torstai 22. elokuuta 2013

Suzanne Collins: Ylismaan Gregor

Suzanne Collins: Ylismaan Gregor
Englanninkielinen alkuperäisteos Gregor the Overlander (2003)
Suomentanut Helene Bützow
WSOY 2013
301 s.Ylismaan Gregor aloittaa viisiosaisen Alismaan tarinat -sarjan. Hauska mutta hyvällä tavalla myös ällöttävä avausosa vie 11-vuotiaan Gregorin ja hänen kaksivuotiaan pikkusiskonsa Bootsin Alismaahan, jossa he törmäävät paitsi ihmisiin myös torakoihin, lepakoihin, hämähäkkeihin ja rottiin.

Gregor ja Boots tempautuvat kotitalonsa pyykkituvassa olevasta ilmastointikanavasta pudotukseen, joka päättyy kauemmas kuin Gregor pystyi kuvittelemaan. Heidän onnekseen vastassa on sellainen torakkajoukko, joka ei myy heitä rottien ruuaksi vaan vie ihmisten luo. Gregor kokee myös ihmiset vaarallisiksi ja yrittää paeta, tuloksetta. Hän ajautuu vielä vaarallisempaan paikkaan ja törmää rottiin. Hän onnistuu  puolustautumaan niitä vastaan riittävän kauan, jotta lepakoilla ratsastavat ihmiset ennättävät pelastaa hänet ja Bootsin. Gregor on kiitollinen ja toteaa olevansa parhaassa turvassa ihmisten luona.

Alismaa ei kuitenkaan ole mikään lomaparatiisi. Gregorille kerrotaan Harmaasta ennustuksesta, jonka mukaan Ylismaasta saapuu soturi, soturi joka kumppaneineen pelastaa Alismaan kaikki muut lajit ilkeältä rottakuninkaalta ja tämän pahantahtoiselta armeijalta.

Miksi hänen pitäisi esittää jotakin ja herättää vääriä toiveita? Samuraisoturit, apassisoturit, afrikkalaissoturit, keskiaikaiset soturit. Gregor oli nähnyt elokuvia. Hän oli lukenut kirjoja. Soturit olivat ensinnäkin aikuisia ja heillä oli yleensä paljon erikoisaseita. Gregor oli yksitoistavuotias, ja jos ei kaksivuotiasta pikkusiskoa laskettu erikoisaseeksi, hän oli tullut tyhjin käsin. 

Eikä Gregor ollut kiinnostunut taistelemisesta. Hän kyllä antoi samalla mitalla takaisin, jos joku kävi koulussa käsiksi, mutta sitä ei sattunut usein. Hän ei ollut isokokoinen, mutta hän liikkui nopeasti, eikä häntä haluttu ärsyttää. Mutta Gregor ei koskaan aloittanut tappelua, ja eivätkö soturit etupäässä tapelleet?

Gregorille kuitenkin selviää, että taistelemalla rotta-armeijaa vastaan hän voi selvittää kaksi vuotta aiemmin kadonneen isänsä kohtalon. Hän rohkaisee mielensä ja lähtee toteuttamaan ennustusta. Toisin kuin hän luulee, Boots osoittautuu tärkeäksi lenkiksi tapahtumaketjussa, joka päättyy monien vaikeuksien kautta voittoon.

Alismaasta lähtiessään Gregor kuulee puhuttavan Turman ennustuksesta, mutta ei ehdi saada selvää mikä se on. Gregor ja lukijat saavat sen selville toisessa osassa, jonka kerrotaan ilmestyvän lokakuussa 2013.

Collins on kirjoittanut vetävän seikkailun, joka viihdyttänee niin lapsi- kuin aikuislukijoita. Lapset todennäköisesti ihastuvat hämähäkeistä, rotista ja torakoista, mitkä saattavat hivenen puistattaa aikuisia. Ja siinä missä aikuisilla menee kylmiä väreitä kaksimetristen rottien ja saaliilta sisuskalut imevien hämähäkkien kanssa, lapset lienevät haltioissaan.

Tarina on tapahtumarikas ja jännittävä, lisäksi siinä käsitellään isoja asioita kuten ystävyyttä, uskollisuutta, vallanhalua ja petosta. Siinä opitaan että läheiset voivat pettää, mutta toisaalta myös että ystäviä ja liittolaisia voi löytyä yllättävistä suunnista. Kun päämäärä on yhteinen, sen voi saavuttaa jos hylkää ennakkoluulot ja uskaltaa luottaa toisiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti