maanantai 24. syyskuuta 2012

Tove Alsterdal: Kadonneet

Tove Alsterdal: Kadonneet
Ruotsinkielinen alkuperäisteos Kvinnorna på stranden
Suomentanut Katriina Huttunen
Gummerus 2012
353 s.Kadonneet on hieman hämmentävä kirja. Takakannen mukaan se kertoo Teresen (kannessa virheellisesti Teresa!), Maryn ja Allyn tarinan. Todellisuudessa keskiössä on New Yorkissa asuva Ally, joka lähtee Eurooppaan etsimään juttukeikalla kadonnutta toimittajamiestään. Mies on tehnyt reportaasia nykyaikaisesta orjuudesta ja ihmiskaupasta, johon on sekaantunut vaikuttajia niin politiikasta kuin talouselämästä.

Ally saapuu Pariisiin ja alkaa tehdä aikajanaa taaksepäin. Hän tietää, milloin Patrick on kirjautunut ulos hotellissa. Hänellä on myös nippu valokuvia sekä muistikirja. Sinnikkään selvitystyön ansiosta hän pääsee sekä Patrickin että ihmiskaupassa mukana olevien jäljille. Hän joutuu vaaraan useitakin kertoja mutta ei välitä siitä. Hänen ainoa tavoitteensa on löytää Patrick, vaikka etsintä viekin häntä maasta toiseen, välinpitämättömältä ihmiseltä toisten välinpitämättömien ihmisten luo.

Piintyneen vanhan ilman maku levisi suuhuni kun hengitin. Patrick oli luovuttanut hotellihuoneen tiistaina. Hotelli paloi edellisen lauantain vastaisena yönä. Hän oli varmaankin heittäytynyt taksiin ja ajanut Pariisin halki. Ehkä hän luuli voivansa pelastaa ne ihmisparat, mutta todistettavasti hän oli elossa vielä seuraavana päivänä. Hotellin henkilökunnan mukaan hän oli lähtenyt hotellista vasta kolme päivää myöhemmin.

Minun on täytettävä aukot, ajattelin. Minun on otettava selvää, mitä tapahtui. Vain sillä tavalla saan tietää, minne hän lähti ja miksi hän ei tullut kotiin.  

Teresa on ruotsalainen turisti, joka aurinkorannalla lomaillessaan sortuu liialliseen juomiseen ja yhden yön suhteeseen. Hän menettää passinsa ja rahansa ja löytää rannalta ruumiin. Häntä kirjassa ei käsitellä kuin alussa ruumiin löytyessä, vähän myöhemmin poliisikuulustelussa ja loppupuolella Allyn ottaessa häneen yhteyttä. Mary saa vieläkin vähemmän tilaa; hänet tavataan vain alussa, lyhyesti puolivälissä ja lopussa pariin otteeseen. Siihen nähden takakansi lupaa liikoja. Totta on, että naisten tiet risteävät, mutta ne tekevät sitä kovin vähän ja vasta aivan lopussa. Enemmänkin kyseessä on Allyn tarina, takaperoinen matka miehensä jalanjäljissä kohti karmeaa totuutta.

Teresen ja etenkin Maryn elämästä olisi ollut kiinnostavaa lukea enemmän. Nyt he jäävät vähän etäisiksi Allyn vallatessa koko tilan. Ally on kylläkin aika huikea tyyppi, hänellä on päättäväisyyttä ja rohkeutta enemmän kuin monilla muilla sankarittarilla yhteensä. Näiden ominaisuuksien lisäksi hänellä on uhrautuvaisuutta ja kostonhimoa niin paljon, että lopulta hänen persoonallisuutensa muuttuu. Tai ehkä on parempi sanoa niin, että henkilökohtaiset ominaisuudet ja ympäröivät olosuhteet yhdessä aiheuttavat hänelle pakon muuttua Allysta Alenaksi, naiseksi ennen avioliittoa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti