perjantai 4. joulukuuta 2020

Frida Skybäck: Bokhandeln på Riverside Drive

 

Kansikuva e-äänikirjasta Bokhandeln på Riverside Drive
Frida Skybäck: Bokhandeln pä Riverside Drive

Inbunden 2018

E-äänikirjan lukija Janna Eriksson

Normaalioloissa en ehkä olisi ihastunut näin paljoa ennalta-arvattavaan feelgood-romaaniin, mutta nyt uusien koronarajoitusten voimaantullessa se oli juuri sopivaa kuunneltavaa. Aivot narikkaan, antaen tarinan soljua eteenpäin.

Nykyhetkessä Charlotte saa yllättävän perinnön: hänen tätinsä on testamentannut hänelle talonsa ja kirjakauppansa Lontoossa? Koska Charlotte ei ole koskaan tavannut tätiään, hän ihmettelee miksi. Asioiden selvittämiseksi hän matkustaa Lontooseen ja ihastuu paikkaan, sitä enemmän mitä paremmin hän oppii tuntemaan henkilökuntaa Samia ja Martiniqueta, sekä ennen muuta kaupassa hengailevaa kirjailija-Williamia. 

Perintöasiat eivät ole helppoja, etenkään koska kaupan taloutta on hoidettu vähän sinne päin ja velkoja on kertynyt. Konkurssi uhkaa, mikäli Charlotte ja muut eivät keksi jotain mullistavaa, jolla talous saadaan kuntoon. Tietenkin he keksivät, ja kun tulee viime hetken ongelmia, tietenkin kaikki ratkeaa onnellisesti.

Lontoo kaikkinensa herättää Charlottessa monenlaisia tunteita. Kirjakauppa kiehtoo koko ajan enemmän, mutta Ruotsissa hänellä on menestyvä yritys. Kenet hän jättää, ja jättääkö hän työntekijät pulaan. Kun ratkaisu on tehty, kaikki ovat tietenkin ymmärtäväisiä ja iloisia hänen päätöksestään. Ruosissa on myös hänen vuotta aiemmin kuolleen miehensä hauta; hylkääkö Charlotte heidän yhteiset muistonsa ja paikkansa, jos hän muuttaa Lontooseen, ja etenkin jos hän antautuu uuteen suhteeseen? Myös tässä suhteessa asiat etenevät hyvin kliseisesti vaikeuksien kautta voittoon. 

Toisella aikatasolla seurataan Charlotten äidin Kristinan ja tädin Saran nuoruutta 1980-luvun alussa sen jälkeen, kun he ovat muuttaneet Lontooseen. Vapaus on samaan aikaan huumaavaa ja kahlitsevaa. On vaikea löytää asunto ja työpaikka, vaikea saada rahat riittämään, jottei tarvitse palata Ruotsiin. Kun Sara rakastuu Danieliin ja nuoret naiset muuttavat tämän asuntoon, odotettavissa on - tietenkin - kolmiodraama jolla on kaikille osapuolille tuhoisat seuraukset.

Nykyhetkessä Charlotte löytää Saran asunnosta kirjeitä ja valokuva, jotka vähitellen johdattavat hänet totuuden jäljille. Hän saa vihdoin tietää, miksi asunto ja kirjakauppa on testamentattu hänelle, ja miksi äidin ja tädin tiet erosivat. 

Kaikesta kliseisyydestä huolimatta viihdyin tämän kanssa muutaman illan oikein mainiosti. Kirjakauppa ympäristönä on kiehtova, pidän myös siitä että Saran / Charlotten asunto on kirjakaupan yläkerrassa. Lontoo olisi voinut olla vähän enemmän esillä, että siellä olisi muutakin kuin kirjakauppa. Martiniquen yksityiselämään tutustutaan tarkemmin, Samin ja Williamin vain ylimalkaisesti. Tässäkin olisi voinut olla tasapuolisemmin, etenkin kun Martiniquen vaikeudet teinityttärensä kanssa eivät tuo Charlotten tarinaan mitään lisää. 

Vaikka kirjassa on hömppöö ja draamaa, on siinä myös paljon huumoria. Etenkin kaikesta piittaamaton mutta hyvin omavaltainen ja oman arvonsa tunteva Tennyson-kissa jaksaa huvittaa. Tarinassa on myös paljon hauskoja kohtauksia, joiden helmi on Charlotten hankkima kirjailijavieras. Koska hän ei tuntenut kirjallisuutta yhtään ennen astumistaan kirjakauppaan, hätävara-kirjailijavieraan hankkimisesta muotoutuu kerrassaan hupaisa episodi. 

Mietin voinko laittaa tämän Helmet-lukuhaasteen kohtaan 2, "iloinen kirja", päätin että voin. Vaikka siinä on myös surua ja vaikeuksia, päällimmäinen tunnelma on kepeys ja lämpö. Lukemisesta jäi pehmoinen ja iloinen olo. Juuri tässä kohtaa poikkeusvuotta tämä oli se kirja, joka auttoi pakenemaan arjesta ja kohotti mielialaa. Tämä sopisi haastekohdista myös vaikkapa numeroihin 15, "fiktiivinen kertomus jossa mukana todellinen henkilö" ja 25, "kirjassa ollaan saarella".

Kirja on ilmestymässä suomeksi keväällä 2021, WSOY:n kustantamana nimellä Kirjakauppa Thamesin varrella. Olen lainannut e-kirjana Skybäckin toisen kirjan nimeltä Bokcirceln vid världens ände, en taida ehtiä sitä kuitenkaan lukea kahdessa viikossa, joten on lainattava uudelleen. Se voisi olla vaikka  joulunpyhien lukemistoa :)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti