keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Laura Dave: Suojele häntä

Laura Dave: Suojele häntä

Englanninkielinen alkuteos The Last Thing He Told Me (2021)

Suomentanut Karoliina Timonen 

WSOY 2023

342 s. 



Telkkarissa ovella seisoo yleensä poliisi tai palomies, ehkä joku armeijan univormussa, mutta kun minä avaan oven - kun minä saan tietää, että koko elämäni muuttuisi - viestintuoja ei ole poliisi tai FBI-agentti tärkätyissä housuissa. Ovella on kaksitoistavuotias tyttö futiskamppeet päällä. Säärisuojat ja kaikki. 

Tytöltä Hannah saa lapun, jossa lukee "suojele häntä". Hannah ymmärtää heti, että viesti on hänen mieheltään Owenilta joka pyytää häntä suojelemaan Owenin teini-ikäistä tytärtä Baileyta. Mutta miksi moinen viesti? Pian Hannah tajuaa Owenin kadonneen ja huomaa, ettei ole Baileyn kanssa ainoa joka tätä kaipaa. Katoamiseen esitetään mahdollinen syy, mutta Hannah epäilee ettei siinä ole koko totuus. Miksi toisen osavaltion poliisi tutkii asiaa? Mitä Owenilla oli Texasin osavaltiota vastaan? Hannah ja Bailey hyppäävät lentokoneeseen ja alkavat jäljittää vihjeitä Owenin elämästä ja menneisyydestä vakaana aikomuksenaan löytää tämä. Pian he saavat selville asioita, mutta eivät lainkaan sellaisia mitä odottivat ja toivoivat. Owenista piirtyy aivan uudenlainen kuva, mikä hämmentää tilannetta entisestään. Hannah ja Bailey eivät kuitenkaan aio luovuttaa, löytyipä tai tapahtuipa mitä tahansa. 

Hän ojentaa kättään ja pyytää Baileyn puhelinta uudelleen nähtäväkseen. Bailey ojentaa sen, ja me katsomme, kun Cookman yrittää muistella.
"Mitä hän teki?" hän kysyy. "Sinun isäsi?"
Hän kysyy sen Baileylta. Odotan hänen kertovan lyhennetyn version Shopin tapahtumista ja Avett Thompsonista - ja sanovan, ettemme tiedä vielä kaikkea. Me emme tiedä, mikä Owenin rooli petoksessa oli tai miksi hän jätti meidät tänne yksin yhdistelemään palasia toisiinsa. Näitä hankalia palasia. Sen sijaan Bailey kuitenkin ravistaa päätään ja kertoo Cookmanille Owenin kauheimmasta teosta. 
"Hän valehteli minulle", Bailey sanoo.
Professori nyökkää kuin vastaus riittäisi hänelle. Professori Cookman. Ensimmäinen nimi Tobias. Lempinimi Cook. Palkittu matemaatikko. Meidän uusi ystävämme.
"Tulkaa mukaani", hän sanoo.

Tykkäsin, tarina on yllätyksellinen mutta ei liian kiemurainen. Mielenkiintoista on lukea tapahtumaa kadonneen omaisten näkökulmasta, ei poliisin. Teini-ikäisen tytön ja tämän äitipuolen lähentyminen ei yleensä tapahdu mahdollista rikosta selvittäessä, tässä tapahtuu ja on kuvattu uskottavasti. Tapahtumat etenevät sopivassa tahdin, tarpeeksi nopeasti että kiinnostus pysyy yllä koko ajan mutta samalla tarpeeksi rauhallisesti että lukija pysyy mukana kaikissa käänteissä. 

Kyseessä on trilleri/jännityskirja, mutta tunnelma on lajityypille "oudon" lämminhenkinen. Ehkä se johtuu siitä, että Hannah ja Bailey tapaavat matkan varrella muutamia ihmisiä, jotka alun vastahakoisuuden jälkeen suostuvat auttamaan heitä. Vaikka maailma on Owenin katoamisen myötä pelottava, on siinä myös toivonkipinöitä ja aitoa välittämistä. Jännitys ei synny väkivallasta vaan ajoittain sen mahdollisuudesta sekä siitä, että Hannah ja Bailey kilpailevat aikaa, liittovaltion sheriffiä ja FBI:tä vastaan löytääkseen kadonneen. 

En usko tapaavani Hannahia ja Baileyta uudelleen, mutta toivon pääseväni Laura Daven tarinoiden matkaan toistekin. 

Suojele häntä on luettu myös blogeissa Luetut.net ja Kirjasähkökäyrä

PS. Tulikin vahingossa jatkot Dekkariviikoille, kun niitä seuraava postaus on myös jännäri. 

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta. En varmaankaan ole lukenut vastaavaa teosta aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dekkari ei ole helppo laji keksiä jotain ihan uutta, onneksi välillä vastaan tulee näitä missä on joku erilainen / omaperäinen ratkaisu. Pystyy suurkuluttajakin muistamaan myöhemmin, että tämän olen lukenut ja näin se meni.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ehdottomasti laituri- tai riippumattokirjallisuutta :)

      Poista