lauantai 25. huhtikuuta 2015

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina. Elämää hurmaavien harhojen maassa

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina. Elämää hurmaavien harhojen maassa
WSOY 2015
282 s.
Kustantajalta pyydetty arvostelukappaleIslanti on yksi maista, joissa joskus haluan käydä. Matti Rämön pyöräilykirja kasvatti matkakuumetta ja sitä lisäsi myös Islantilainen voittaa aina.

Satu Rämö kertoo oman elämäntarinansa, sen miten hän opiskelijana kesätöissä kohtasi joukon islantilaisia, miten hän myöhemmin rakastui islantilaiseen mieheen ja päätyi asumaan tuolle pienelle saarelle omaperäisten saarelaisten joukkoon. Hän kertoo hauskasti islantilaisista perinteistä ja kummallisuuksista, hämmästelee islantilaisten suunnatonta omanarvontuntoa, ihmettelee islantilaisten maailmankatsomusta. 

Kirja on jaettu kahdeksaan osaan, jotka käsittelevät Islannin eri puolia. Paljon tulee tietoa maantieteestä, ilmastosta, taloudesta ja niin edelleen, mutta myös sellaisista asioista joita lukija ei osaa kaivata ennen kun saa niistä lukea.

Ensinnäkin joulupukkeja on jopa kolmetoista. Islantilainen joulukalenteri avataan 12. joulukuuta. Tuolloin pukeista ensimmäinen, nimeltään Aidantolppakamu laskeutuu kotivuoreltaan ihmisten keskuuteen. Aidantolppakamun lempipuuhaa on lampaiden kiusaaminen.

(...)

Islantilaisten mielestä Islanti on maailman paras maa. Täällä on maailman paras juomavesi, maailman hienoimmat maisemat, maailman parasta turskaa ja pääkaupungissa maailman parhaat musiikkifestivaalit.

Islantilaisille maailman parhaus näyttää sietämättömän helpolta. Minne ikinä he menevätkään, kultainen aura tuntuu laskeutuvan heidän harteilleen. Jos maailma olisi Ankkalinna, Islanti olisi epäilemättä sen Hannu Hanhi.

Islantilaiset eivät hämääntyneet pankkikriisistäkään kuin hetkeksi. He olivat onnekkaita; koko muun Euroopan pysäyttänyt tulivuorenpurkaus ei aiheittanut Islannissa ongelmia, ja hyvin pian maa vilisi tulivuorituristeja. Talous kääntyi taas nousuun ja islantilaiset myhäilivät tyytyväisinä. 

Rämön kirjoitustyyli on hauska ja mukaansatempaava. On kiinnostavaa lukea hänen kokemuksistaan maasta, myös niistä hankaluuksista mitä matkan varrella on sattunut. Matkailuinfoa kirjasta ei juuri saa mutta sitä varten on matkaoppaita. Islantilainen voittaa aina on kiehtova luotaus islantilaiseen kulttuuriin, ihmisiin, saareen joka on tehnyt karuista olosuhteista valttikortin.

Tämän kirjan laitan Kirja joka maasta - haasteen Islanti-kohtaan.

12 kommenttia:

 1. Olen tätä katsellut e-kirjana jo useampaan kertaan. Tämän perusteella kirja taitaa vastata aika hyvin odotuksiani ja voisin tämän ihan hyvin hankkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki pois, on viihdyttävää luettavaa. Muutamaan kertaan hihkuin ja nauroin ääneen, satuin olemaan vanhempieni luona kyläilemässä niin piti heille lukea ääneen mikä naurattaa :D

   Poista
 2. Odottelen tätä kirjaston varausjonosta, mutta mietin jo että pitäisikö kirja ostaa ihan omaan hyllyyn, niin houkuttelevalta kuvauksesi kuulosti. :) Olen käynyt Islannissa kerran, ja ihastuin niin kovasti, että haluan sinne mahdollisimman pian uudelleen. Se on näin turistinkin silmin aivan ainutlaatuinen, hyvin ihastuttava ja erikoinen maa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tämä kestää useamman lukukerran. Ihana kun mennään nähtävyyksien ja menovinkkien ulkopuolelle ja kerrotaan ihmisistä ja arjesta, lukija saa "sisäpiiritietoa". Ja ehkä tietää välttää pahimmat mokat jos joskus Islantiin matkustaa... :)

   Poista
 3. Mäkin luin tämän juuri, odottaa vielä bloggausta. Tykkäsin myös! Oon yleensäkin kiinnostunut tällaisista miltä elämä näyttää toisessa maassa -jutuista, ja onhan tämä hyvin kirjoitettukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sujuvaa tekstiä ja persoonallinen tyyli. Oon tykännyt jo pitkään lukea suomalaisten kokemuksista vierailla mailla, taisi innostus alkaa Outi Nyytäjän Ranska-kirjoista eikä loppua näy. Islanti on kiinnostava, vaikka se on lähellä ja tavallaan tuttu niin kuitenkin se on vieras ja eksoottinen.

   Poista
 4. Tykkään kovasti Satu Rämön Salamatkustaja-blogista ja hänen kirjoitustyylistään. Pitäisi ottaa sekä tämä että Vuoden mutsi 2 luettavaksi. Niin ja ne Matti Rämön matkakirjatkin odottavat vielä lukemistaan... Islannissa olisi mahtava käydä, tämä kirja tosin ei tekisi hyvää oireilevalle matkakuumeelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan että Salamatkustaja on mennyt multa kokonaan ohi, vasta tästä kirjasta huomasin sen olemassaolon. Mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Kolme kaveriani on lähdössä elokuussa Islantiin ja olen niin katkera kun en pääse mukaan, ei ole yhtään lomaa kun vaihdan työpaikkaa... No, ensi vuonna on lomia niin ehkä sitten pääsee. Islanti on kyllä kovin korkealla kohdelistalla.

   Poista
 5. Kiitos superkivasta palautteesta, ihanaa kuulla että näin monet ovat viihtyneet kirjan parissa :)

  Muuten, jos etsit matkaopasta Islantiin, niin suosittelen lämpimästi Mondo Islanti -matkaopasta (uudistettu painos, 2013). Tein sen yhdessä mieheni kanssa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, kirja oli nautittavaa luettavaa, luulen että luen sen toiseenkin kertaan :) Ja terveisiä kansikuvan tekijälle, kivan raikas lopputulos :)

   Täytyypä vinkata kavereille tuota matkaopasta, ovat lähdössä parin kuukauden päästä ja Islannin vierailu on heille kaikille ensimmäinen kerta. Varmasti mielellään suunnittelevat etukäteen mitä tekevät, aikovat liikkua vuokratulla autolla.

   Poista
 6. Pidin tästä kovasti. Rämön jutusteleva ja hauska kirjoitustyyli yhdistettynä kiinnostavaan faktaan toimi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan persoonallinen ja humoristinenkin kirja. Toivoisin jatko-osaa :)

   Poista