tiistai 23. kesäkuuta 2020

Adrian McKinty: Ketju

Adrian McKinty: Ketju
Englanninkielinen alkuteos The Chain (2019)
Suomentanut Antti Saarilahti
Otava 2020
398 s.Rachel jättää teini-ikäisen tyttärensä Kylien bussipysäkille, kuten niin monta kertaa ennenkin. Tänään kuitenkin kaikki muuttuu. Kylie siepataan, ja Rachel vedetään mukaan kylmään peliin, osaksi Ketjua. Ketjun toimintakuvio on selkeä: maksa lunnaat ja sieppaa sopiva lapsi, sitten toivo että siepatun vanhemmat maksavat lunnaat ja sieppaavat sopivan lapsen. Vasta sitten lapsesi vapautetaan. Mutta vaikka niin kävisi, et ole oikeasti koskaan vapaa. Ketju seuraa sinua, tietää missä olet. Jos otat yhteyttä viranomaisiin vaikka vuosia myöhemmin, sinut eliminoidaan. Jos joku heistä mokaa, joka on tullut Ketjun osaksi sinun jälkeesi, sinä maksat siitä hengelläsi.

Alkujärkytys on valtava, mutta Rachelilla ei ole aikaa pysähtyä. Hän aikoo toteuttaa Ketjun vaatimukset, ja saada tyttärensä takaisin. Avukseen hän saa entisen lankonsa Peten, huumeisiin langenneen veteraanisotilaan. Torstaista maanantaihin hän (ja lukija) elävät piinaavia hetkiä sekä Rachelin että Kylien kanssa. Rachel suunnittelee ja toteuttaa sieppauksen, kun taas Kylie yrittää löytää keinon päästä vapaaksi. 

Noin puolet kirjasta eletään tiivistahtisessa nykyhetkessä. Toinen puoli on tunnelmaltaan melko erilainen. Rachel on päättänyt katkaista Ketjun, ja sitä varten hän tarvitsee apua. Erik on ollut osallinen jo kauan, mutta hän on myös löytänyt keinon jolla kenties pääsee Ketjua alkulähteille. Askel kerrallaan Rachel hivuttautuu lähemmäs, asettaen hengenvaaraan sekä itsensä että läheisensä. Samaan aikaan lukija pääsee Rachelin edelle, pääsee seuraamaan miten ja miksi Ketju syntyi, kuka on sen aivot. 

"Mutta... siis... voisitko mitenkään päästää Kylien nyt menemään?"
"En voi. Tiedät, etten voi. Ketjun täytyy jatkua. On luotettava sen toimintaan. Jos rikon Ketjun, se kostautuu. Minä joudun vaaraan, poikani joutuu vaaraan ja sinä ja Kylie joudutte vaaraan."
"Paitsi jos he vain bluffaavat."
"He eivät ole sellaisia ihmisiä. Uskon, että he nauttisivat, jos kaikki menisi pieleen ja alkaisimme tappaa toisiamme. Sinähän näit, mitä sille yhdelle perheelle tapahtui."
"Niin näin."
"He kertoivat, että vuosia sitten, kun joku katkaisi Ketjun, rangaistukset kulkivat seitsemän tasoa taaksepäin ennen kuin Ketju korjasi itse itsensä."
"Voi helvetti!"
"Mutta halusin sanoa sinulle, että olet nyt askeleen lähempänä Kylien vapautumista. Pian se on ohi, Rachel. Ihan totta."
"Voi luoja. Toivon niin."
"Usko pois."
"Miten sinä onnistuit? Miten selvisit kaikesta? Miten jaksoit?"
"En tiedä, Rachel. Kaipa sinun pitää vain kuvitella hetki, jolloin Kylie on taas luonasi. Jokainen tekosi, jokainen valintasi on askel kohti sitä päämäärää, ymmärrätkö?"

Pidin kirjasta kovasti. Väkivallan uhka on alati läsnä, mutta itse väkivaltaa on vähän. Psykologista uhkaa ja painetta sitäkin enemmän, mikä saa melkein järsimään kynsiä lukiessa. On kiinnostavaa lukea, miten ihmiset kestävät tai murtuvat paineen alla, mitä muut tekevät saadakseen toiset Ketjun osaset jaksamaan, mihin tavallinen ihminen venyy kun valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja. Unohtamatta sitä, missä kaikissa vaiheissa Ketjun syntyyn olisi voinut vaikuttaa, ehkä sen olisi voinut estää, jos tietyt ihmiset vaan olisivat välittäneet. 

Henkilöhahmot ovat loistavia. Rachelin ja Kylien aktiivisuus ilahduttaa, he eivät tuhlaa aikaa märehtimiseen ja kyynelehtimiseen vaan toimivat päättäväisesti. Toisaalta esimerkiksi Kylien siepannut mies ja Erikiä tarkkaileva nainen saavat surkuttelemaan heidän kohtaloaan. Henkilöhahmot ovat muistettavia ja tunteita herättäviä, riippumatta siitä esiintyvätkö he lyhyen vai pitkän ajan.

Pienen miinuksen annan siitä, että toisen osan alussa alkoi tuntua siltä, että luen kahta eri kirjaa. Ehkä osat olisi voinut limittää yhteen, niin että Ketjun syntyhistoria olisi tullut lukijan tietoon pätkinä siinä välissä, kun Rachel suunnittelee ja toimii saadakseen Kylien vapaaksi. Nyt on vähän sellainen olo, että puolet kirjaa on sietämättömän jännittävää, sitten jännitys katoaa pitkäksi aikaa ilmestyäkseen taas lopussa. Lukijan kiinnostus ei kuitenkaan katoa missään vaiheessa. 

Kansiliepeen mukaan kirjan elokuvaoikeudet on myyty Paramountille; jos elokuva joskus tulee niin menen ehdottomasti katsomaan. Tämä on sellainen tarina, joka varmasti toimii myös valkokankaalla. Jatko-osaa tuskin tulee, mutta odotan, mitä muuta McKintyllä on jo kirjoitettuna tai vielä tulossa. 

Helmet-lukuhaasteeseen laitan Ketjun kohtaan 36, "tunnetun henkilön suosittelema kirja". Etukannessa suosittelijoina ovat Stephen king ja Don Winslow, takakannessa muun muassa Ian Rankin. Se sopisi myös ainakin kohtaan 7, "kirjassa rikotaan lakia" ja 9, "kirjassa kohdataan pelkoja".

Ketjuun on tutustuttu ja tykästytty myös blogissa Kuunnellut äänikirjat.2 kommenttia:

  1. Kiitos linkityksestä. Pidin tosiaan kovasti tästä kirjasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En löytänyt Pirkanmaan kirjastoista mitään muuta McKintyltä, täytyy tutkia Helmet-alueen e-kirjatarjontaa, olisiko siellä. Voi kun löytäisi useammin uusvanhan suosikin, jonkun jolla olisi jo kymmenen kirjaa tehtynä siinä vaiheessa kun itse tykästyy ensimmäiseen :)

      Poista