torstai 7. maaliskuuta 2019

Kirsti Kuronen: Kerro minulle kaunis sana

Kirsti Kuronen: Kerro minulle kaunis sana
Kuvitus: Karoliina Pertamo
Karisto 2019
32 s.Jaakon pää on poksahtamassa. Syy on kauhea: hänen päässään on hirmuisen paljon rumia sanoja. Pää on täyttynyt rumista sanoista, koska koti on täynnä niitä. Äiti ja isä keksivät niitä koko ajan lisää eivätkä huomaa ollenkaan, mitä Jaakolle on tapahtumassa. Mutta Jaakko on tomera tapaus, hän lähtee ulos keräämään kauniita sanoja. 


Hän kyselee tutuilta ja tuntemattomilta, ja jokainen antaa hänelle kauniin sanan. Hän kerää ne rasiaan, välillä kerraten mitä hänellä jo on. Jotkut sanat kuulostavat rumilta, mutta tärkeintä on että ne ovat sanojansa mielestä kauniita. Niinhän sitä sanotaan, että kauneus on katsojan silmässä, tässä tapauksessa kuulijan korvassa. Lopulta Jaakko palaa kotiin ja vapauttaa kauniit sanat sinne. 

"Arsenal", mies ähkäisee, nappaa pallon kainaloonsa ja on jo takaisin kentällä. 
Arsenal kuulostaa minusta enemmän myrkylliseltä kuin kauniilta, mutta luotan pelaajaan.

Lukija saa pohtia omia rumia ja kauniita sanojaan. Yksi Jaakon kokoelman sanoista on kevytviili, itse en olisi keksinyt sitä ehkä sadan ensimmäisen sanan joukossa, mutta se ehkä johtuu siitä että en pidä viilin mausta. Sen sijaan pidän sanoista hulavanne, pähkinäpensas, kumkvatti ja kolmiloikka.

Kerro minulle kaunis sana on haikeankaunis tarina kauniissa paketissa. On hiukan surullista, kuinka kauan Jaakko kulkee ulkona ennen kuin kukaan tajuaa että hän on liikkeellä yksin. Kuitenkaan tarina ei ole synkkä eikä aikuislukija ehdi huolestua. Karoliina Pertamon kuvitus virittää hienosti sanojen ja kirjainten maailmaan.

2 kommenttia:

 1. Voihan kumkvatti mikä liikuttava ja herttainen postaus, kiitos lämminhenkisestä aamunavauksesta!
  Vaikka kuinka kauneus olisi kuulijan korvassa, niin hyvä pointti on tuo, että meidän kannattaisi aina joskus pysähtyä miettimään, mitä sammakoita suustamme surutta päästelemme...
  Tomeralle pikku-Jaakolle kuin myös Sinulle myötäistä matkaan ja jos ei nyt vallan kolmiloikin niin kuitenkin reipasta viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuvakirja ilahduttaa, etenkin kun nykyään on jostain syystä vallalla riimittely. Ei siinä muuten mitään, mutta joskus tarina jää sivuosaan tai sitä ei oikeastaan edes ole, kun tärkeintä on saada loppusoinnut.

   Sen verran painaa kropassa viime sunnuntain hiihtoretki Puoli-Pirkassa, että vielä ei jaksa tehdä edes yksiloikkaa :D

   Poista