sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Sam Christer: Stonehengen perintö


 
Sam Christer: Stonehengen perintö
Englanninkielinen alkuperäisteos The Sronehenge Legacy
Suomentanut Seppo Raudaskoski
Bazar 2012
412 s.
Viime vuosina on ilmestynyt valtava määrä dekkareita, joissa jokin mystinen kultti tai salaseura tavoittelee ikuista elämää tai muuta vastaavaa. Buumi ei ehkä alkanut Da Vinci -koodista mutta siitä tuli genren ponnahduslauta laajaan suosioon. Stonehengen perintö on varsin viihdyttävä lisä joukkoon. Se ei ole niin verinen kuin monet muut, mutta jännitystä riittää. Usein salaseura/kultti on hyvin salaperäinen ja sitä selitetään lukijalle laajasti, tässä keskeinen tekijä on yksinkertaisesti Stonehengelle omistautunut joukko.

Kultin jäsenet uskovat Pyhiin, joilta he saavat voimansa ja elämänsä. Pyhät välittävät viestejään mestarin kautta, tämä välittää viestit edelleen muille seuraajille. Kesäpäivänseisaus ja sitä seuraava uusikuu ovat tärkeitä päiviä, etenkin tarinan tapahtumavuonna. Uudenkuun aikaan, täsmälleen oikealla hetkellä Pyhille on annettava ihmisuhri. Mestari ja seuraajat ovat valmiina mutta he kohtaavat odottamattomia vaikeuksia. He nappaavat tunnetun ihmisen uhriksi, mikä aiheuttaa valtavan mediahälinän ja saa useat viranomaistahot jäljittämään siepattua. Lisäksi aiempi mestari on tehnyt itsemurhan, mikä on saanut sekä vainajan pojan että poliisin kultin jäljille. Kultilla on vaikutusvaltaisia jäseniä, minkä ansiosta he pysyvät salassa kunnes lopulta koittaa totuuden hetki. Kuka on uskollinen kenelle ja millaisia uhrauksia vaaditaan?

Vahdinpitäjille on annettu selvät ohjeet. Tarkkailkaa ja odottakaa, kunnes Pyhät tekevät valintansa. Olkaa kärsivällisiä. Pyhät valitsevat uhrinsa kuten edelliskerrallakin. Ja niin tapahtui. Mies ja nainen saapuivat aamuhämärissä ja tunkeutuivat kehään. He koskettivat kiveä, jota mestari oli sanonut heidän koskettavan. Kivi oli vetänyt heitä puoleensa. Aivan niin kuin mestari oli sanonut.

Seuraajat kutsuivat kolmipaatta etsijöiden kiveksi, ja Serpens on varma, että rakastavaiset hakeutuivat sen luo tieten tahtoen. He valitsivat kohtalonsa itse. Draco no varmasti mielissään, kuten koko sisempi piiri. Hän ja Lacerta ovat hoitaneet työnsä hyvin. 

Yleensä Serpens ei sieppaa uhreja suoraan kivikehästä, vaan valinnan jälkeen heitä ryhdytään seuraamaan. Tarkkailua voi kestää monta viikkoa, toisinaan monta kuukautta. Sieppausta on tapana valmistella huolellisemmin, mutta nyt aika ei anna myöten. Tähdet ovat siirtymässä. Kuun vaiheen vaihtumiseen on aikaa enää viikko. Virvoitus on saatettava loppuun. Heillä on hädin tuskin aikaa puhdistaa uhrinsa ja tehdä heistä kelvolliset. 

Christer on kirjoittanut yli 400-sivuisen järkäleen, mutta onnistunut välttämään turhuudet. Tapahtumat etenevät koko ajan eikä tyhjäkäyntiä ole. Vaikka kulttiin liittyy suurta oppineisuutta, lukijaa ei lannisteta sillä. Esimerkiksi aiemman mestarin ja hänen poikansa harrastamasta salakirjoituksesta kerrotaan niin tiiviisti, että lukijan mielenkiinto pysyy yllä koko ajan. Vaikka kirjassa on paljon salaseuradekkareista tuttuja kuvioita, on siinä paljon omaperäistäkin. Stonehenge on kiehtova tapahtumapaikka, josta ei ole kirjoitettu liikaa. Siihen liittyvät mysteerit kiinnostavat, toisin kuin vaikkapa Temppeliherrat joista on välillä tuntunut olevan tarinaa joka toisessa kirjassa. Stonehengen perintö on Christerin esikoisteos, laadukas sellainen. Kirjailijalla on taustaa muun muassa dokumenttielokuvien tekijänä ja toimittajana, mikä varmasti on valmistanut sujuvaan kirjalliseen ilmaisuun. Odotan mielenkiinnolla, josko häneltä ilmestyisi lisää hyvää luettavaa.

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja ei osu omaan mukavuusaluegenreeni, mutta kirjoituksesi sai kiinnostumaan.

  Blogissani on sinulle tunnustus, Henna! Käythän hakemassa :-)?

  VastaaPoista
 2. Tunnustus löytyy myös täältä:
  http://satunluetut.blogspot.fi/2012/11/tunnustus.html

  :)

  Stonehenge on tosiaan kiehtova paikka. Kävin siellä runsaat kymmenen vuotta sitten kun olimme lukiosta matkalla Englannissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta :)

   En ole koskaan käynyt Englannissa, vielä. Tavoite on päästä sinne joskus. Olisihan se hienoa nähdä livenä yksi maailman tunnetuimmista paikoista, olisi varmasti mahtava elämys. Sitä odotellessa.

   Poista