torstai 3. marraskuuta 2016

Finlandia-ehdokasveikkaus

Vielä ehdin laittaa lusikkani soppaan Finlandia-palkintoehdokkaita arvuutellessa. 

Harmikseni en ole ehtinyt lukea kaikkia kiinnostavia kirjoja. Niin käy joka vuosi syksyn julkaisuruuhkassa. Veikkaan teoksia, jotka olen lukenut mutta myös yhden lukuvuoroaan odottavan.

Yle uutisoi tänään että ehdokkuudesta on kova kilpailu, johtuen kotimaisen kirjallisuuden kivikovasta tasosta. Kirjan hyvyys ei riitä, pitää olla "loistokas". Raatilainen Päivi Kuntze vihjaa, että ehdokashelmiä löytyy niin kirjakeväästä kuin esikoiskirjailijoiltakin. Nämä faktat tietäen kuuden ehdokkaan listani näyttää tältä, järjestys on sen mukainen milloin olen kirjasta blogannut:

 • Jukka Viikilä Akvarelleja Engelin kaupungista. Äärettömän hieno teos, mutta hyväksytäänkö sitä mukaan kun se pohjautuu kuunnelmaan ja on tavallaan kuunnelmatekstin laajennus? 


 • Maritta Lintunen: Takapiru. Olisiko aika palkita novellikokoelma? 


 • Minna Rytisalo: Lempi. Harvinaisen tasokas esikoisromaani, jossa poissaolo on yhtä tärkeä tekijä ellei jopa tärkeämpi kuin läsnäolo.


 • Antti Ritvanen: Miten muistat minut. Esikoisromaani, kauhea, hauska, paikoitellen suorastaan makaaberi. Vieläkin ihmettelen että miten saatoin pitää tästä niin valtavan paljon.


 • Raija Oranen: Ackté! Hienon hieno kuvaus taiteilijattaresta, jolle taistelu uran ja perheen välillä tuli äidin perintönä.


 • Riitta Jalonen: Kirkkaus. En ole vielä lukenut sitä, mutta olen aistinut että siitä on pidetty laajalti ja se on herättänyt vahvaa ihastusta. Tekijä kertoi kirjoitusprosessin olleen äärettömän raskas, mutta kauan mielessä muhinut tarina oli pakko kertoa. 


Huomenna selviää, osuinko oikeaan :) 

2 kommenttia:

 1. Kirkkauden olisi pitänyt ehdottomasti olla listalla, nyt harmittaa! Viikilän arvasit oikein eikä ollenkaan huono ehdokas olekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollutkaan yhtään esikoiskirjaa listalla, eikä runojakaan, hivenen hämmästyttävää. Mutta hyvät ehdokkaat, vaikken olekaan vielä lukenut kaikkia.

   Poista