torstai 26. tammikuuta 2012

Svenssonin neitien seikkailu

Karin Brunk Holmqvist on kirjoittanut hulvattoman hauskan tarinan Svenssonin vanhapiikaneitien elämänmuutoksesta. Kirjan nimi Pieni potenssipuoti kertoo kaiken siitä, mistä on kyse.

Liki 80-vuotiaat siskokset Elida ja Tilda ovat eläneet vuosikymmeniä toistuvien rutiinien mukaan: jokainea n päivä toistuu minuutilleen samanlaisena. Kun heidän naapuriinsa muuttaa mieshenkilö, siskosten päiväjärjestys menee uusiksi ja he suorastaan riehaantuvat. He ostavat uudet kalliit pyhämekot, valvovat iltaisin myöhään, menevät nukkumaan tekohampaat suussa ja alkavat suunnitella remonttia. Heidän veljensä on kauhuissaan, koska siskosten uuden kukoistuksen myötä he eivät joudakaan vanhainkotiin eikä veli saa lapsuudenkotia kesämökikseen.

Svenssonin sisarukset palasivat pieneen taloonsa vasta puoli kahdelta. He olivat hilpeitä ja iloisia mutta lopen uupuneita. Kumpikaan ei muistanut, milloin he olisivat viimeksi valvoneet näin myöhään. Keittiössä oli viileätä. Tuli oli jo aikoja sitten hiipunut hellassa, mutta he eivät kylmyyttä ja kosteutta huomanneetkaan. He eivät puhuneet paljon tuona iltana, vetivät vain vaitonaisina sohvan auki ja kävivät levolle. Rullaverhon he olivat ensimmäistä kertaa elämässään unohtaneet vetää alas, ja elokuun kuu valoi lumoavaa valoaan ikkunasta.

Sattumalta siskokset keksivät potenssipulverin reseptin. He perustavat postimyyntifirman ja tienaavat hurjan määrän rahaa nopeasti. He eivät kuitenkaan halua paljastaa tekemisiään, koska siitä syntyisi turhia juoruja. Kulissien ylläpito on haastavaa mutta lukijasta erinomaisen hauskaa.

Pieni potenssipuoti seuraa Mielensäpahoittajaa ja Satavuotiasta, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Ne kaikki sisältävät taitavan hienovireistä, jopa tahattomalta vaikuttavaa komiikkaa. Päähenkilöt vaikuttavat samaan aikaan uskomattomilta ja tuikitavallisilta. Sen syvällisempää sanomaa kirjoissa ei ole, mutta kaikki toimivat hyvänmielen tuojina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti