tiistai 22. syyskuuta 2015

Kaj Korkea-aho: Paha kirja

Kaj Korkea-aho: Paha kirja
Ruotsinkielinen alkuperäisteos Onda boken
Suomentanut Laura Beck
Otava 2015
317 s.Olen kovasti hämmennyksissäni. Lähinnä siksi etten keksi mitään sanottavaa. Tai keksisin paljonkin mutta mikään ei riitä. Paha kirja on sellainen tajunnanräjäyttäjä joka jää kutittelemaan ihon alle ja aivojen sopukoihin.

Hän oli kehittänyt taitojaan tuhansien opetustuntien ja luentojen aikana. Mutta kun häneltä nyt täpötäyden auditorion edessä kysyttiin Leander Granlundista, tuntui siltä  kuin kaikki puhti olisi kadonnut, pää tyhjentyi eikä hän keksinyt mitään sanottavaa. Kysymys oli tullut varoittamatta, mutta hänen kömpelyytensä oli silti kiusallista, melkeinpä anteeksiantamatonta.

Hän toivoi ettei hänen pelkonsa sentään erottunut hymyn takaa.

"Kuten olemme tänään kuulleet, monet nuoret saivat runojaan julki 1900-luvun alussa", hän sanoi ja tunsi yhtä selvästi kuin omat sydämenlyöntinsä, että yleisö kuunteli. "Useimmat suurimmista runoilijoistamme tekivät debyyttinsä silloin. Mutta vielä enemmän oli tietysti niitä, jotka kirjoittivat ja runoilivat mutta eivät olleet tarpeeksi hyviä, tai eivät saaneet osakseen ymmärrystä ja torjuttiin."

Mickel nousi taas tuolistaan. Hänestä oli aina vain luonnotonta istua paikallaan puhuessaan. "Leander Granlund ei saanut koskaan yhtään käsikirjoitustaan julkaistuksi, ja vaikka hänen elämäntarinansa on monella tavalla kiehtova, se johtuu ennemminkin rikoshistoriallisista kuin kirjallisuushistoriallisista syistä. Ne tekstit joita häneltä jäi ovat rehellisesti sanoen varsin keskinkertaisia." Hän hymyili Pasi Maaraselle ja tunsi itsensä jo hiukan rauhallisemmaksi, kunnes poika keskeytti hänet.

Leander Granlundista elää monta legendaa, joista yksi kertoo vaarallisesta Pahasta kirjasta. Kun opiskelija Pasi Maaranen päättää ottaa Granlundin tutkimuskohteekseen, alkaa kiihtyvä tuhon kierre. Kirja vie tutkijansa hulluuden partaalle, sukupolvesta toiseen. Väkivaltaa, riitaa, itsetuhoisuutta, maaniseen asti menevää omistautumista, valehtelua ja totuuden peittelyä... Mutta voiko lopulta yksittäistä ihmistä ja yksittäistä käsikirjoitusta syyttää mistään? Onko kyse sittenkin yksittäisten nuorten miesten mielistä?

Kirja on hurja, raju. Ehdottomasti yksi vuoden parhaista tähän mennessä.  
Kirjan ovat lukeneet muun muassa Kaisa Reetta, Annika K ja Lukuneuvoja.

4 kommenttia:

 1. Tää oli kyllä hyvä! En ole ennen lukenut Korkea-Ahoa, ja tää oli jännä, mutta tosi älykäs. Vautsi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkin hymyilyttää, ei ollut niinkään hauska mutta hyvä. Luin aiemmin sen Tummempaa tuolla puolen mutta tykkäsin tästä enemmän.

   Poista
 2. Lovecraft olisi voinut kirjoittaa tämän kirjan, jos hänellä olisi ollut huumorintajua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut yhtään Lovecraftia niin en osaa verrata, mutta nyt kyllä kiinnostaa.

   Poista