torstai 25. heinäkuuta 2013

Holly Smale: Geek Girl

Holly Smale: Geek Girl
HarperCollins Children's Books 2013
378 s.

Tässä yksi kirja, joka on syksyn uutuuskirjojen lukulistalla. En malttanut odottaa suomennosta vaan tartuin alkuperäisteokseen heti kun se saapui kirjastoomme ja se saatiin lainauskuntoon. Geek Girl on täysiveristä tyttöhömppää, melko ennalta-arvattava mutta silti viihdyttävä.

15-vuotias Harriet Manners on kieroon katsottu outo lintu. Hänellä on yksi ystävä ja yksi stalkkeri, muut koulukaverit lähinnä vihaavat häntä. Hän on kiinnostunut asioista, joista teinit eivät yleensä välitä: monista tieteenaloista, knoppitiedosta sekä tarkoista suunnitelmista ja listojen tekemisestä. Hän on kömpelö aiheuttaen tahattomasti monenlaisia vahinkoja. Yhden ison vahingon seurauksena tapahtuu kummia: hänestä tulee malli, suuren kansainvälisen brändin keulakuva. Hänestä, Harrietista joka ei voisi olla vähempää kiinnostunut muodista. Kohtalon oikusta hänen ainoan ystävänsä Natin monivuotinen haave on tulla malliksi, ja kun muotimaailma tahtookin Harrietin on se molemmille tytöille kova paikka. Harrietille se on kuitenkin keino kokeilla, muuttuuko hän sitä kautta sopivaksi, hyväksytyksi.

Maybe it's just a matter of thinking positively. Believing that we can all change, if we try hard enough. Which is when it hits me. Because just as I'm reaching a point where the world is starting to make sense and happy thoughts are making me feel all sort of glowy on the inside, a yellow banana sweet comes flying through the air.

And whacks me straight on the head.

Harriet saa monen monta paniikkikohtausta tutustuessaan huippumuotiin ja sen lieveilmiöihin. Ironinen tai ehkä pikemminkin sarkastinen suhtautuminen sekä itseen että koko muuhun maailmaan auttaa häntä selviämään hankalista tilanteista.

I look up and see that Nick is grinning at me. "Yes," I tell him curtly. He has no business laughing at breathing problems. They can be very dangerous. "I am going to stay here and I am going to hyperventilate on the kerb for the rest of the day," I confirm. "I've made an executive decision and that is how I shall entertain myself until nightfall."

Harrietilla on samanlaisia ongelmia kuin kenellä tahansa teinillä, ero on vain siinä että hän joutuu ratkomaan niitä samalla kun yrittää sopeutua elämään julkkiksena. Mallinura vaikuttaa ihmissuhteisiin niin kotona kuin koulussa, ja Harrietilla on kova työ tasapainoilla eri tahojen välillä. Kuten nuortenkirjoissa usein niin tässäkin on opetus jota en tietenkään aio paljastaa, lukekaa itse joko alkuperäisteos tai Tammen elokuussa julkaisema suomennos.

Geek Girl on mitä mainioin tyttökirja yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille, miksei myös aikuisille. Kyllä meillä kolmekymppisilläkin on välillä finni otsassa huonoimpana mahdollisena päivänä!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti