sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulumarkkinoilla Saksassa

Sain viikonlopun ja itsenäisyyspäivän väliin pariin vapaapäivää, joten siinä oli hyvää aikaa lähteä Saksaan yhdistetylle riiuureissulle ja joulumarkkinoille. Olin ennakkoon googlettanut Odenwaldin markkinat ja melkoisen idylliseltä näytti. Markkinamatka alkoi loogisesti Frankfurtista, koska sinne lensin. Kuten aloituskuvasta näkyy, aurinko bongattu! Tästä tosin oli hiukan vääntöä treffikaverini kanssa, että mikä on sininen taivas ja auringonpaiste :D Mutta katsokaa nyt, ihan selvästi näkyy sinistä! Aika kylmä oli, varmasti lähellä nollaa. Frankfurtin markkinat olivat suurimmat, ne levittäytyivät useamman korttelin matkalle. Oltiin välillä vähän eksyksissä, että mistä päin lähdettiin kierrokselle, onko nähty kaikki ja mihin suuntaan mennään kun halutaan rautatieasemalle. Ihmisiä oli liikkeellä valtavan paljon. 

Frankfurtista juna vei Kasseliin, jossa olikin ilta jo pimentynyt. Siellä joulumarkkinoilla oli satu-teema. Isossa joulukalenterissa oli jokaisessa luukussa jokin satuaihe, tosin nyt oli auki vasta kaksi luukkua. Pyramidissa oli joka kerroksessa satuaihe, jossakin yksi ja toisissa useampi. Bongattiin ainakin Punahilkka, Ruusunen, seitsemän kääpiötä sekä Hannu ja Kerttu. Tykkäsin ihan hirveän paljon tuosta valtaisasta valomäärästä. Monissa rakennuksissa oli useita valoviritelmiä, samoin kaduilla oikeastaan koko keskustan alueella. Olin tietysti aivan haltioissani. Toki jo se into päästä joulumarkkinoille kohotti fiilistä, mutta kun näki kaikki koristeet ja ihmispaljouden niin teki mieli hyppiä tasajalkaa. Ja se tunnelma! Kuulemma ihmisillä on tapana kokoontua joulumarkkinoille tapaamaan toisiaan ja juomaan kuumaa juomaa. Siispä puheensorinaa ja naurua riitti. Ihmiset kulkivat kaduilla juomamukit kädessä, eikä ainakaan tuohon aikaan illalla ollut mitään känniporukkaa. 

Mustikkaviiniä laseista, joita koristaa Grimmin veljesten kuva :) 

Kasselista jatkoimme vielä samana iltana Göttingeniin. Siellä markkinat olivat juuri menneet kiinni, joten kävimme after party -osiossa juomassa yhdet kuumat mehut. Vaihtoehdot olivat vain alkoholilla tai ilman, ei sen tarkempaa sisältötietoa :D Oli aika jännä paikka, sisäpiha avoimen taivaan alla, tarjolla vain seisomapaikkoja ja tungos hirvittävä. Täällä emme ollee kauaa. Päivä oli pitkä, olin lähtenyt liikkeelle aamulla vartin yli viisi ja nyt kello huiteli puolta kymmentä. Aika mennä nukkumaan ja tulla seuraavana päivänä uudestaan.

Yön aikana oli tullut lunta, tai siis räntää, niin paljon että maahankin jäi jotain. Kuulemma ei ole vuosikausiin ollut noin valkoista... Yhden päivän se kesti, mutta tuli aika kotoisa olo tästä värityksestä:


Noin 13 tunnin yöunien plus tunnin päikkäreiden jälkeen olin valmis kohtaamaan Göttingenin joulumarkkinat, tällä kertaa niin että kojut olivat auki. Aika lailla samanlaista oli kuin muuallakin. Paljon ruokaa ja juomaa, noitahahmoja, käsitöitä, suklaata ja koruja. Mittakaava oli kuitenkin pienempi kuin Frankfurtissa ja Kasselissa. Sijainti oli mielenkiintoinen; torin yhdellä laidalla kirkko, toisella entinen natsivankila.
Täällä tykkäsin erityisen paljon siitä, että katujen nimet oli valokirjaimilla:

Maanantai oli välipäivä joulumarkkinoista. Kävelimme kaupungilla, käytiin aamupalalla sekä Schillerparkissa. Puistossa oli runsaasti puolikkaita lumiukkoja :D Kohtasin myös hahmon, josta tuli vahva Taru sormusten herrasta - fiilis:

Muistanette entit, joista yksi sanoo jotensakin näin: "A tree?! I am not a tree!"

Tiistaina oli vuorossa vielä yhdet markkinat. Lähdimme Darmstadtiin, koska vietimme viimeisen yön siellä suunnalla, lähellä lentokenttää. Lähtö oli itsenäisyyspäivän aamuna. Päivänvalossa ajelimme autolla lähiseuduilla. Olin yhtä aikaa ihastuksissani ja vähän kauhuissani. Hirveän kapeita ja mutkaisia teitä! Ja pieniä kyliä, joiden läpi tiet menivät melkein talojen reunaa hipoen! Mutta miten ihania taloja; ei mitään toistensa kaltaisia vaan laatikoita vaan persoonallisia. Kaikki vähän eri värisiä keskenään, ja jokaisessa jotain ulokkeita kuten erkkereitä, parvekkeita ja torneja. Ajoimme Michelstadtiin, jossa olisivat olleet ne Odenwaldin markkinat. Mutta ne olivat auki vain keskiviikosta sunnuntaihin eli näin tiistaina kaikki olivat kiinni. Kävelimme kuitenkin alueen läpi. Mökit itsessään olivat varsin suloisia. 

Huomasin joulumarkkinaväsymyksen saavuttaneen minut. Darmstadtissa jaksoin vielä ilahtua valoista, mutta kojuosasto mentiin nopeasti läpi. Kiinnostuneempi olin lopulta muotoonleikatuista puista sekä yliopiston kirjastosta - se oli auki niin pääsin kurkistamaan sisälle.

Keskiviikkoaamuna olikin sitten kotiinlähtö. Vähän jännättiin miten käy kentälle menon kanssa; radiossa kerrottiin että yhdellä kentän lähellä olevalla tiellä on sattunut onnettomuus ja liikenne on ruuhkautunut. Ei onneksi ollut siellä mistä me ajoimme. Olin kentällä vajaat puolitoista tuntia ennen lennon lähtöä - arvelin sen riittävän koska mukana oli vain käsimatkatavarat. Turvatarkastusjono oli kymmenisen minuuttia, sen jälkeen hetken odotus portilla ja bussikuljetus koneeseen. Tällä kertaa lensin Finnairilla, joka operoi kakkosterminaalista. Onneksi bussimatka ei ollut pitkä. Tullessa kone rullaili varmaan vartin ympäri kenttää, mietin jo että pysähtyykö se ollenkaan, onko sille ollenkaan pysähtymispaikkaa. Koneessa kuulutettiin itsenäisyyspäivästä, useammankin kerran. Lisäksi saimme kuohuviiniä :)

Aikamoinen turnee siis tuli heitettyä, mutta hauskaa oli. Saksalainen rautatietoiminta ei pettänyt taaskaan vaan lähes kaikki junat olivat myöhässä, 5 - 35 minuuttia. Sää oli yllättävän kylmä, kuulemma yleensä näihin aikoihin on noin + 8, nyt oli nollassa tai vain pari astetta plussalla. Ja vesi-/räntäsadetta muuten paitsi saapumispäivänä. En kyllä ollut osannut aurinkolaseja pakatakaan, Suomessa on ollut viikkotolkulla niin pimeää ettei tullut mieleen että jossain muualla saattaa olla valoisampaa tai jopa aurinkoista :D 2 kommenttia:

 1. Kuulostaa mukavalta matkalta! Upean entin löysit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kivaa. Ja kun paikallinen opas niin näki pikkupaikkoja ynnä muuta mihin ei ehkä muuten eksyisi edes vahingossa.

   Joo, heti katsoin että tuosta on otettava kuva, on niin eläväisen näköinen :D

   Poista