lauantai 22. elokuuta 2020

Lastenkirjalauantai: Isabel Thomas: Stephen Hawking

Isabel Thomas: Stephen Hawking

Kuvittanut Marianna Madriz

Suomentanut Kirsikka Myllyrinne

Etana Editions 2019

63 s.





Viime aikoina on koettu elämäkertojen buumi lastenkirjallisuudessa. Meillä on kuvakirjamaiset elämäkerrat muun muassa Minna Canthista ja Eeva Kilvestä, on Sankaritarinoita-sarja, ja nyttemmin myös Pieni opas suureen elämään - sarja, jossa keskitytään ulkomaisiin suuruuksiin. Kirjaston hyllyssä näytti olevan paitsi tämä Stephen Hawkingista kertova myös Frida Kahlo ja Charles Darwin. Mietin kylläkin, että tietävätkö lapset, keitä kirjojen kohdehenkilöt ovat? Toisaalta se ei ehkä haittaa, vaikka eivät tietäisikään, kirjat ovat silti kiinnostavia.

Olen nähnyt Stephen Hawkingista kertovan elokuvan (oli hurjan hyvä), mutta täytyy tunnustaa että on paljon asioita, joita en hänestä tiedä. Tämä sarja onkin oivallinen myös aikuiselle; saa tiiviissä muodossa tietoon monia olennaisia - ja myös kiinnostavia - seikkoja. Esimerkiksi Hawkingin kohdalla yllätyin siitä, että hän ei ollutkaan yhtä hyvä matematiikassa kuin fysiikassa, eli hän joutui opiskelemaan lisää matematiikkaa voidakseen toteuttaa unelmansa tutkia teoreettista fysiikkaa. En myöskään ole ollut tietoinen siitä, että lapsena hän rakasti tanssimista ja lautapelejä. 

Kun Stephen kasvoi, hän häpesi joskus eksentristä perhettään, joka ajeli vanhalla taksilla tavallisen auton sijaan...

(...)

Ihmisten aikamatkustaminen vaikutti mahdottomalta Stephenin mielestä, mutta hänellä oli loistava huumorintaju. Hän päätti kaiken varalta tehdä hauskan kokeen. Stephen järjesti juhlat, mutta lähetti kutsut vasta jälkeenpäin. Jos joku vieraista olisi saapunut paikalle, se olisi todistanut, että aikamatkustaminen tulevaisuudesta on mahdollista! 

En oikein osaa määritellä, minkä ikäisille lapsille tätä suosittelisin. Toisaalta teksti on pienemmille lukijoille sopivaa lyhyine lauseineen, korostuksineen ja huutomerkkeineen ("Kun Stephen kertoi muille fyysikoille löydöstään, nämäkin olivat äimistyneitä!"). Toisaalta sanasto on kohtalaisen vaikeaa, ja vaikka vaikeat sanat on eroteltu alleviivauksin ja selitetty kirjan lopussa, ei esimerkiksi tokaluokkalainen välttämättä tiedä tai ymmärrä mitä ovat yliopisto, maailmankaikkeus ja trooppinen.

Pidän hyvänä ratkaisuja tehdä tällaisia kirjoja. Esimerkiksi tapaus Hawking korostaa, että monet esteet ovat voitettavissa, kun ei lannistu vaan jatkaa haluamallaan tiellä. Unelmiin pitää uskoa, mutta on oltava myös valmis työskentelemään niiden eteen. Hyviä elämänohjeita, tiesipä lukija Hawkingin tai ei. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti