keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Lukuhaaste: Maailman ympäri 80 päivässä

Viime syksynä pidin kirjavinkkausta ja keräsin kirjakärryjä kahdeksasluokkalaisille aiheena "Lukemalla maailman ympäri". Yksi vinkatuista oli tietysti teeman klassikko eli Jules Vernen Maailman ympäri 80 päivässä, joka onneksi on olemassa myös selkokirjana. 

Tuosta sain idean: entäs jos tekisin blogihistoriani ensimmäisen itsekeksityn lukuhaasteen? Nimenomaan niin, että haasteessa noudatetaan Phileas Foggin matkan aikataulua ja karttaa. Pian totesin, että Fogg on pysähtynyt paikoissa, joihin liittyvää kirjallisuutta ei ole kuin korkeintaan jokin yksittäinen matkaopas. Tehkäämme siis niin, että oikea maa riittää, ei tarvitse olla juuri siihen tiettyyn kaupunkiin sijoittuva kirja. 

Haasteen säännöt:

 • Haasteen voi aloittaa milloin tahansa. Jos haluat aloittaa heti, ole hyvä. Jos haluat aloittaa samaan aikaan kuin milloin Fogg lähti liikkeelle, alkamispäivämäärä on 2.10. Voit lukea siihen tahtiin kuin Fogg liikkuu, aikataulu tähän on alempana. 

 • Kohdemaat ja -kaupungit sekä aikataulu noudattavat Vernen tekstiä. Olen poiminut sieltä päivämäärät, milloin Phileas Fogg on saapunut minnekin. Noudatan Vernen aikataulua, en Foggin. Alkumatkasta Fogg kirjoittaa muistiinpanoihinsa olleensa Lontoon ja Adenin välissä Pariisissa, Torinossa, Brindisissä ja Suezissa. Mutta koska Fogg ei enää myöhemmin mainitse paikkoja ja päivämääriä, päätin jättää hänen listauksensa pois. Jätin pois myös Ison-Britannian Queenstownin; Amerikan-laiva saapui sinne ja sieltä lähdettiin junalla Lontooseen jonne saavutaan samana päivänä.

 • Lukuaikaa on 80 päivää eli mikäli aloitat 2.10 urakan tulisi olla valmis 21.12. Postausaikaa on hieman pidempään eli kuun loppuun asti. Näin ollen lukuhaaste kestää koko vuoden :) En kuitenkaan aio olla niuhottaja, eli jos käytät lukemiseen 360 päivää niin se on täysin ok. Tai jos aloitat 2.3. ja olet valmis 21.5. Oma suunnitelmani on aloittaa 2.10, toivottavasti muistan :D 

 • Suosittelen linkittämään postaukset alle kommenttikenttään, joko yksittäin tai linkkinä koostepostaukseen. Yritän havaita kaikki ja laittaa mukaan omaan koontiini. Käytäthän postauksissa hashtagia #maailmanympäri80päivässä 

 • Matkan aikataulu on tämä:
         Lontoo / Iso-Britannia (2.10.)

         Aden / Jemen (14.10.)

         Bombay eli nykyään Mumbai / Intia (20.10.)

         Kalkutta / Intia (25.10.)

         Hongkong / Kiina (6.11.)

         Jokohama / Japani (14.11.)

        San Francisco / Yhdysvallat (3.12.)

        New York / Yhdysvallat (11.12.)

        Lontoo / Iso-Britannia (21.12.)

Kuka lähtee mukaan? :) 

PS. Tiedän että kuvassa oleva teksti on pienellä. Sain lisättyä tekstin ja vaihdettua värin, mutta suurentaminen ei onnistunut. Ainakaan vielä, yritän toisena päivänä uudelleen.

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ensin ajattelin että tämä on pieni haaste kun ei tarvi lukea montaa kirjaa, mutta onhan siinä 9 :D

   Poista
 2. Mainio idea. Taidan lähteä mukaan novellein.

  VastaaPoista
 3. Näin postauksesi Lontoosta ja muistin, että tammikuussa kiinnostuin tästä haasteesta. Ihan on unohtunut tässä välillä. Katsotaan, josko vielä ehtisi alkaa. Ehkä, jos kuittaan osan etapeista novelleilla tai vaikka runoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehtii! Mun mielestä voi tehdä myös niin, ettei kirjoita joka etapista vaan osasta.

   Unohdin itsekin, ehdin jo säikähtää että joko meni ohi. Onneksi oli aikaa aloitukseen niin ehdin lukea muutaman etapin etukäteen ja ajastaa postaukset.

   Poista
 4. Täällä mminun koontipostaus.
  https://sheferijm.blogspot.com/2019/12/maailman-ympari-80-paivassa.html

  VastaaPoista
 5. Kiitos kivasta haasteideasta ja antoisasta kirjamatkasta. Pääsin eilen perille lukemalla haasteen lähtökirjan eli Vernen Maailman ympäri 80 päivässä! Samassa bloggauksessa on haastekoosteeni:
  https://kirjanpauloissa.blogspot.com/2019/12/jules-verne-maailman-ympari-80-paivassa.html

  VastaaPoista