keskiviikko 16. elokuuta 2017

Enid Blyton: Seikkailujen linna

Enid Blyton: Seikkailujen linna
Englanninkielinen alkuperäisteos The Castle of Adventure (1951)
Kuvittanut Stuart Tresilian
Suomentanut Laila Järvinen
WSOY 1987
263 s.


Vielä ehtii kirjoittaa Lapsuuteni kirjasuosikit - haasteeseen, ja tällä kertaa vuoron saa Enid Blytonin Seikkailu-sarja. Olen lukenut kaikki osat ja tykännyt niistä, postattavaksi päätyi Seikkailujen linna. Kaksi sisarusparia - Anne ja Jack sekä Dinah ja Filip - yhdessä Jackin puhuvan papukaijan Kikin kanssa viettävät kesää vuoristomajalla. Filipin ja Dinahin äiti on vuokrannut Kevätpuron Majan kesäski, ja lapset odottavat innolla rauhallista kesää vapaana koulusta, mahdollisuutta viettää paljon aikaa ulkona. Lintubongari Jack ja "eläintenkesyttäjä" Filip etenkin ovat tohkeissaan, koska jo ensihetkinä vuoristossa näkyy vaikka mitä eläimiä. 

Siellä on myös hylätty linna, jonne johtava tie on jäänyt maansortuman alle. Kun Jack näkee haukkoja linnan luona, lapset haluavat lähteä tutkimaan paikkaa tarkemmin. Rouva Mannering on ajatusta vastaan, koska paikka voi olla vaarallinen. Hän kuitenkin antaa luvan tutkimusmatkaan, kun lapset lupaavat tulla illalla takaisin ja saavat vielä oppaakseen paikallisen tytön Tassien. Jo ensimmäinen käynti linnassa herättää lasten uteliaisuuden. Paikasta kerrotaan hurjia tarinoita, joiden todenperäisyydestä ei kukaan tiedä. Lapset löytävät kotkien pesän, mutta päättävät palata myöhemmin kameran kanssa. 

Seuraavilla käynneillä linnasta tuleekin seikkailupaikka. Lapset huomaavat, että se ei olekaan hylätty. Kuka liikkuu linnassa öisin ja mitä ovat oudot valomerkit? Miksi linnassa on salaisia huoneita ja salakäytäviä? Hurjia tilanteita riittää, ennen kuin lapset ovat selvittäneet tapahtuneet ja yhdessä poliisiystävänsä Bill Smugsin kanssa saaneet pahikset kiinni.

Mutta mennessään sisään hän kompastui tuoliin ja kaatui. Askeleet ulkona lakkasivat heti kuulumasta. Taskulampun valo sammui.
Todennäköisesti henkilö oli kuullut romahduksen ja nyt seisoi aivan hiljaa kuunnellen tarkasti.
Sydän kovasti takoen Jack kyyristyi erään vanhan sohvan kulman taakse Kiki yhä olkapäällään. Molemmat koettivat olla mahdollisimman hiljaa, mutta Jackista tuntui sittenkin, että vieraan olennon täytyi kuulla hänen sydämensä lyönnit.
Poika kuuli varovaisten askeleitten tulevan huoneeseen. Sitten vallitsi jälleen hiljaisuus. Askeleet alkoivat kuulua jälleen, nyt vähän lähempänä. Jackin tukka alkoi kihelmöidä ja nousta pystyyn. Jos mies kiertäisi sohvan ja valaisisi lampullaan, hän löytäisi Jackin.
Pojan sydän takoi kovasti, ja hiki kohosi hänen kasvoilleen. Kiki istui hänen olkapäillään tuntien isäntänsä pelon. Se ei voinut pidättäytyä kauempaa vaan kohosi ilmaan ja lensi näkymättömän miehen kimppuun kirkaisten samalla kuten kotkat. Tämä päästi hämmästyneen huudahduksen ja yritti karkottaa pois lintua. Lamppu kolahti lattialle, ja Jack toivoi hartaasti, että se olisi särkynyt.
Kiki kiljahti uudestaan, nyt kuten pikajuna, ja mies koetti läimäyttää sitä. Kiki löysi Jackin ja istuutui kyyryllään olevan pojan selkään murahdellen.

En yhtään ihmettele, että lapsena ja nuorena luin tämänkin sarjan monta kertaa. Tässä ollaan huikeassa vuoristomaisemassa, juodaan vettä kirkkaasta purosta, syödään voileipiä ja hedelmäkakkua aamupalaksi, tutustutaan uusiin ihmisiin ja ystävystytään helposti... Tapahtumat ovat jännittäviä mutta eivät liian pelottavia. Ainakin minun jännitystäni helpottaa se, että kirjan lopusta voi katsoa sisällysluettelosta lukujen nimet. Voi päätellä, kuinka kauan kaikkein jännittävimmät vaiheet kestävät :) Jännitystä lieventää myös huumori, etenkin Kiki-papukaija kommentteineeen ja ääntelyineen pelastaa tilanteen, oli kyseessä sitten uhkaava kohtaaminen roiston kanssa tai alkava riita.

Muistan jo lapsena ihailleeni näitä seikkailijoita. He ovat nokkelia ja rohkeita, keksien ratkaisuja kaikenlaisiin pulmiin. Oli ongelmana sitten miten päästä linnaan sisälle tornin ikkunasta, tai miten leiriytyä piikkihernepensaaseen, ratkaisu löytyy varsin nopeasti. He kykenevät juoksemaan lujaa ja kiipeämään melkein mihin vaan, mikä oli ylipainoiselle ja kömpelölle lapsilukijalle valtavan iso juttu. Unohtamatta Filipin taitoa käsitellä mitä tahansa eläintä, oli kyseessä sitten rotta, sammakko tai leijona.

Helmet-lukuhaasteessa tämä täyttää kohdan "kuvitettu kirja".

8 kommenttia:

 1. Seikkailu-sarja on kyllä seikkailullisen kiehtovaa luettavaa vielä aikuisenakin. Itsellänikin on mielessä lukea nämä tarinat taas joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan lukea koko sarjan nyt kun vauhtiin pääsin, nämä menevät hyvin välipaloina tiiliskiviromaanien ja veristen dekkareiden välissä :)

   Poista
 2. Seikkailu-sarjaa en ole koskaan tainnut lukeakaan! Yhden äitini vanhan SOS-kirjan luin parisen kuukautta sitten. Ehkä näitäkin voisi joskus kokeilla :) /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seikkailu-sarjasta tykkäsin jopa enemmän kuin Viisikoista, varmaankin noiden villimpien eläimien takia. SOS-kirjoista pidin myös, samoin kuin Salaisuus-sarjasta (jos siis se oli sen nimi, mitä niitä nyt on, Aution talon salaisuus jne.).

   Poista
 3. Sama täällä, Seikkailu-sarja on mielestäni aina ollut parasta Blytonia. Metsästin koko sarjan divareista ja luin uudestaan tässä muutama vuosi sitten, hienosti toimivat edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että on ollut myynnissä! Me hankitaan kirjastoon divareista lastenkirjoja, silloin harvoin kun sattuu löytymään, onneksi joskus. Tavarantoimittajalta saa vain uusimpia kirjoja, mutta jo parin vuoden takaisia on haalittava divarista ja kirpputorilta.

   Poista
  2. Joo, näissä oli aika haaliminen, taisi mennä pari vuotta ennen kuin viimeinenkin tuli vastaan. Mutta ei se mitään, tykkään kirjanmetsästyksestä. :) Sitä en tiedä, miksei yksikään Seikkailu-kirja päätynyt omaan hyllyyni jo 80-luvulla, kun aika monta Viisikkoa ja muuta siellä kuitenkin oli.

   Poista
  3. Hyvä kärsivällisyys sinulla :) Onneksi tuli viimeinenkin vastaan jossain vaiheessa. Mä yritän saada jostain Peter Maylen kirjan Takaisin Provenceen, on toinen osa, ja jostain syystä kaikkialla on vain ensimmäistä ja kolmatta kirjaa. Ehkä se jostain vielä putkahtaa saataville.

   Poista