keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Nicola O'Byrne: Öppna mycket försiktigt

Nicola O'Byrne: Öppna mycket försiktigt
Teksti Nick Bromley
Englanninkielinen alkuperäisteos Open Very Carefully (2013)
Ruotsiksi kääntänyt Carina Gabrielsson Edling
ABC Forlag 2013
28 s.

Törmäsin niin riemastuttavaan kuvakirjaan etten voi olla postaamatta siitä. Olin tutustumassa Hiekkaharjun kirjastoon, jossa kokoelma on täysin ruotsinkielinen. Kahvitauolla selasin paria kuvakirjaa kunnes pysähdyin tähän. Luin kirjan neljä kertaa peräkkäin ja joka kerta nauratti yhtä paljon. Ja nauratti iltapäivällä, vielä illallakin. 

Tarinan kertoja alkaa lukea satua Rumasta ankanpoikasesta. Hän ei pääse alkua pidemmälle ennen kuin kirjaan ilmestyy satuun kuulumaton hahmo. Se on KROKOTIILI!

Eikä mikä tahansa krokotiili vaan kirjaimia syövä! Sen lempikirjaimet näyttävät olevat o ja s. Pipopäinen ruma ankanpoikanen hermostuu; ei saa syödä kirjaimia! Tilanne pahenee kun krokotiili alkaa syödä kokonaisia lauseita. Lukijaa ohjeistetaan ravistamaan kirjaa, jotta krokotiili saataisiin lähtemään pois. Se ei lähde mutta nukahtaa. Ankanpoikanen käyttää tilaisuuden hyväkseen ja...

... piirtää krokotiilille balettiasun! Tästäkös tämä hermostuu; asia on sillä tavalla että krokotiilit EIVÄT tanssi balettia. Lukijaa ohjataan ravistelemaan kirjaa, josko sillä keinolla saataisiin kutsumaton vieras pois. Kun krokotiili lopulta lähtee, se tekee sen todella yllättävällä tavalla.

Tässä on nyt kuulkaa sellainen lastenkirja, josta olen kertakaikkisen riemuissani. Aivan täydellinen tarina, hauska, jännittävä ja yllätyksellinen. Kuvitus on erittäin hyvä, vaikka paljoa muuta ei ole kuin krokotiili ja pipopäinen ankanpoikanen. Todella, nauroin ääneen tätä lukiessa, ja vaikka luin sen yhteensä kuusi kertaa olin joka kerta yhtä ilahtunut. Toivon totisesti, että joku kotimainen kustantamo huomaisi kirjan ja se suomennettaisiin mitä pikimmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti