sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Alelöytöjä

Piipahdimme ystäväni kanssa Tampereella, muun muassa Koskikeskuksen Suomalaisessa kirjakaupassa. Tarkoitus ei ollut ostaa mitään mutta kuinkas kävi. Kirjoja on kotonani niin paljon, etteivät ne mahdu kahteen kirjahyllyyn vaan olen joutunut pinoamaan niitä päällekkäin, silti ostin kaksi lisää: Antti Hyryn Uunin ja Herta Müllerin Hengityskeinun, molemmat 2,95 €.


Löydöt saivat minut pohtimaan kirjojen hintojen nopeaa laskua. Uuni on ilmestynyt vuonna 2009 ja alkuperäinen hinta oli 35,60 €. Hengityskeinu on ilmestynyt vuonna 2010, alkuperäinen hinta on ollut 40,60 €. Siis vain muutamassa vuodessa hinta on romahtanut täysin. Jos olisin kirjailija, saattaisin pitää loukkaavana sitä, että kuukaisia kestänyt kova työ on menettänyt arvonsa näin nopeasti. Etenkin kun  kaunokirjallisuudessa sisältö ei vanhene, toisin kuin tietokirjallisuudessa.

Liekö syynä nykyajan kiire ja se, että kovin monia asioita mitataan ja punnitaan neljännes- tai puolivuosittain. Useilla kirjailijoilla julkaisutahti on kirja per vuosi. Onko se sitä, että jos et ole tuottelias niin sinut unohdetaan? Laila Hirvisaari ja muutamat muut ovat sen verran nimekkäitä, että heitä ei unohdeta vaikka kirjojen välillä olisi viisi vuotta. Sen sijaan kirjailija, joka on kirjoittanut vasta kirjan tai kaksi, joutunee julkaisemaan tiheään vakiinnuttaakseen asemansa kirjailjakentällä.

En ole kirjailija, mutta opiskelen Viita-akatemian kirjoittajakoulussa ja kirjoitan tarinoita. Kuvan vasemmassa reunassa on uusi muistikirjani, hinta 3,95 €. Periaate on, että jokainen tarina ansaitsee oman muistikirjan, eri juttuja ei sekoiteta keskenään missään olosuhteissa. Siksi harrastan kierreselkäisiä vihkoja, että jos joskus mukana on yhden tarinan muistikirja ja tulee inspiraatio ja pätkä tekstiä toiseen tarinaan, voin kivuttomasti repiä sivun irti kopioituani sen oikeaan muistikirjaan. Eiffel-torni on klisee, mutta Pariisi-aihe on aina Pariisi-aihe :) Kumma juttu, mutta kauniskantiseen on mukavampaa kirjoittaa kuin sellaiseen missä on tylsä yksivärinen kansi, tummanpunainen, musta tai mikä ikinä väri onkaan.

13 kommenttia:

 1. Hyvät löydöt! Minä en juuri kirjoittele, muuten kuin joskus harvoin päiväkirjamaisesti, mutta en vain voi vastustaa kauniita muistikirjoja! Niitä saa vielä usein alennusmyynneistä todella edullisesti ja kirjakaupassa aina jotenkin ajattelen, että näin kauniiseen muistikirjaan sitten voin kirjoitella vaikka miten hienoja syvällisiä ajatuksia... Ehkäpä pitäisi aloittaa sillä, että pitäisin aina muistikirjaa mukanani, nyt ne lojuvat ties missä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas sitten tulee manattua kirjamäärää, kun seuraavan kerran muuttaa... Ja se, että on kirjastossa töissä ja saisi lainattua kaiken mitä haluaa lukea. Mutta sallittakoon satunnaiset heräteostokset :)

   Pidän usein mukana muistikirjaa ja kynää, joskin niissä on se puoli että tarvii olla riittävän iso laukku. Liian monta kertaa on käynyt niin että on ollut (omasta mielestä mahtava) idea ja sitten ei enää kotona muista kuin osan.

   Poista
 2. Hyviä löytöjä - samat kirjat minäkin hain Suomalaisen alesta.

  Kirjat myydään tosiaan aika pilkkahintaan noissa aleissa, mutta jos en ole ksäittänyt väärin, niin tuo alehan on vain "tempaus" ja sen jälkeen kirjoja myydään jälleen korkeammalla hinnalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggarikollegat ovat kehuneet Uunia niin pakko oli napata mukaan. En tunne kirjakauppojen toimintaa, että mitä kirjoille tapahtuu alen jälkeen, menevätkö ne pysyvään alehyllyyn, poistoon vai laitetaanko se takaisin myyntihyllyyn hinnalla, joka on jossain alkuperäisen ja alehinnan välissä.

   Poista
 3. Oi mitkä löydöt! Minusta kirjojen hinnat kaupoissa ovat aivan liian korkeat. Niistä kirjailija saa vain pikkuisen murto-osan. Joten tavallaan ale-tempaukset ovat ihan hyviä. Kirjailija saa joka tapauksessa saman hinnan sekä kovahintaisesta että alennetusta kipaleesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjaa, että kirjailija saa saman verran (siis pikkurippusen) riippumatta siitä maksaako kirja 3 vai 33 €! Kirjojen hinnat kun ovat nousseet viime vuosina. Äskettäin puhuimme töissä kirjaston määrärahoista, että seitsemisen vuotta sitten uutuuskirja maksoi kaksikymppiä, nyt kolmekymppiä. Ja kun hankintamäärärahoja tullaan tulevina vuosina leikkaamaan, yhtälö on hurja.

   Poista
  2. Kirja myy koko ajan vähemmän, sillä on suora vaikutus kirjojen hintaan. Kirjan tuotantokuluja ei onneksi voida ihan heppoisin syin ulkoistaa ulkomaille, koska tarvitaan suomen kielen osaamista.

   Koska kirja myy huonosti, ei kirjakauppiaillakaan ole kauheasti intressiä pitää vuosikausia kallista varastoa täynnä täysihintaisia kirjoja, joita ei osteta.

   Yhtälö on tosiaan hurja ja uskon, että lähivuosina jo joudutaan tekemään suurempiakin muutoksia. En vain vielä tiedä, mitä ne ovat.

   Poista
  3. On kyllä mielenkiintoista seurata, mitä kirja-alalla tapahtuu lähivuosina, kaikkien osapuolten kannalta.

   Voi olla että omakustanteiden määrä lisääntyy, mutta pienissä kirjastoissa (ainakin meillä, oletan että pätee aika moneen muuhunkin) niitä hankitaan tiukoilla kriteereillä. Ja määrärahojen vähentyessä myös pienempien kustantamojen kirjat jäävät paitsioon.

   Mutta, olikohan Turun kirjamessuilla kun kuulin että viime vuonna Suomessa myytiin 28 miljoonaa kirjaa, iloitaan siitä!

   Poista
  4. Ooh, mahtava tieto, Henna. En ollut tuota kuullut. :)

   Poista
 4. Ompas kiva tuo muistikirja. :D Itse löydän aina niin kivoja muistikirjoja, että on pakko ostaa.... Onneksi niitä ei voi koskaan olla liikaa ja jokaiseen keksii kyllä kirjoitettavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun löytää noin halvalla niin pakko ostaa vaikka ei juuri sillä hetkellä olisi tarvetta, kyllä sille käyttöä tulee :) Usein katselen kirjakaupoissa ja myös marketeissa muistikirjoja, mutta en raaski ostaa kun monesti hinta on 17,95 tai sitäkin enemmän.

   Poista
 5. Ostin Suomalaisen alesta yhden ammattikirjan hieman alle kympillä, kun kirjan oikea hinta on yli kuusikymmentä euroa, eikä kirjallakaan kovin montaa vuotta ikää. (No, rehellisesti sanottuna ostin kyllä myös kaunokirjallisuuttakin...)

  Kirjatori, silloin kun se oli, tai siis ennen kuin se lakkautettiin (ja nythän se on taas auki) oli kyllä sellainen hieman masentava paikka, kun joskus osti sieltä jopa 70 sentillä kotimaista kaunokirjallisuutta, kovakantista ja aika uutta. Mutta ajattelen, ettei alennus vaikuta kirjailijan ansioon. Ja toisaalta, Kirjatorin törkeän halpojen hintojen vuoksi tuli monesti napattua mukaan iso pino itselle tuntematonta kirjallisuutta, osa sellaisten kirjalijoiden tuotoksia, joista sitten tuli jopa suosikkejani, ja joiden teoksia olen myöhemmin ostanut tyytyväisenä ihan täydelläkin hinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli niitä legendaarisia 2 €:n pöytiä, itsekin haalin vaikka mitä. Aika monet niistä tosin päätyivät opiskeluaikana yliopiston kirjavaihtopisteeseen mutta monia jäi omaan hyllyyn. Ikävä tunnustaa mutta harvoin ostan kirjaa normaalihinnalla muuten kuin lahjaksi.

   Poista