torstai 31. heinäkuuta 2014

Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua

Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua
Englanninkielinen alkuperäisteos Don't Turn Around (2012)
Suomentanut Inka Parpola
WSOY 2014
353 s.


Kukaan ei kaipaa sinua kertoo kahdesta yksinäisestä nuoresta. Noa on kiertänyt sijaisperheitä ja nuorisovankiloita sekä asunut kadulla, Peter puolestaan on rikkaasta perheestä mutta tulee heitetyksi ulos. Nuoret tuntevat toisensa nettimaailman nimimerkkeinä, mutta olosuhteiden pakosta tapaavat ja alkavat selvittää omituisia tapahtumia.

Noa on herännyt sairaalasta, tai pikemminkin paikasta joka on naamioitu sairaalaksi. Ympärillään aseistettuja vartijoita, rinnassaan siihen kuulumaton arpi, pää täynnä kysymyksiä. Paettuaan sairaalasta hän ei voi mennä kotiinsa. Tietokonetaitojensa avulla hän on luonut itselleen vaihtoehtoisen valheellisen identiteetin, mutta se osoittautuu jäljitetyksi. Minne tahansa Noa menee, aseistetut pukumiehet löytävät hänet.

Peter on rikkaasta ja menestyvästä perheestä, hänellä on autot ja laitteet ja kaikki mitä rahalla saa. Vanhempiaan hän ei silti juuri näe, ja hänen veljensä on kuollut PEMA-nimiseen hivuttavaan tautiin. Kun Peter penkoo isänsä työpapereita ja löytää sieltä vihjeitä mystisestä projektista, helvetti pääsee irti. Kotiin murtaudutaan ja hänen läppärinsä viedään. Kun hän käyttää julkisia tietokoneita selvittääkseen asiaa lisää, murtautujat löytävät hänet välittömästi. Mikä pahinta, hänen vanhempansa ovat asemiesten puolella ja käskevät hänen lopettaa tonkimisen. Kun hän ei sitä tee, hänen on lähdettävä.

Tietokonenerona Peter on perustanut /ALLIANCE/-nimisen salaisen nettiverkoston. Sen jäsenet auttavat toisiaan ja pyrkivät tuomaan erilaisia epäoikeudenmukaisuuksia ja firmojen valheita julkisuuteen. Kun /ALLIANCE/ kaadetaan, Peter hermostuu. Hän ottaa yhteyden Noaan, ja yhdessä he alkavat selvittää, keitä aseistautuneet pukumiehet ovat ja miksi nämä jahtaavat heitä. Pian paljastuu heidän osuneen jonkin todella suuren ja todella hirvittävän jutun jäljille.

Mutta hänen turvallisuutensa riippui siitä, miten paljon he hänestä tiesivät. Oliko hänet vain umpimähkäisesti napattu kadulta, vai oliko häntä jäljitetty jo jonkin aikaa? He tiesivät hänen nimensä, mutta tiesivätkö he hänen kehittämästään feikkiperheestä ja siitä, missä hän asui? Pääsisivätkö he hänen kämppäänsä? Tiesivätkö he postilokerosta? He saattoivat hyvinkin norkoilla sen liepeillä tietäen, että hänen oli ennemmin tai myöhemmin pakko käydä siellä.

Hänen ei oikeastaan tehnyt enää mieli katsoa itseään koskevaa tiedostoa, mutta kaikki heidän hänestä tietämänsä asiat todennäköisesti löytyisivät sieltä. Noa kiristeli hampaitaan. Hän pelkäsi löytävänsä jotain hirveää, mutta hän pakotti itsensä terästäytymään ja antoi mennä.

Takakannessa kirja mainitaan teknojännäriksi, mikä onkin osuva määritelmä. Nuoret ovat tehneet ja tekevät yhä enemmän teknologian, etenkin internetin avulla. He osaavat luoda virtuaalitodellisuuksia ja murtautua nettisivuille peittäen jälkensä. Vastassa on kuitenkin vähintään yhtä osaavia aikuisia, erona se että aikuisilla on aseet minkä vuoksi nuoret joutuvat pakenemaan yhä uudelleen.
Kukaan ei kaipaa sinua iskee ajan hermoon kysymällä, keneen ja mihin voi luottaa. Ympäristö muuttuu enenevässä määrin kasvottomaksi ja yhteydenpito siirtyy koko ajan enemmän sähköiseen muotoon. Kilpailu on kovaa, ja sivuun on helppo joutua jos jää järjestelmän ulkopuolelle. Samalla kyseessä on myös alati jatkuva taistelu rahan, maineen ja vallan sekä etiikan välillä.

En löytänyt mainintaa siitä, että kirja olisi sarjan avausosa. Kiitoksissa kirjailija puhuu seuraavasta kirjasta, mutta ei kerro onko kyse Noasta ja Peteristä vai jostain muusta. Kirjan loppu on sellainen, että jatkoa voisi olla odotettavissa. Toivon, että lisää tulee. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti