keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Tarquin Hall: Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus


Tarquin Hall: Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus
Englanninkielinen alkuperäisteos The Case of the Missing Servant (2009)
Suomentanut Tero Valkonen
Gummerus 2012
360 s.
Kustantajalta pyydetty arvostelukappale

Ensiksi nuhtelen itseäni ja menen nurkkaan häpeämään huonoa käytöstäni. Tämä kirja on ollut bloggaajaurallani ihkaensimmäinen pyydetty arvostelukappale, muistan kuinka jännittävää oli kirjoittaa sähköpostiviesti jossa kainosti kysyin saisinko kirjan, mietin lähettävätkö kun en oikein tiennyt mitä viestiin olisi pitänyt kirjoittaa. Kirja tuli ja sitten - ei mitään! Kaksi vuotta se on maannut hyllyssäni odottamassa. Hyi minua!

Sitten asiaan. Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus esittelee meille intialaisen Vish Purin, yksityisetsivän jolla menestys ja itsetunto ovat yhtä suuret. Hän ei ole koskaan epäonnistunut, minkä hän tuo selvästi esiin kaikille hänen palveluksiaan tarvitseville. Myös lukija vakuutetaan; sen verran moneen ratkaistuun juttuun viitataan.

Puri on loistava yksityisetsivä, mutta sitä ei ehkä arvaisi ensinäkemältä. Hän on pyylevä ja herkutteluun taipuvainen, herkuttelu tapahtuu tietenkin vaimolta ja lääkäriltä salaa. Hän on olemukseltaan ja käytökseltään huoliteltu ja moitteeton, niin paljon että se menee koomiseksi:

Puri sadatteli hiljaa, ojentautui ottamaan taskulamppunsa, sytytti sen ja nousi sängystä. Hänen nimikirjaimin varustetut tohvelinsa - "VP" - olivat vieretysten lattialla, tarkalleen siinä mihin hän oli ne edellisiltana laittanut. Hän ujutti varpaat niiden pehmeyteen ja kurkotti ottamaan silkkisen aamutakkinsa. Hänen neljätoista Sandown-lakkiaan olivat järjestyksessä upotetun vaatekaapin hyllyllä. Hän valitsi tartaanikankaisen ja veti sen tiukasti päähänsä. Sitten hän tutkiskeli itseään peilistä, nykäisi aamutakin rintataskusta pilkottavaa silkkinenäliinaa ja käveli näkemäänsä tyytyväisenä käytävälle.

Puri saa eteensä mahdottomalta tuntuvan tapauksen: hänellä on viikko aikaa löytää tyttö, josta tiedetään vain etunimi - Mary. Tyttö on kadonnut, ja hänen työnantajaansa epäillään tämän murhasta. Puri eriskummallisine mutta taitavine apulaisineen tarttuu toimeen. Samalla he hoitavat tavallisempia juttuja, etenkin avioliittoaikeissa olevien nuorukaisten taustojen selvittämistä.

Vish Puri on kertakaikkisen riemastuttava tuttavuus. Vaikka hänelle tapahtuu jännittäviä ja vaarallisia asioita, enemmänkin naurattaa kuvitella hänet naamioituneena tai valehtelemassa korruptoituneille viranomaisille tietoja saadakseen. Vaikka hänellä on ikää - heillä vaimonsa kanssa on lapsenlapsia - hän silti tekee asioita salaa vaimoltaan ja äidiltään. Kun hän joutuu murhayrityksen kohteeksi, hän pakkaa vaihtovaatteet pahvilaatikkoon ja esittää menevänsä toimistolle vaikka matkustaakin toiseen kaupunkiin. Vaikka hän on äärettömän terävä ja raudanluja ammattilainen, niin samalla hän on herkkuhimoineen inhimillinen.

Yksi asia minua ärsytti, ja se teki sitä loppua kohti yhtä enemmän. Aluksi oli hupaisaa, miten Puri sattuukin tuntemaan kaikki. Yhden epäillyn lääkäri on sama kuin hänellä, toinen kohde käy golfkerholla jota pyörittää Purin lapsuusajan paras kaveri ja niin edelleen. Tuntuu, että hän pääsee liian helposti eteenpäin, saa liian helposti tietoja ja apua. Onnekkaita sattumia tarvitaan, mutta kun niitä sattuu joka kerta kun tulee uusi johtolanka, niin se on liikaa.

Muuten kirja on viihdettä parhaimmillaan. Aivan mainio tapaus on myös Purin äiti. Kun poika yritetään tappaa, parinkymmenen kilometrin päässä asuva äiti tulee paikalle matkalaukkuineen lähes välittömästi. Siis todellakin välittömästi, lähestulkoon yhtä nopeasti kuin poliisit. Kun Puri ei itse ole varma, kuka hänet yrittää tappaa ja miksi, äiti tarttuu toimeen. On jotenkin uskomatonta ja hauskaa ajatella rouvaa, jolla siis on jo lapsenlapsenlapsia, teeskentelemässä eksynyttä hänen varjostaessaan hämärähemmoja tai usuttamassa autokuljettajaa seuraamaan epäiltyä.

Sarjassa on kaksi muuta osa: Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus vuodelta 2013 sekä kesäkuussa 2014 ilmestyvä Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus. Ne pääsevät molemmat lukulistalleni, tietysti. Toisaalta hyvä että vetkutin ykkösosan lukemista näin kauan, ei tarvitse odotella jatko-osien suomennoksia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti