Pohjapiirros 40 s.
Labyrintti 35 s.
Opaskierros 42 s.
Puru-kollektiivi 2020
Arvostelukappale
Ei ole tarkoitus laskeutua jalkojen varassa lattiaan
vaan nostaa lattia jaloilla ylös.
Me vedämme planeettaa samalla voimalla kuin planeetta meitä,
mitättömällä.
Raisa Jäntin uutuusteos Kolme on kolmen kirjan kombinaatio, teos joka muodostaa yhä uudenlaisen kokonaisuuden riippuen siitä, missä järjestyksessä kirjat lukee. Saatekirjeen mukaan lukemisjärjestys on vapaa. Luin ensimmäisellä kerralla ensin Pohjapiirroksen, sitten Labyrintin ja lopuksi Opaskierroksen. Muutamaa päivää myöhemmin järjestys oli Opaskierros - Labyrintti - Pohjapiirros, ja lukukokemus oli hyvinkin erilainen. Ensimmäisellä kerralla liikkeelle lähdettiin ihmisestä, verestä, elämästä ja kuolemasta, huoneesta, katosta, tilasta joka on ympärillä, lähellä. Jatkettiin tieteen maailmaan, tarkkailemaan ihmistä ja maailmaa, yritykseen selittää. Sitten edettiin yhä isompiin asioihin, maan alle ja merenpohjaan ja avaruuteen, rajattomuuteen.
Huoneet antavat itsestään oviaukon kokoisen kuvan,
kaikki muu on uskottava,
ulotteisuus, havaintojen konstanssi.
Toisessa järjestyksessä luettuna maailman paino on iso, tyhjyys ja äärettömyys havahduttavat omaan pienuuteen. Tiede selittää asioita, juurruttaa. Lopulta ollaan lähellä, jossa siinäkin on tyhjyys ja tuntematon läsnä.
Tylsyys on yksi tapa koetella tilaa.
Miltä tuntuu vuorokausi tässä huoneessa,
miltä tuntuu vuosi poistumatta
muualle kuin mielen sisään.
Tämä on sitä itseään eli sanataiteen juhlaa! Runot ovat pituudeltaan pieniä, sisällöltään suuria. On paljon kohtia, joissa on pysähdyttävä esitetyn ajatuksen ääreen, pohdittava ja pureksittava. On hienoja oivalluksia elämästä, olemisesta, maailmasta.
Matemaatikkomieheltäni kysyin, montako mahdollista lukujärjestystä on, kun kirjoja on kolme. Hän ei meinannut käsittää, että enkö moista tiedä. Hän havainnollisti asian: ensin kolme kirjaa kädessä, sitten kaksi, sitten yksi. Eli kuusi eri mahdollisuutta, joista olen nyt käyttänyt kaksi. Paitsi että... tätä kirjoittaessa heräsi ajatus, että voisiko kirjat lukea myös lopusta alkuun?
Jos olohuoneessa ei olisi kat-
toa, lumi asettuisi tasaiseksi
pinnaksi kaiken päälle, kuten
pöly asettuu, vaikka pöly ei
sada. Mikäli lumi saavuttaisi
olohuoneen vain avoimesta
parvekkeen ovesta, se muodos-
taisi kinoksia, tuollaisia, juuri
tuollaisia, kunnes ovea ei enää
olisi mahdollista sulkea.
Kokeilin Pohjapiirroksella, eikä ollut ollenkaan huono idea. Tuli aika yllättäviä yhteyksiä ja kohtaamisia, oho- ja wau-fiiliksiä. Kuten jo sanoin, sanataiteen juhlaa!
Onpa varmasti mielenkiintoinen lukukokemus. Hienoja nuo esimerkkirunosi.
VastaaPoistaOn ehdottoman mielenkiintoinen! Ja oli todella vaikea valita sitaatteja (ovat osia runoista), niin paljon on sellaista mitä olisin halunnut nostaa esiin.
PoistaMielenkiintoinen idea kirjoille. Täytyy kokeilla.
VastaaPoistaKannattaa :)
Poista