maanantai 21. lokakuuta 2013

Tulossa viikonloppuna: Helsingin kirjamessut

Äkkiä on vuosi mennyt, ja taas on Helsingin kirjamessujen aika. Ne ovat torstaista sunnuntaihin, itse pääsen osallistumaan vain lauantaina ja sunnuntaina. Osallistujalista on ällistyttävän laaja, samoin tapahtumakartta. Varmasti jokainen löytää itselleen kiinnostavaa, ja veikkaanpa että monille käy kuten minulle: pitää kirjoittaa paperille aikataulu, mistä näkee koska omat "nämä haluan nähdä" -henkilöt esiintyvät. Näyttää siltä, että päällekkäisyyttä on, joten osa jää näkemättä loppuun ja joistakin missaan alun. Se on jokavuotinen ongelma, jolle ei voi mitään niin kauan kuin kirjat ja kirjailijat kiinnostavat.

Huomasin, että minulla on kirjastosta lainassa muutamien esiintyjien uutuuskirjoja. Ainakin nuo viisi osuivat käteen suuremmin etsimättä. Mutta voi: yksi on luettu, toinen kesken ja kolme vielä aloittamatta. Ja messuihin on vajaa viikko, niin en taida ennättää lukea kaikkia. Etenkin kun menen huomenna silmäleikkaukseen, minkä seurauksena lukeminen estyy kokonaan ainakin yhdeltä päivältä.

En aio kuitenkaan panikoida. Kirjailijoita on kiinnostavaa kuunnella riippumatta siitä onko lukenut heidän teoksiaan vai ei. Tässä on hahmotelmaa omista messupäivistäni.

Lauantai 26.10

11-11.30 Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman ja Rax Rinnekangas esittävät dramatisoidun performanssin elokuvasta Luciferin viimeinen elämä 
11-11.30 Markus Nummi: Karkkipäivä Takauma-lavalla 
11.30-12 Virpi Hämeen-Anttila: Marionetit Aleksis Kivi - lavalla
12.30-13 Liza Marklund haastateltavana Mika Waltari - lavalla
14-14.30 Eino Leino - lavalla kustannuspäälliköitä ja kirjailijoita kertomassa, miten kirjailjaksi pääsee ja mitä tapahtuu käsikirjoituksen hyväksymisen jälkeen
15-15.30 Ilkka Auer & Antti J. Jokinen: Kalmattaren kirous Louhi-lavalla
16-16.30 Joel Haahtela: Tähtikirjas, lumivalkea Aleksis Kivi - lavalla
16.30-17 Annett Gröschner: Vappuaatto Katri Vala - lavalla
17-17.30 Kari Korhonen kertoo 20-vuotisesta urastaan Aku Ankan piirtäjänä Aleksis Kivi - lavalla

Eli kohtalaisen tiukalla aikataululla mennään paikasta toiseen :) Ruokatauon paikka lienee klo 13-14, muuten ei ehdi ellei jätä jotain väliin tai jonsei ohjelma muutu lennossa. Lauantaille on myös suunnitelmissa klo 15 bloggaajatapaaminen Pasi Ilmari Jääskeläisen kanssa.

Sunnuntai 27.10

10.30-11 Kirjailijantyöstä Takauma-lavalla keskustelemassa Virpi Hämeen-Anttila, Heidi Köngäs ja Tuula-Liina Varis
11-11.30 Hannu Mäkelä kertoo 40-vuotisesta kirjailijanurastaan Aleksis Kivi - lavalla
11.30-12 J. S. Meresmaa: Mifongin aika Louhi-lavalla
11.30-12 Roope Lipasti: Perunkirjoitus Katri Vala - lavalla
12-12.30 Elina Rouhiainen: Uhanalainen Louhi-lavalla
13.30-14 Karo Hämäläinen: Ilta on julma Katri Vala - lavalla
13.30-14 kustantajien edustajat keskustelevat aiheesta "Millainen on hyvä romaani?" Aleksis Kivi - lavalla
14.30-15 Philip Teir: Talvisota - avioliittoromaani Mika Waltari - lavalla
14.30-15 Baba Lybeck: Iloa, liikettä, voimaa Katri Vala - lavalla
15.30-16 Kjell Westö Aleksis Kivi - lavalla Helsingin Sanomien Tähtihetkessä
16.30-17 Dieter Hermann Schmitz: Täällä pohjoisnavan alla Mika Waltari - lavalla

Ai ai, pahasti menee sunnuntainakin päällekkäin! Ruokatauolle on sielläkin tunnin tauko, tosin pienellä ohjelmalehtisen selailulla saisi senkin raon tukittua helposti :) Lisäksi sunnuntaina on luvassa ohjelmaa bloggarikollegoiden kanssa, kun Like- ja Into-kustantamot järjestävät tapaamisen klo 10.30-11.30.

Kiireinen viikonloppu on siis tulossa, mutta se on tässä yhteydessä hyvä juttu. Katsotaan sitten messujen jälkeen, pitikö tähän hahmottelemani suunnitelma ollenkaan paikkaansa vai tuliko (iloisia) yllätyksiä.

4 kommenttia:

 1. Tiukka aikataulu tosiaan, olisi hyvä jos voisi jakautua kahtia ;) Kaiholla katselen listaasi, itsehän en tietenkään messuille pääse tälläkään kertaa. Siksi en uskalla edes selailla messusivuja, etten näe mitä kaikkea missaan.

  Mutta ehkä ensi vuonna, eihän sitä koskaan tiedä!

  VastaaPoista
 2. Ai ai, kyllä houkuttaisi messut... etenkin, kun oma työnantaja löytyy näytteilleasettajista myös :). Mutta olen ollut niin järkyttävässä flunssassa jo kohta kaksi viikkoa, etten ole uskaltanut vieläkään lyödä matkasuunnitelmia lukkoon. Saas nähdä, miten akan käy :)!

  VastaaPoista
 3. Mulla on tämä postaus vielä tekemättä, mutta "kauhulla" olen ohjelmaa katsonut, sillä niin paljon kiinnostavaa kuultavaa ja nähtävää olisi.. Joel Haahtelaa ja kirjablogikirjaa en kuitenkaan aio lauantaina missata ;)

  VastaaPoista
 4. Huomasin juuri että Haahtela kertoo lempikirjoistaan lauantaina klo 15.30-16 Takauma-lavalla, tämänkin on aika lailla pakko nähdä. Niin paljon kuin pidän Haahtelan kirjoista niin kovasti kiinnostaa kuulla mitä hän itse lukee.

  VastaaPoista