torstai 17. lokakuuta 2013

Taru Schroderus & Jan Verho: Protaus

Taru Schroderus & Jan Verho: Protaus
Kansi: Katariina Tirkkonen-Wane
Gummerus 2013
141 s.
Pyydetty arvostelukappaleAktiiviliikkujana olen kiinnostunut paitsi itse liikunnasta myös siihen liittyvästä kirjallisuudesta. Uudet liikunta-, liikuntaravitsemus-, hyvinvointi- ynnä muut vastaavat kirjat kiinnostavat aina, ja melkein kaikki uutuudet lainaankin kirjastosta pian niiden ilmestymisen jälkeen. 

Protaus-kirjan 141 sivua ovat täyttä asiaa, pääosin hyvää mutta pari heikkoa juttua. Toinen miinuspuolista on pieni, nimittäin muutama kirjoitusvirhe. Niitä on kuitenkin sen verran vähän ja harvakseltaan etteivät ne häiritse lukemista kuin ohimenevästi. Toinen onkin isompi asia: mietin onko kirjasta jäänyt tärkeitä kuvia pois. Sivulla 18 lukee näin: "Proteiinien primäärirakenteen (kuva 1) määrää sen aminohappojärjestys. Primäärirakenne vaikuttaa proteiinin sekundäärirakenteeseen (kuva 2), joka muodostuu muun muassa kierteistä ja laskoksista." Sivulla 19 on kokosivun kuva, joka on Valion valokuva. Sen sijaan tekstin yhteydessä ei tässä eikä muuallakaan ole kuvia, eikä koko kirjassa ole sellaisia kuvia joissa olisi kuvateksti kuva 1, kuva 2 ja niin edelleen. Ehkä proteiinin rakenne ei kiinnosta kaikkia mutta läpileikkaus- tai muunlainen kuva olisi ollut mielenkiintoinen.

Hyviä puolia kirjassa on paljon. Edellä sitaatissa oli muun muassa primääri- ja sekundäärirakenne; tällaisista tavalliselle kuntoilijalle vieraista asioista kerrotaan selkeästi ja ennen kaikkea lyhyesti. Tieteellistä termistöä on mutta vain vähän niin ettei lukijalle tule sellainen olo, että pitäisi olla opiskellut lääketiedettä, kemiaa, ravitsemustiedettä tai muuta vastaavaa pysyäkseen kärryillä.

Toinen hyvä puoli on se, että kirjassa huomioidaan erilaiset kuntoilijat. Monia seikkoja, esimerkiksi proteiinintarpeen päivittäistä määrää ja yleensäkin ruokavaliota, käsitellään sekä kestävyysliikkujan että voimaharjoitteluun keskittyvän kannalta. Itse harrastan kestävyyslajeja ja siksi pidän erittäin hyvänä ja hyödyllisenä kirjan antia. On aina tarpeen saada muistutus, että pitkäkestoisia lenkkejä ei jaksa tehdä jos ei huolehdi myös hiilihydraattien saamisesta. Lisäravinteita esitellään mutta toisin kuin monessa muussa kirjassa, niiden hyödyt osoitetaan vähäisiksi ja haitat tuodaan esiin. Samoin kumotaan monia myyttejä ruokavaliosta ja treenauksesta.

Protausta on miellyttävää lukea, koska se on sekä helppolukuinen että visuaalisesti kaunis. Kannen on suunnitellut Katariina Tirkkonen-Wane ja kuvat ovat Shutterstockin. Pidän kannen värityksestä, selkeydestä ja siitä, että jo kansi kertoo mistä kaikesta kirjassa on kyse. Tekstin yhteydessä olevat kuvat ovat Petri Kuhnon, Valion, Maito ja terveyden sekä Asicsen. Kuvat ovat kaikki houkuttelevia ja motivoivia. Suurin osa kuvista on aterioita ja yksittäisiä ruoka-aineita ja tuntuu että kuvitukseen on panostettu. Samoin tekstin yhteydessä olevat taulukot ovat selkeitä eivätkä lainkaan raskastekoisia.

Plussaa tulee myös siitä, että mukana on esimerkkejä treeniohjelmista ja ateriavaihtoehdoista. Mikä parasta, ateriat ovat tavallista kotiruokaa joiden valmistamiseen tarvittavat aineet saa lähikaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti