tiistai 27. marraskuuta 2012

Sirke Happonen: MuumiopasSirke Happonen: Muumiopas
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2012
248 s.
Syvällisen analyyttisesti sanoen: oi mikä ihana kirja! Muumit on kestosuosikki, niin minulla kuin monella muullakin. Usein kuitenkin huomaa ja tietää vain ne kaikista tunnetuimmat hahmot.

Sirke Happonen on tehnyt ison työn ja koonnut oppaaseen sekä suuressa roolissa olevia että ohi vilahtavia hahmoja. Osa niistä esiintyy sekä Muumi-kirjoissa että -sarjakuvissa, osa vain sarjakuvissa. Jotkut hahmot saavat oman lyhyen luvun, toiset esitellään vain heimon yhteydessä. Osan hahmoista ja heimoista Happonen nostaa esiin nyky-yhteiskunnassa tunnistettavina tyyppeinä. Jokainen voi miettiä, keitä omasta lähipiiristä, työyhteisöstä tai muusta löytyy. Tyyppien tunnistamisen lisäksi Happonen neuvoo, miten voi itse muuntautua tietyksi hahmoksi. Ohjeet ovat leikkimielisiä mutta ainakin osa hyvinkin toteuttamiskelpoisia.

Muumeista ystävineen nähdään myös se puoli, joka helposti unohtuu puolituntisia animaatioita katsellessa; kirjassa on sarjakuvastrippejä muun muassa ryyppäämisestä ja varastetun tavaran kätkemisestä. Välillä tulee tunne, että hyvä tavaton miten hurjaa menoa.

Lehmät
Vilijonkan laikullinen lehmä on yksi muumisarjakuvien tiheimmin toistuvia hahmoja. Sitä tarvitaan neidonryöstöön, kaksintaisteluun, valtionpalvelukseen ja eksyneen marsilaisen lohduttamiseen. 

Muuntaudu Miskaksi
Pidä suu viivana ja kulmat kurtussa. Panosta mustiin silmänalusiin. Asetu hieman etukumaraan ja roikota alistuneesti käsiäsi. Harjoittele hidas, dramaattinen sisääntulo, jonka päätät äkkinäiseen, riipaisevaan riuhtaisuun, jossa käsi nousee ranne edellä otsalle. Venytä silmät ääriasentoon, mutta liikuta päätä vain vähän. Huokaile kuuluvasti niin, että se näkyy koko kehossasi. Maksimihuokaus on sellainen, jossa koko ylävartalo romahtaa kasaan. 

Ystävälliset muumit
(...)
Muumit ovat sopeutuvia ja suvaitsevia. Kun taloon tulee vieras, vaikka kuinka hankala, he yrittävät saada hänet viihtymään: luovuttavat sänkynsä, salonkinsa, jopa koko talon. Jos jokin ulkoinen taho epäilee muumien elämäntapaa, he hämmentyvät. Sitten he kokeilevat kiltisti tarjottuja vaihtoehtoja, oli se sitten askeesia, irtosuhteita, koruliikemurtoja, talviurheilua tai modernia sisustusarkkitehtuuria. Lopuksi muumit palaavat entiseen elämäntyyliinsä.

Profeetat
Aloitamme uuden elämän -sarjakuvassa Muumilaaksoon saapuu kaksi profeettaa, ensin vapaan elämän puolestapuhuja, sitten kieltäytymisen sanansaattaja. "Pois omantunnontuskat ja pohdiskelu", kehottaa kukkaisprofeetta ja kertoo muumeille, etteivät nämä ole onnellisia. Pian kaikki ryhtyvät vapaiksi: Niiskuneiti estottomaan miehenmetsästykseen ja Mymmeli riehakkaaseen juhlintaan. Muumipappa muuttaa puuhun juomaan Haisulin kanssa "Manhattanin dynamiittia". Mutta kun Muumimamma lähtee uimaan kesken velvollisuuksiensa, kaikki huolestuvat. Samalla hetkellä iskee synnintunnon profeetta. Hän paasaa kiusauksista ja kieltää rakastumisen ja ruuasta nauttimisen. Muumipappa hyvästelee "Sturm und Restaurant -kautensa" ja Niiskuneiti suunnittelee lähtöä luostariin. Muumitalon seiniä aletaan maalata mustiksi. Lopulta profeetat ajautuvat käsirysyyn ja sitä tietä Muumimamman puhutteluun.

Kirjaa lukiessa tulee välillä aivan uskomaton olo, samaan aikaan epäuskoinen ja riehakas. Että ihanko oikeasti Muumilaaksossa tapahtuu tuota kaikenlaista villiä touhua. Ehkä animaatioiden aikana on unohtunut, kuinka syvä muumimaailma on. Ihan kaikki ei varmastikaan ole lapsille suunnattua... Jäi sellainen olo että nyt on hankittava käsiinsä paljon Muumi-sarjakuvia, nyt on todettava ihan itse että mitä siellä oikein touhutaan.  

 

8 kommenttia:

 1. Heh, tämäpä kuulostaa hauskalta! Pitää ehdottomasti joskus vilkaista lähemmin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Toisaalta on myös surullisia kohtia, esim. Miska ja Mörkö. Mutta pääosin hulvatonta :)

   Poista
 2. Oh! Tämä on pakko hankkia! Olen viime aikoina lohduttautunut Muumeilla. Jos on ollut jostain syystä ikävää. Ja tällainen opas Muumeihinhan olisi paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumeilta löytyy osuvia kommentteja varmaan mihin tahansa tilanteeseen, myös tässä oppaassa on ajatuksia herättäviä lauseita. Lainasin sen kirjastosta mutta nyt kyllä tuntuu siltä että on saatava ihan omaan hyllyyn.

   Poista
 3. Hankintalistalle, ehdottomasti :)! Kiitos vinkkauksesta!

  VastaaPoista
 4. Minä katsoin tätä tänään kirjakaupassa ja petyin suuresti! Olen pienestä pitäen fanittanut muumeja ihan täysillä, ja lukenut niin sarjakuvat, kirjat kuin katsonut animaatiotkin, mutta jostain syystä en tästä ainakaan nopealla selailulla innostunut. Minusta esimerkiksi muutamasta hahmosta oli nostettu aivan vääriä asioita pinnalle :D Hahah. Mutta joo. Ehkä tätä pitäisi joskus vähän tarkemmalla silmällä katsoa kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiinnostavaa tietää, millä perusteella Happonen on valinnut hahmoista kertomansa asiat. Esipuheessa hän ei kerro, miksi on tehnyt tällaisen kirjan. Aiemmin hän on tehnyt väitöskirjan muumiteoksista; tässäkin on ehkä lähestytty hahmoja tieteellisesti.

   Poista