sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Jännitys- ja fantasiavinkkausta alakoulussa

Torstaina 23.10 olin alakoululla pitämässä kirjavinkkausta. Koulussa juhlittiin jälkikäteen Sadun päivää, joka oli osunut syyslomaviikon lauantaille. Juhlapäivänä luokissa työstettiin satuja monin eri tavoin, lisäksi osa oppilasta oli pukeutunut satuhahmoiksi. Minut oli kutsuttu vinkkaamaan jännitys- ja fantasiakirjoja luokille 2-4. Viiden tunnin aikana vinkkauksia oli viisi kappaletta, kestoltaan 35-45 minuuttia. Ryhmiä oli yhteensä yksitoista ja osallistujia 204. 

Annoin jokaiselle ryhmälle kirjalistan mukaan, jotta he voivat katsoa vinkkauksen jälkeen oliko siinä jotain kivaa, mitä he haluaisivat lainata. Etu on, että koulun kanssa samassa pihapiirissä on sivukirjasto, joten kirjoja voi helposti käydä lainaamassa vaikka heti koulupäivän jälkeen. 

Jokaisessa vinkkauksessa esittelin noin kahdeksan kirjaa. Kerroin jotain mitä kirjassa tapahtuu, joistakin luin pienen pätkän. Loppuun jäi aikaa, jolloin oppilaat saivat selailla kirjoja. Totesimme nopeasti, että koska vinkkauksiin osallistui kaksi luokkaa kerralla ryhmäkoon ollessa 35-42, oli helpointa koota kirjat neljälle pöydälle. Ryhmä jaettiin neljään osaan, jokaiselle pienryhmälle osoitettiin aloituspiste ja pöytiä kierrettiin myötäpäivään. Näin jokainen oppilas näki jokaisen esitellyn kirjan. 

Koska päivän aikana oli vinkkausta kolmelle eri ikäluokalle, en esitellyt samoja kirjoja kaikille. Kokosin kuitenkin kirjalistaan kaikki päivän aikana vinkatut kirjat. Tällaisella setillä olin liikkeellä:

Aarnio, Reeta: Maan kätkemät (fantasia)
Bagge, Tapani: Konstaapeli Mutanen ja loma-arvoitus (jännitys, kuvakirja)
Caldwell, S. A.: Lohikäärmeet: Lohikäärmeiden valtakunnan salaisuudet (tietokirja)
Collins, Suzanne: Gregor ja Alismaan vitsaus (fantasia) 
Evinsalo, Kari: Etsivä Vertti ja salakuljettajat (jännitys)
Grant, Michael: Haaste (fantasia)
Hido, Ryoji: Verenhimoiset vintiöt (mangasarjakuva lapsivampyyreista)
Hulkko, Johanna: Geoetsivät ja vaeltava aave (jännitys)
Hämäläinen, Karo: K. H. Moilanen ja karanneet tarinat (jännitys)
Kaskinen, Anna-Mari: Skandaali suorassa lähetyksessä (jännitys)
Kjaer, Jan: Ensimmäinen tulikoe (fantasia)
Laajarinne, Jukka: Isä vaihtaa vapaalle (jännitys, kuvakirja)
Larry, H. I.: Jäätävää jännitystä (jännitys)
Lukkarila, Päivi: Kolmen ajan maa (fantasia)
McMullan, Kate: Uusi oppilas (fantasia)
Scarry, Richard: Höyrylaivan arvoitus (jännitys, kuvakirja)

Oli hämmästyttävää, miten rauhallisia vinkkaustilanteet olivat huolimatta isoista ryhmistä. Oppilaat jaksoivat kuunnella, osa myös kommentoi tai kysyi - viitaten ensin :) Suurin osa vaikutti kiinnostuneelta tutustumaan kirjoihin. Seuraavana päivänä sain kirjastosta viestin, että sinne jättämäni kirjapino oli huvennut kiitettävästi ja varauksiakin oli tehty. Kaiken kaikkiaan siis onnistunut keikka :) Ääni tietysti oli kovilla mutta onneksi kesti loppuun asti.

Kirjavinkkaus ei ole minulle vierasta toimintaa, mutta nyt Lukuinto-teemavuonna ja toimiessani Lukuinto-koordinaattorina se vie aiempaa paljon suuremman osan työajasta. Lohjalla on 33 koulua, ja tavoitteena on saada jotakin toimintaa jokaiseen niistä. Vinkkauksia onkin kysytty paljon, monta on jo pidetty ja jokusia sovittu. Kalenteri täyttyy vauhdilla, hyvä niin! 

2 kommenttia:

  1. Loistavaa! Ihan huippupäivä asuineen ja kaikkineen. Täytyypä laittaa idea korvan taa. Kiitos Henna! Terveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin kyllä että ääni oli kovilla, tosin edellispäivänä olin pitänyt toisella koululla kolme vinkkausta, eli ehkä vähän liikaa kahdelle päivälle. Mutta tekemällä oppii... Ensi tiistaina pidän kauhuvinkkausta kolmasluokkalaisille, asu on sama mutta senkin kirjalistan laitan tänne näkyviin :)

      Poista