sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Terhi Rannela: Läpi yön

Terhi Rannela: Läpi yön
Otava 2014
284 s.

Asia on niin, että Terhi Rannela on yksi kotimaisen kirjallisuuden aarteista. Läpi yön on täysosuma. 

Kirja on Marian päiväkirja, matka ysiluokkalaisesta kirjallisuuden opiskelijaksi. Alussa Maria kotiutuu sairaalasta itsemurhayrityksen jälkeen. Hän on hukassa, mutta kuitenkaan ei. 

Kotona on vaikeaa, isä juo, pikkusisko on superärsyttävä. Maria odottaa aikaa että pääsee muuttamaan pois. Koulussa annetaan paineita ammatinvalintaan, Mariaa ei kiinnosta, hän haluaa vain kirjoittaa. Hän aikoo kirjailijaksi. Suhde poikaystävään on mallia ollaan-ei olla-ollaanpas-ei olla enää. Poikaystäväasia vaikuttaa myös väleihin parhaan ystävän, Tiijan, kanssa. 

Elämä ei onneksi ole pelkästään kurjaa. Tiijan kanssa pystytään aina sopimaan, tyyliin poikaystävä saattaa vaihtua mutta bestis ei. Kotiväen kanssa on hyviäkin hetkiä. Mikä tärkeintä, Marialla on suunnitelmia ja uskoa tulevaisuuteen, hänellä on haaveita jotka hän aikoo toteuttaa vastoinkäymisistä huolimatta.

Marian on vaikea käsitellä asioita puhumalla, helpompi on purkautua päiväkirjalle. Päiväkirjoihinsa hän luottaa täydellisesti, sinne hän voi purkaa kaiken. Hyvät ja huonot kaudet, pettymykset, haaveet, turhautumisen, pelon, onnistumiset... Maria käy kovaa sisäistä kamppailua Neiti Kunnianhimon kanssa, joka haluaa hänestä täyden kympin tytön. Ensin hän haluaa sitä itsekin, mutta vuosien kuluessa antaa periksi. Maailma ei kaadukaan, jos kokeen arvosana on kahdeksan. 

27.3.

On hirveä myrsky, lunta joka paikassa. Talvi ei päästäkään kevättä niin helpolla, vaan panee täysillä vastaan. En uskalla enkä suostu kiipeämään katolle, joten isä pudottelee lumet sieltä. Kolaan pihaa, lapioin polun puuliiteriin ja varastoon. Tulee hiki. Ihana mennä saunaan.

Kaipaan sitä aikaa, kun mahduin  kylpemään vihreään muoviammeeseen. Loiskuttelin vettä saunan lattialla ja leikin kroolaavani vaaleanpunaisella pantterilla.

Muistan miltä tuntui, kun tajusin, että jalkani ovat kasvaneet ammeesta ulos. On epäreilua, etten saa ikuisesti olla se ammeeseen mahtuva pikkutyttö. Ajattelen vieläkin niin.

Kylmää. Masentaakin. On taas "En osaa mitään. En pysty mihinkään" -kausi. Koeviikko on mennyt penkin alle. Minusta tuntuu, että elämä on liian painava 

Kirja muuttui lopussa hauskalla tavalla tutuksi, oman elämänkulkuni takia. Maria opiskelee kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa, no sitä minäkin opiskelin, Tampereella. Maria pääsee opiskelemaan vuosituhannen vaihteessa, kas juuri silloin tein perusopinnot avoimeen yliopistoon. Maria on kirjoittanut muistiin kaunokirjallisuuden tenttikirjalistan, jämähdin miettimään että olikos meillä samat listat ja luinko minä nuo mitkä Maria on valinnut. Maria kirjoittaa: "En halua lukea 700 sivua litteraturens historiaa på svenska!" Minä luin, kirjan Litteraturens historia i världen, en päässyt läpi ensimmäisellä yrittämällä vaan vasta uusintatentissä...

Vertailukohdat omaan elämään saattoivat vaikuttaa lukukokemukseen, epäilen että Marian elämä jäi vähän sivuosaan kun bongailin tuttuja tamperelaisia paikkoja. Täytynee lukea loppu uudestaan :)

Läpi yön on loistava kirja, se kasvaa paljon kokoaan isommaksi. Marian päiväkirjamerkinnät ovat toisaalta niin ihanan teinimäisiä, toisaalta hyvin syvällisiä. Kevyt ja painava vuorottelevat. Terhi Rannela on erittäin taitava kuvaamaan vaikeita asioita mutta myös antamaan toivoa. Eikä tämä koske vain nuoria lukijoita, vaan myös aikuiset saavat pohdittavaa perhe- ja ystävyyssuhteisiin liittyen.

10 kommenttia:

 1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Terhi Rannela on minulle ihan outo nimi, mutta täytyy ehdottomasti laittaa tämä lainauslistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä :) On julkaissut monta nuortenkirjaa ja yhden aikuisten kirjan.

   Poista
  2. Sattumalta eksyin tänne postaukseesi takaisin, koska sain juuri luettua Läpi yön (ja teeman mukaan melkein luin sitä läpi yön, kuten kommentoinnin aika kertoo :D ) Kirja oli todella hieno ja toi mieleen myös oman nuoruuden 90-luvulla. Kiitos loistavasta vinkkauksesta!

   P.S. yliopiston kirjalista taitaa olla edelleen aika muuttumaton, kävin sitä juuri katselemassa...

   Poista
  3. Ehkä se lista kaipaisi hiukan päivitystä, vaikka klassikot on klassikoita niin on se silti aika hurjaa jos 15 vuotta on samat kirjat :D Kiva että tykkäsit kirjasta!

   Poista
 2. Olen lukenut Punaisten kyynelten talon, joka on todella hieno kirja rankasta aiheesta huolimatta. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta nuorten kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on Punaisten kyynelten talo lukematta, täytyy siihen tutustua jossain vaiheessa. Oletus on että sekin koskettaa ja herättää paljon ajatuksia.

   Poista
 3. Aloitin tätä vähän aikaa sitten, mutta silloin ei ollut ihan oikea hetki tämän tyyppiselle kirjalle. Pitäisi yrittää uudestaan jossain vaiheessa, kun oma fiilis on vähän erilainen. Pystyn kyllä varmasti osaltani samaistumaan Mariaan, kun tuo päiväkirja on minullekin todella tärkeä avautumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan uutta mahdollisuutta kirjalle :) Se on totta että aina ei osu tähdet kohdilleen kun lukee, on se niin fiiliksistä kiinni. Mutta hienoa ettet hylännyt kirjaa kokonaan vaikkei siinä kohtaa ollutkaan se oikea.

   Poista
 4. Sain tämän juuri luettua. Minulle kävi samoin kuin sinulle kirjan lopussa, vaikka olen Mariaa 10 vuotta vanhempi. Kirjallisuuden opiskelu tuntui niin tutulta kirjalistoja myöten. Lienevätkö muuttuneet ikinä?

  Voit arvata, että pidin tästä kirjasta hirmuisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyisi varmaan tarkistaa opinto-ohjelmasta mitä nykyään luetaan... Mutta paras tentti ikinä oli kaunokirjallisuudesta, kun siihen "oli pakko" lukea Taru Sormusten Herrasta sekä ensimmäinen Harry Potter :D

   Poista