keskiviikko 27. elokuuta 2014

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään!

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään!
Otava 2014
120 s.
Jos nauruhermonne kaipaavat kutitusta, suosittelen hakeutumaan Tatun ja Patun seuraan! Ensimmäisen kerran selasin kirjan läpi töissä ja kiertelin sitten näyttämässä hauskimpia kuvia työkavereille. Toisella kerralla luin kirjan kotona, kaikessa rauhassa hihitellen.

Tatu ja Patu kertovat ja havainnollistavat syömiseen ja yleensä ruokaan liittyviä asioita. Liikkeelle lähdetään alkeista eli siitä, miten syöminen tapahtuu. Yllättäen pureskeleminen ja nieleminen ovat varsin monimutkaisia, joten ne tarvitsevat useamman sivun kuvituksen.

Kirjassa kerrotaan myös erilaisista ruoka-aineista sekä mistä niitä saadaan. Osa jutuista on sarjakuvamuodossa. Mukana on myös reseptejä esimerkiksi voileivän tai smoothien tekoon, tatujapatumaiseen tapaan kokattuna, tietenkin. Opettavaista puolta ei ole unohdettu, vaan poikien opastuksella maistetaan pahaksi epäiltyjä ruokia. Lisäksi saadaan lukea ja nähdä ainoat hyväksyttävät syyt "olla tulematta ruokapöytään heti kun kutsutaan". Ne ovat tavallisessa maailmassa hyvin erikoisia, mutta ilmeisesti Outolan arkipäivää; ruokapöydästä saa myöhästyä muun muassa silloin, jos norsu seisoo varpailla tai jos pöytään kutsutun ja keittiön välissä on Star Warsista tutut Imperiumin iskujoukot.

Mitäpä sitä kiertelemään: kirja on loistava! Kuva ja sana pelaavat täydellisesti yhteen. Teksti on virallihkoa, muodoltaan kuin olisi vakavastakin asiasta kyse mutta sisällöltään huvittavaa. Kuvitus havainnollistaa kerrotun, ja kuten näkyy, jokaikinen kuva on aivan mahtava. Kertakaikkiaan ei voi olla nauramatta ääneen.

2 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä mahdottoman hauska. :)
  Tatun ja Patun ilmeet ja eleet ovat täydellisiä, aina juuri sopivia kirvoittamaan isoimmat naurut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä hauska ilmiö, että joskus kun näin Havukaisen ja Toivosen kirjamessuilla niin alkoi naurattaa :D Taas kun ajatellaan lasten kiinnostusta kirjallisuuteen niin Tatun ja Patun kaltaiset hahmot ovat elintärkeitä, ne kyllä toimivat monenikäisille lapsille (ja myös aikuisille) :)

   Poista