lauantai 1. elokuuta 2020

Lastenkirjalauantai: Kiira Mukka & Johanna Asplund: Päästä irti, Taneli!

Kiira Mukka & Johanna Asplund: Päästä irti, Taneli!
Kuvittanut Kiira Mukka
Sanoma Pro Oy 2020
32 s.

Olen ollut aika kauan lastenkirjastotyössä, ja sinä aikana on ilmestynyt monen monta lastenkirjaa. Toisinaan on olo, että kaikki on jo tehty ja nähty, mutta aina joskus sitä yllättyy. Tällä kertaa ensin hämmästyin, ja sitten huutonauroin, että nyt on ilmestynyt kirja, jonka pääosassa on tukkimiehentäi. Kerrassaan verratonta!

Ötökät osallistuvat urheilukilpailuihin, ja pian Taneli huomaa, ettei hän ole hyvä oikein missään. Ihan vaan siksi, koska hän on tukkimiehentäi, ja tukkimiehentäit pitävät kiinni kaikesta. Sinnikkyyden puutteesta Tanelia ei voi syyttää, sillä hän kokeilee kaikenlaisia urheilulajeja, niin telinevoimistelua kuin seiväshyppyä, koripalloa kuin uintia. Onneksi Taneli ei luovuta, sillä lopulta löytyy sellainen laji, jossa hän on superhyvä!

Tämä tavutettu kirja on oikeasti sopiva lukemaan opetteleville. Useilla sivuilla tekstiä on 1-3 riviä, ja niillä muutamilla sivuilla missä sitä on enemmän, teksti on jaettu osiin niin että yhdessä kohdassa on vain pari riviä. Pieneen tekstimäärään on saatu mahdutettua hauska tarina, jota elävöittää yhtä hauska kuvitus. Lopussa on tehtävä sivu, jossa muistellaan että mitäs kirjassa tapahtuikaan, lopuksi lapsi voi itse keksiä tarinalle jatkon. 

Kiva, että Oppi&ilo-sarjaan on tullut lisää teoksia. Kuvakirjoja on jo monta, mutta tarinakirjoja vähän. Tiina Eskolan Ratkaise-sarja on pian kymmenen vuotta vanha, ja siinä kirjoissa on melko paljon tekstiä. Eli lisää näitä oikeasti helppolukuisia, kiitos! Aamos ja jälkien arvoitus on ilmestynyt myös ihan juuri, mutta totisesti toivon etteivät nämä kaksi jää ainoiksi. 


5 kommenttia:

 1. Henna

  Onko tuo Kiira niitä Pellon Mukkia? Timoon ja äitiinsä tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs osaa äkkiseltään sanoa, kirjassa ei ollut kirjailijaesittelyjä, Täytynee tarkistaa, josko kustantamon katalogissa / nettisivulla kerrottaisiin tarkemmin.

   Poista
 2. Tämä oli minusta oikein onnistunut paketti. Kuvituksessa oli myös hauskoja yksityiskohtia siitä, kuinka ötököiden urheilupaikat ja -välineet oli toteutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väistämättä tulee mieleen Mauri Kunnaksen Suuri urheilukirja, joka oli lapsena suosikkini, en kyllästynyt katselemaan kuvia koskaan. Tämä on pienempi kirja, mutta yksityiskohdat ja ilmeikkäät hahmot ovat hauskoja katsella :)

   Poista
 3. Tämä oli minusta oikein onnistunut paketti. Kuvituksessa oli myös hauskoja yksityiskohtia siitä, kuinka ötököiden urheilupaikat ja -välineet oli toteutettu.

  VastaaPoista