maanantai 17. kesäkuuta 2013

William Joyce: Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo

William Joyce: Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo
Kuvittaneet William Joyce ja Joe Bluhm
Englanninkielinen alkuperäisteos The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Suomentanut Kaisa Kattelus
Tammi 2013
50 s.


Luen kuvakirjoja työni puolesta paljon, mutta harvoista innostun todella paljon. Tässä on yksi kertakaikkisen upea teos, jossa kuvat ja teksti toimivat saumattomasti yhteen ja jossa tarina on paljon paljon syvempi kuin mitä sivumäärä ja sanojen lukumäärä.

Viiteenkymmeneen sivuun on saatu Morris Lessmoren elämä nuorukaisesta vanhukseksi, hänen suuri rakkautensa kirjoihin, tarinoihin ja sanoihin. Hän kirjoittaa kirjaa, kunnes tuuli tempaisee hänet mukaan ja johdattaa kirjaparvella lentävän neidon luo. Neito antaa Morrisille kirjan, joka johdattaa tämän kirjoja täynnä olevaan taloon. Siellä on oleva Morrisin uusi koti. Siellä hän hoivaa kirjoja ja jakaa tarinoita kaikille halukkaille. Siellä hän kirjoittaa oman kirjansa loppuun.

Sitten koitti päivä, jolloin Morris kirjoitti kirjansa viimeisen sivun. Hän nosti katseensa ja huoahti haikeasti mutta hyvillään: "Minun taitaa olla aika jatkaa matkaa."

Kirjat olivat surullisia, mutta ne ymmärsivät. Morris painoi hatun päähänsä ja otti kepin käteensä. Ovella hän kääntyi, hymyili ja vilkutti hyvästiksi. "Kannan teitä kaikkia mukanani täällä", hän sanoi ja osoitti sydäntään.

Tylsä kirjoittaa näin, mutta en löydä sanoja kertomaan, miltä minusta tuntui kirjaa lukiessa. Siinä oli jotain taianomaista tenhoa, joka upotti lukijan sopuisaan yhteiseloon Morrisin ja kirjojen kanssa. Kirjojen sekamelska, kuluneet kannet ja sivut sekä hyvään tarinaan eksyminen lienevät tuttuja asioita kaikille innokkaille lukijoille. Ilo ja haikeus sekä yksinäisyys ja toisille jakaminen kulkevat rinnakkain aivan kuten Morris ja hänen kirjaystävänsä. Lapsettomana en osaa arvioida, miten lapset tähän suhtautuvat mutta aikuinen ainakin saa paljon irti. Liian monet kuvakirjat sortuvat liialliseen yksinkertaisuuteen tai juonettomaan kohkaamiseen, siksi Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo on visuaalisuudessaan ja monikerroksisuudessaan minun makuuni täydellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti