lauantai 5. syyskuuta 2020

Lastenkirjalauantai: Harriet Muncaster: Isadora Kuu menee kouluun

 

Harriet Muncaster: Isadora Kuu menee kouluun

Suomentanut Maarit Varpu

Aurinko Kustannus 2020

122 s.
Isadora Kuu ja hänen Pinkki-pupunsa viihtyvät yhdessä, heillä on aina tosi hauskaa. Nyt heidän on kuitenkin aika lähteä kouluun? Mutta mihin kouluun, kas siinä pulma. Isadoran äiti on keiju ja isä vampyyri, siispä Isadora on vampyyrikeiju. Eli pitäisikö hänen mennä keijukouluun vai vampyyrikouluun? Vanhemmat saavat hyvän idean: Isadora voisi kokeilla päivän keijukoulussa ja yön vampyyrikoulussa, ja päättää sen jälkeen kumpaan menee. Isadora ei ole lainkaan innoissaan, hän ei halua kouluun, hän haluaa olla kotona Pinkki-pupun kanssa! Mieli on entistä synkempi, kun hän menee testaamaan kouluja. Kumpikin tuntuu väärältä, hän on aina liikaa tai liian vähän jotain. Onneksi tarinaan astuu yllättäviä tekijöitä, ja Isadora löytää kuin löytääkin suosikkikoulunsa.

Minä rakastan tutuani. Se on lempiasiani pinkki-pupun jälkeen. Se on musta kuin yö, ja siinä on hopeisia tähtiä ja mustaa kimalletta.

Se saa minut tuntemaan itseni SALAPERÄISEKSI  ja MAAGISEKSI.

Joskus pukeudun siihen vain huvin vuoksi ollessani kotona. Laitoin sen ylleni ja huomasin, että kaikki muut keijut tuijottivat minua oudosti. Samoin teki monsieur Pamplemousse.

”Et sinä voi pukeutua siihen”, kaikki muut sanoivat. ”Se on musta.”

”Mutta minä pidän mustasta”, minä sanoin. ”Musta on yötaivaan väri. Musta on salaperäinen ja maaginen väri. Ja katsokaa kuinka se kimaltaa!”

”Mutta se on musta”, monsieur Pamplemousse sanoi, ”Me keijut pukeudumme vaaleanpunaiseen balettiasuun. Se on sääntö.”

Minut pakotettiin vaihtamaan tutuni pöyheään vaaleanpunaiseen tutuun. Se ei tuntunut samalta.

En oikein tiedä, mitä ajattelen tästä kirjasta. Vampyyrikeiju on hauska idea, ja Isadora sekä hänen vanhempansa ovat mahtavia tyyppejä. Pinkki-pupu sen sijaan on ärsyttävä, samoin tarinan kliseisyys. Tietenkin keijuilla on vaaleanpunaista ja kimalletta ja balettia, tietenkin vampyyreillä on mustaa ja punaista ja lepakoita. Olisin kaivannut jotain mikä olisi saanut nostamaan kulmakarvoja tai kirkaisemaan innostuksesta. Uskon kuitenkin, että lapsille tämä uppoaa hyvin.

Kuvitus on loistava, hahmot ovat ilmeikkäitä ja kuvissa on paljon katsottavaa. Tähän vaaleanpuna-musta väritys sopii erinomaisesti.

Myöhemmin on ilmestymässä kirja nimeltä Isadora Kuu retkeilee; nimi kuulostaa siltä että siinä voisi olla kaipaamiani yllätyksiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti