lauantai 1. syyskuuta 2018

Elly Griffiths: The Zig Zag Girl

Elly Griffiths: The Zig Zag Girl
Quercus 2014
328 s.

Selailin kerran Elly Griffithsin nettisivua ja huomasin, että kappas vaan, hän kirjoittaa Ruth Galloway - sarjan lisäksi toistakin, Stephens & Mephistoa. Pakko siihenkin oli tutustua :)

Tarina sijoittuu vuoteen 1950. Sota on ohi, tuhoja korjattu ja elämä jatkunut. Edgar Stephens palveli sodassa salaisessa ryhmässä nimeltä Magic Men. Joukkion tarkoitus oli luoda illuusioita siitä, että brittiarmeijalla oli enemmän varusteita ja suurempia suunnitelmia kuin mitä todellisuudessa oli. Nimi tuli siitä, että osa porukasta oli - ja on yhä - taikureita, illusionisteja, mentalisteja. Vuosi 1950 tuo miehet takaisin yhteyteen. Löytyy ruumis, raa'asti murhattu nainen. Poliisina työskentelevä Edgar oivaltaa pian, että surmatapa mukailee taikatemppua. Toinen ruumis noudattaa toista taikatemppua, ja pian Edgar saa kirjeen jossa kerrotaan mikä on kolmas temppu. Kuka on seuraava uhri ja mitä tekemistä murhilla on sota-ajan kanssa? Keneen voi luottaa, kun pelissä on mukana mielenhallitsijoita, pokerinaamoja? Poliisina Edgar ehkä rikkoo sääntöjä kertoessaan tapauksesta ystävälleen taikuri Max Mephistolle, mutta koska juttu liippaa niin läheltä heitä, hän haluaa tämän olevan sekä tietoinen tapahtumista että varuillaan.

'Goodbye then.' Edgar went to raise his hat and realised that he wasn't wearing one. 'Good luck for the rest of the week.'
'Thank you,' said Ruby. 'It's not easy, being stabbed to death every night.'
Something in the way she said this made Edgar feel suddenly afraid. He wanted to tell her not to go back to the theatre, not to enter the cabinet and face the shining swords. But Ruby was smiling so he had to smile too, raise his non-existent hat and say that he hoped they'd meet again some day.
It was only as he was nearly back at the station when he remembered that, in the theatrical world, the words 'good luck' are considered extremely unlucky.

En oikein osaa pukea sanoiksi mitä kirjasta ajattelen. Taikureiden kiertolaiselämästä oli kiinnostavaa lukea, siitä miten hankalaa elannon hankkiminen on ja miltä tuntuu kun joka viikko on uusi kaupunki ja uusi yleisö. Miltä tuntuu, kun ammattitaito on lunastettava aina uudelleen. Ja kuinka naisten asema on olla avustajana; joku rohkea haaveilee olevansa päätähti mutta matka sinne on pitkä. Hahmokaarti on kovasti miesvoittoinen mutta se ei häirinnyt minua. 

Verkkaisesti etenevä poliisintyö teki lukemisesta rentouttavaa. Ei stressaavaa valvontakameroiden nauhojen tuijottelua, ei tuskailua laboratoriotulosten odottelusta, ei tutkittavia kännyköitä tai tietokoneita... Niiden tilalla haastatteluja, joskus jopa sellaisia jotka vaativat parin päivän matkustamista. Etsitään osoitteita, lähetetään kirjeitä, soitetaan lankapuhelimella, kohdataan ihmisiä kasvokkain. 

Jos jotakin olisin halunnut lisää niin ajan yhteiskunnan kuvausta. Ihan fyysistä kuvailua siitä, miltä talot näyttävät Brightonissa ja Hastingsissa. En tiedä, pommitettiinko niitä sodassa vai ei, mutta olisin halunnut kuvausta joko sodan tuhoamasta tai sodassa säästyneestä ympäristöstä. Kirjan sivumäärä on dekkarille normaali, mutta fontti on tosi isoa ja väljää, eli lisää olisi mahtunut ilman pelkoa tiiliskivimäisyydestä. 

Helmet-lukuhaasteeseen saadaan kohta 3, "kirja aloittaa sarjan". Sen verran mielenkiintoinen parivaljakko Stephens & Mephisto on, että toisen osan laitoin jo varaukseen. Toivottavasti tämäkin sarja saadaan joskus suomeksi!

9 kommenttia:

 1. En ole Griffithsin kirjoja lukenut, vaikka ovat kovasti esillä Briteissä. Tämän voisi kyllä lukaista, koska aikakausi ja taikateema kiinnostaa kovasti! Vaikuttaa oikein lupaavalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla :) 1950-luku taitaa olla aika vähän kirjoitettu, äkkiseltään en keksi mitään muuta sinne sijoittuvaa. Sota-aika, 1920- ja 1930-luvut jyräävät.

   Poista
 2. Minuakin tämä kiinnostaa itse asiassa enemmän kuin Ruth Galloway -sarja. Pitää ihan aikuisten oikeasti laittaa lukulistalle... löytyisköhän Kobosta? Pitää tarkistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyi, joten pakkohan se oli ladata. :-)

   Poista
  2. Kas että löytyi sieltä :) Olen miettinyt Kobon hankkimista, entiselle työkaverille vinkkasin siitä, hän innostui valtavasti ja kehuu laitetta näin pari vuotta myöhemminkin. Työmatkalla kulkee niin usein jumppa- tai juoksukamppeet mukana, kassiin ei mahdu kuin pienikokoisia kirjoja. Olen lukenut kännykällä mutta sehän vasta on ärsyttävää kun näytölle mahtuu muutama virke kerrallaan.

   Poista
  3. Minä olen käyttänyt Koboa vuosikausia ja päivitin nyt uuteen versioon. Ihan mahtava laite.
   Ja Zig Zag Girlinkin tuossa luin, mutta vielä ei ole ehtynyt blogiin saakka kuin kuukausilistaukseen. Linkkasin blogiisi - toivottavasti ok :-)

   Poista
  4. Toki on ok :) Reissulla luin lentokoneessa kakkososan Smoke and Mirrors, on vähintään yhtä hyvä kuin ykkönenkin. Kolmatta odotellessa...

   Poista
 3. Ruth ja Nelson ovat ihana pari. Tykkään siis Ruth Galloway-sarjasta. Tämäkin kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin tähän heti perään viidettä osaa Ruthin ja Nelsonin seikkailuista, 20 sivua takana ja tykkään taas :D

   Poista