lauantai 14. syyskuuta 2019

Teatterissa: Sapiens Kansallisteatterissa

Keväällä Bloggariklubilla kuultiin Minna Leinoa ja Anni Kleinia Sapiens-näytelmään liittyen. Kiinnostuin heti, etenkin kun yleisön joukossa kiersi käsikirjoitus. Siinä näytti olevan varsin vähän tekstiä. Kysymys kuuluikin: miten yli 400-sivuinen tiivistekstinen tietokirja on muokattu näytelmäksi? 

Vastaus siihen saapui tänä syksynä. 

Halusin lukea Yuval Noah Hararin Sapiensin ennen teatteri-iltaa, mutta en ehtinyt loppuun asti. Toisaalta se oli mielenkiintoinen tilanne, että pystyin vertaamaan näyttämön ja kirjan tapahtumia vain alkuosalta. Olin iloisen hämmentynyt, yllättynytkin. Kirjan tapahtumia on seurattu uskollisesti. Koin että mukana on kaikki, mihin olin kiinnittänyt lukiessa huomiota. Mikä on tietenkin täysin mahdotonta, koska kirjaa ei lueta esityksessä alusta loppuun.

Niin, luetaan. Tarina etenee Jarmo Heikkisen kertomana. Jos ette tunne Heikkisen nimeä, tunnistatte taatusti äänen joka esiintyy monen monituisissa luonto-ohjelmissa sekä äänikirjojen lukijana. Näyttelijät lavalla toteuttavat ääneen luettua tekstiä, päästäen satunnaisesti äännähdyksiä mutta puhumatta mitään. Pidin tällaisesta toteutustavasta valtavasti. 

Lavalla on joukko näyttelijöitä, joista jokaisella on useita rooleja. Kaikki on maskeerattu niin, että näyttelijöiden persoonalliset piirteet peittyvät ja heistä tulee ihmismassaa. Kiehtovaa ja karmivaa samaan aikaan. 

Lavastus ja äänimaailma ovat aivan huikeat. Vähillä mutta monipuolisilla elementeillä saadaan kuvattua ihmiskunnan historian vuosikymmentuhannet. Yleisöstäkin tulee välillä osa lavastusta, mikä on asia mikä minulle toimii aina. Äänet yllättivät, kuinka hienosti kaikki lattian narahdukset, lasin kirskahdukset ja muut tulevat. Toisaalta minkään ei pitäisi yllättää, sen verran monta kertaa aiemmin olen ollut Kansallisteatterissa ihastuksissani. 

Loppupuolella keskittymiseni herpaantui hetkeksi. En tiedä onko Vilma Viinerin leipomosta kerrottu osuus liian pitkä, vai onko kapitalismi aiheena epäkiinnostava. Siinä kuitenkin ajattelin hetken, että mentäisiinkö jo eteenpäin. Muuten taisin olla suu auki koko esityksen ajan.

Sapiensista voisi sanoa samaa kuin Beckett-postauksestani, sitä ei voi selittää vaan se pitää kokea itse. Huomasin että esitykseen on saatavissa englanninkielinen tekstitys, ilmoitin samantien miesystävälleni että menemme katsomaan tämän yhdessä. Siinä on asia mihin hänellä ei nyt ole minkäänlaista sananvaltaa :D 

Kiitos Kansallisteatterille lehdistölipusta! 

Kuvat: Katri Naukkarinen

Sapiens Kansallisteatterissa ainakin tämän vuoden loppuun asti, yhteistyössä W A U H A U Sin ja Zodiak - Uuden tanssin keskuksen kanssa
Käsikirjoitus ja sovitus Minna Leino
Kertoja Jarmo Heikkinen
Näyttelijät Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Johannes Purovaara, Antti Pääkkönen, Juha Varis
Ohjaus ja koreografia Anni Klein ja Jarkko Partanen (W A U H A U S)
Lavastus Samuli Laine
Valosuunnittelu Jani-Matti Salo
Äänisuunnittelu Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen (W A U H A U S) 
Pukusuunnittelu Laura Haapakangas
Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti