissa tehtävät liikkeet on havainnollistettu sekä ihmismallilla että anatomisella tietokonekuvalla. Aukeaman vasemmalla sivulla on ihmismalli, joka esittelee liikkeen vaihe vaiheelta. Oikealla sivulla on tietokonekuva, johon on väritetty ja nimetty ne lihakset, joihin kyseinen liike vaikuttaa. Aukeamalla on aina paitsi kuvalliset myös sanalliset ohjeet sekä tietolaatikko, jossa kerrotaan mihin lihaksiin liike vaikuttaa. Lisäksi jokaisen liikkeen kohdalla huomautetaan, mihin liikkeen tekemisessä pitäisi pyrkiä ja mitä pitäisi välttää. Monista liikkeistä on esitetty myös muunnelma, joka on joko helpompi, samaa vaikeustasoa tai vaikeampi kuin perusliike.

Plussaa kirja saa ihmismallien käytöstä. Viime vuosina on ilmestynyt useita anatomisia liikuntakirjoja (esim. Venyttelyn anatomia ja Kuntosaliharjoittelun anatomia), joissa mallit ovat tietokoneella tehtyjä, ilmeettömyydessään jopa hieman pelottavia. Naisten kuntoilukirjassa animaatiohahmot on tehty muistuttamaan kyseistä liikettä esittelevää ihmistä, mikä saa ne näyttämään luonnollisemmilta ja luontevammilta kuin monissa muissa kirjoissa.

Hyvä asia on myös kirjan selkeys. Alussa on lyhyt johdanto, jota seuraa tietoaukeama kehon lihaksista. Sen jälkeen tulee liikkuvuusharjoituksia, ylävartaloliikkeitä, keskivartaloliikkeitä ja alavartaloliikkeitä. Jokaisen liikeryhmän alussa on sivun mittainen johdanto. Kirjan lopussa on vielä useita vaihtoehtoja liikkeiden yhdistämiseen sen mukaan, mitä kohtaa kehosta haluaa treenata.

Kirja on myös monipuolinen: välineinä käytetään oman kehon lisäksi tuolia, jumppapalloa, kuminauhaa, pilatesrullaa, kuntopalloa ja käsipainoja. Monipuolisuus on toisaalta haitta: tuskin kenelläkään on kotonaan kaikkia välineitä. Suurin osa liikkeistä on kuitenkin tehty oman kehon painolla, ja lisäksi välineiden avulla tehtävistä liikkeistä on yleensä esitelty jokin samantyyppinen liike oman kehon painolla tehtynä.

Miinusta tulee siitä, että liikkeet ovat tuikitavallisia. Aloittelijalle se on varmastikin hyvä asia, mutta aktiiviliikkuja ei löydä sellaisia liikkeitä, joita ei olisi tehty perusjumpissa kymmeniä kertoja. Enemmän olisi saanut olla eri vaikeustasoja ja muunnelmia liikkeistä. Mutta kyllä Naisten kuntoilukirja on ihan kelvollinen tulokas liikuntakirjojen joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti