sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Keväinen Helsinki City Run 10.5.2014


Vuosi sitten juoksin ensimmäisen puolimaratonini Helsinki City Runilla. Myöhemmin osoittautui matkan olleen liian lyhyt, niin tänä vuonna piti hakea virallinen aika puolikkaalle. Lähtökohdat olivat heikot: treeni - nimenomaan juoksu -  on ollut viime kesästä asti vaikeaa, lisäksi muutama päivä ennen kisaa oli kurkku kipeä ja vähän tukkoinen olo. Kisapäivänä kärsin päänsärystä ja pahoinvoinnista mutta päätin kuitenkin lähteä matkaan.

Puoliltapäivin hain juoksunumeron ja kuvassa näkyvän juoksupaidan. Kiva paita, ihan minun väriseni ja toimii niin juostessa, kävellessä, pyöräillessä kuin kuntosalillakin :) Perjantainen kaatosade oli muisto vain, ja iltapäivällä saatiin tovi auringonpaistetta. Harmittelin ettei mukana ollut aurinkolaseja, mutta aurinko jäikin pilvien taa ennen kuin lähtöryhmäni starttasi klo 16.15.

Itse kilpailu oli erittäin vaikea. Olin ottanut aamupäivällä kaksi särkylääkettä mutta päänsärky hävisi vasta puolimatkan tietämillä. Pahoinvointi sen sijaan jatkui, välillä mietin pitääkö pysähtyä puskaan oksentamaan vai jättäisikö kisan kesken. Tilannetta ei helpottanut ylämäkivoittoinen, raskas reitti. 16 kilometriä arvoin, luovutanko. 16 kilometriä oli se maaginen raja, että sen jälkeen päätin sinnitellä maaliin asti. Lopussa kävin tiukkaa kilpailua aikaa vastaan; mitalin saadakseen piti alittaa kolme tuntia. Tiukille meni mutta alitus tuli: oma sykemittari näytti ajaksi 2.58,39, virallinen tulospalvelu antoi bruttoajaksi 2.58,41 ja nettoajaksi 2.57,48. Bruttoaika on aika lähtölaukauksesta maaliviivaan, nettoaika aika lähtöviivan ylityksestä maaliviivan ylitykseen. Kun lähtee keskeltä 2000 juoksijan ryhmää, kestää tovin ennen kuin pääsee kunnolla liikkeelle ja lähtöviivaankin on matkaa.

Maaliviivan ylitettyäni olin niin helpottunut, että tuli itku. Koville otti, mutta selvisin! Jälkikäteen on kyllä syytä miettiä, mikä on sisun ja tyhmyyden ero. Onko pakko taivaltaa maaliin, jos jokainen askel on tuskaa? Miksi ei ole kanttia jättää kisaa kesken, vaikka on paha olo eikä virkisty urheilujuoman ja energiageelin avulla? Pari tuntia kisan jälkeen oksensin, ja sekä pahoinvointi että päänsärky ovat jatkuneet yön yli. Palautumiselle tästä on haittaa, kun ei pysty syömään kuin hitusen kerrallaan, ja jokaisen syömiskerran jälkeen odottelee pysyykö syöty ja juotu sisällä.Hieno mitali, mutta saa nähdä tuliko se liian kalliilla hinnalla. Tästä on päivää vaille kolme viikkoa Tukholman maratonille, kovasti jännittää että pääsenkö siellä maaliin kuuden tunnin aikarajassa, tai pääsenkö maaliin ollenkaan. Henkisesti valmistaudun sekä maaliintuloon että keskeyttämiseen, katsotaan sitten miten akan käy. 

7 kommenttia:

 1. Olipas rankka kokemus. Usein on järkevää tehdä suoritus vaikka kävellen loppuun. Ongelma on kyllä, jos ei tankkaukset pysy sisälle. Kevät on lämpötilojen kannalta otollista aikaa, tosin siitepölyt haittaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkimmäisellä kympillä oli pakko laittaa ajoittain kävelyksi, ehkä siksi tulikin niin kiire sen kolmen tunnin alitukseen. Urheilujuoma ei tuntunut jäävän mahaan hölskymään, ehkä siitä sai sen verran lisävoimia että pääsi maaliin. Nyt on kyllä syytä ottaa kevyt viikko liikunnan kanssa, ja alkuun pari kolme vapaapäivää.

   Poista
  2. Hölskyminen on minusta todella ikävää, eli hyvä että neste imeytyi.

   Poista
  3. Pahoinvointi jatkui pari päivää mutta sitten helpotti. Pidin kuitenkin sen jälkeen vielä yhden vapaapäivän eli kaikkiaan kolme päivää totaalista liikuntavapaata. Tänään olikin sitten oikein hyvä parituntinen lenkki pururadalla, hyvillä mielin siis kohti Tukholmaa.

   Poista
 2. Huh, mikä kokemus! Tsemppiä Tukholmaan! Kyllä varmaan selviät siitä, koska selvisit näin hurjasta reissusta. Jospa silloin olisit lähtiessä kunnossa.

  VastaaPoista
 3. Rankalta kuulostaa! Tsemppiä Tukholmaan, toivottavasti sujuu paremmin ja jos ei suju niin muista kuunnella itseäsi ja olotilaasi, älä ylitä rajojasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina ja Villis, yritän malttaa niin että palautuisin kunnolla HCR:stä, kun käytännössähän suurin työ Tukholmaan on jo tehty. Enää ei kuntoa kasvateta vaan pidetään yllä, kun vaan muistaisin sen joka päivä... Tässä jos missä huomaa että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis!

   Poista