sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Terry Hayes: Vaeltaja

Terry Hayes: Vaeltaja
Englanninkielinen alkuperäisteos I am Pilgrim (2012)
Suomentanut Sami Rouhento
Bazar 2015
810 s.Vaeltaja on melkoinen tiiliskivi, mutta sisältö on sen verran hyvä että koostaan huolimatta se on varsin nopealukuinen.

Tarina alkaa New Yorkista, josta löytyy tunnistamattoman naisen ruumis. Rikospaikalla on salaistakin salaisempi agentti, mies joka on valinnut nimekseen Vaeltajan. Hän huomaa nopeasti, että kyseessä on jotakin ihan muuta kuin pikaistuksissa tehty murha. Tarkat silmät ja vaistot johdattavat hänet terroristijahtiin, Saraneeniksi kutsutun miehen jäljille.

Tapahtumia seurataan myös Saraseenin näkökulmasta, mikä on ehdottomasti hyvä asia. Lukijalle muistutetaan, että pahuus ei välttämättä ole synnynnäistä, vaan väkivalta synnyttää väkivaltaa. Saudi-Arabiassa Saraseenin isä teloitetaan julkisesti tämän ollessa teini-ikäinen, mikä johdattaa pojan koston syviin kierteisiin. Jo nuorena hänestä tulee tehokas taistelija, mikä yhdistettynä vahvaan uskonnollisuuteen ja kostonhaluun tekee hänestä vaarallisen. Hänellä on suunnitelma ja keinot toteuttaa se ilman että tiedustelupalvelut ja satelliitit pystyvät aavistamaan mitään. 

Alun murha jää nopeasti sivuseikaksi kun Vaeltaja lähtee Saraseenin jäljille. Pienin askelin hän pääsee lähemmäs, kunnes lopulta miehet kohtaavat. 

Pysäköin auton kauas liikkeistä ja löysin neljä etsimääni kauppaa vierekkäin. Valitsin niistä kurjimman näköisen, sen jossa ei ainakaan näyttänyt olevan käytössä videotallennusta tai valvontakameroita. Ostin ne kaksi esinettä, joiden vuoksi olin ajanut kahdessatoista tunnissa yli tuhat kilometriä Aasian laidalta vanhaan itäblokkiin: surkean halpiskännykän ja anonyymin prepaid-liittymän.

Palasin autolleni. Siinä, yhden ainoan katuvalon alla pienen ja tuntemattoman bulgarialaiskaupungin laidalla, keskellä peltoja ja alaikäisiä mustalaishuoria, soitin puhelinnumeroon jonka suuntanumeroa ei ollut olemassa.

Täytyy tunnustaa, että sivumäärän ja takakannen perusteella olin vähän epäileväinen kun aloin lukea. Pysyykö tarina kasassa, kun siinä liikutaan laajalla maantieteellisellä alueella ja monessa eri aikatasossa? Kyllä se pysyy. Aikatasoja on todellakin monta, mutta ne kaikki ovat tärkeitä antaen Vaeltajalle tai Saraseenille lisäulottuvuuksia. Kummastakin yksinäisestä hahmosta opitaan paljon ja ymmärretään, miksi toinen on "hyvisten" puolella ja toinen "pahis".

Hayes on sijoittanut lukujen lopuihin monia koukkuja, tyyliin "minulla ei ollut aavistustakaan, että taloa lähestyi tietä pitkin auto". Monesti koukut vievät lukijaa harhaan, lukija tarttuu loogiseen vaihtoehtoon tulevista tapahtumista mutta tapahtuukin jotain muuta tai koukun vihjaus ratkeaakin vasta myöhemmin. Yllätyksellisyys ja tihenevä jännitys pitävät otteessaan koko kirjan ajan. Tykkäsin!

Ulla kirjoittaa Vaeltajan olevan paras agenttijännäri ikinä, ihan niin varma en uskalla olla mutta ehdottomasti kirja on yksi parhaimmista jännityskirjoista pitkään pitkään aikaan.

Tämäkin pääsee Kirja joka maasta - haasteeseeni, kohtaan Saudi-Arabia. Sen verran paljon tapahtumista sijoittui sinne että ratkaisu hyväksyttäköön. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti