Sain Takkutukalta
Mummo matkalla -blogista Liebster Awardin, kiitos! Palkinto tuli peräti toisen kerran, mutta yhtä paljon se ilahduttaa kuin ensimmäiselläkin kerralla :)
Säännöt ovat:
1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkintokuva esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon esittäjän esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat tunnustuksen ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat vastaavat.
6. Lisää säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.
Takkutukan kysymyslistaa lukiessa ajattelin ensin että tästähän pääsee helpolla. Alku oli hämäävä: mitä pitemmälle luin sitä vaikeammaksi tehtävä muuttui. Kyllä tässä ihan tosissaan sai pysähtyä pohtimaan. Vai mitä sanotte (ja vastaisitte) te muut? :)
1. Näet kiinnostavan kirjan: astutko ohi vai avaatko?
- Avaan, poikkeuksetta. Aina on aikaa lukaista takakansiteksti.
2. Kirjaostoksilla: homma hanskassa vai lipsuuko creditille?
- Homma hanskassa, poikkeuksena ehkä kirjamessut. Koska olen töissä kirjastossa, näen kustantamojen katalogit painettuina. Lisäksi saan sähköpostiviestin hankintaosastolta aina kun uudet valinnat on tehty. Saan tehtyä paljon varauksia, ja koska työkenttänä on koko Vantaa näen aika hyvin myös eri kirjastojen uutuus- ja bestsellerhyllyt :) Kirjakaupoista teen usein löytöjä vanhemmista kirjoista, mutta niissä on sitten hintakin yleensä edullinen.
3. Onko nykymaailmassa kasvualustaa klassikkojen synnylle?
- Toivottavasti. Lastenkirjallisuuden puolella Harry Potter - sarja on jo saavuttanut jonkinlaisen klassikkoaseman. Nuortenkirjallisuudesta on vaikea sanoa. Monet nuortenkirjat tarttuvat hetkellisiin ajankohtaisiin ilmiöihin, jotka eivät ehkä kanna vuosikymmenien yli. Deborah Spungenin Nancy kyllä liikkuu edelleen, mutta se on ehkä laskettu klassikoksi jo vuosia sitten. Aikuisten kaunossa uskon klassikoiden syntyyn myös tulevaisuudessa. Iijoki-sarja elää uutta tulemista nuorten naislukijoiden kanssa, joten kuka tietää mitä kirjoja nousee lähivuosina tai viidenkymmenen vuoden päästtä klassikoksi. Pakko vielä sanoa, että mietin kuinka paljon kirjasto vaikuttaa klassikoiden syntyyn. Tiedän, että yläkouluihin kysytään klassikkovinkkausta, ja jotkut sitä tekevätkin. Olen käynyt kollegoiden kanssa useampia keskusteluja siitä, olisiko joku kirja klassikko ja voisiko sitä vinkata. Mielestäni kaikkea voi vinkata, ja jos siitä innostuu joukko ysiluokkalaisia vuosi toisensa jälkeen, niin tie klassikoksi on auki.
4. Oman kirjahyllysi aarre?
- Voi sentään, näitä on useita. Yksi rakkaimmista on kirpputorilöytö, hajoamispisteessä oleva Topeliuksen "Maamme Kirja", kuudestoista painos vuodelta 1899.
5. Jos kirjoitat kirjan, sen teema/aihe olisi?
- Kirjoitan tarinoita, ja yhteistä niille tuntuu olevan se, että niiden maailma on hiukan vinksahtanut. Tavallisista asioista tulee outoja, ei paljoa vaan vähän. Asiat näyttävät naurettavilta mutta pinnan alla on jotain muuta. Samalla minua kiinnostaa se, miten henkilöhahmot voivat ilmaista itseään käyttämällä sanoja vain vähän tai ei ollenkaan.
6. Oletko puhuja vai kirjoittaja/rimpauttelija vai tekstaaja/wappaaja?
- Kirjoittaja. Soitan äärimmäisen harvoin, enemmän lähetän viestejä. Pääasiassa wappaan mutta äidin kanssa tekstaillaan :) Myös virallisia asioita hoidan mieluummin sähköpostilla kuin puhelimella.
7. Oma syysherkkusi keräten, poimien, torilta vai marketista?
- Mustikat, jos ne voi laskea syysherkuksi. Ostan yleensä marketin marjamyynnistä kaikki pakkaseen menevät marjat. Tänä vuonna tosin ostin ämpärillisen mustikoita facebook-kirpputorin kautta.
8. Mistä ammennat voimaa?
- Musiikin kuuntelusta, kirjoittamisesta, ystävistä, lukemisesta, liikunnasta, oopperan ja baletin katsomisesta.
9. Kuinka nollaat nuppisi?
- Liikunnalla. Juoksulenkillä täytyy keskittyä pitämään syke pk-lenkillä riittävän matalalla ja vauhti intervalleissa sopivalla tasolla että jaksaa loppuun asti, siinä ei kauheasti mieti muuta. Joskus juostessa keksii tarinoihin jatkoa. Työasiat jää lähes aina töihin, onneksi.
10. Mikä on näkemyksesi kirjastojen tulevaisuudesta?
- Olen hiukan huolestunut. Uuden opetussuunnitelman myötä ainakin Vantaalla kirjasto on mukana yhtenä laajennettuna oppimisympäristönä. Riittääkö ammattitaitoista henkilökuntaa tarjoamaan tiedonhaun opetusta, kirjavinkkausta ynnä muuta? Kovin usein on niin, että eläkkeelle lähteneen tai irtisanoutuneen työntekijän tilalle ei palkata uutta, lisäksi iso osa perustyöstä (logistiikka, hyllytys, asiakaspalvelu) hoituu erilaisten harjoittelijoiden voimin. Jos asiakaspalvelussa on henkilö joka ei lue kirjoja ja jonka työsopimus kestää puoli vuotta, onko hänellä ammattitaitoa auttaa asiakasta löytämään luettavaa/kuunneltavaa/katseltavaa? Toisaalta olen iloinen siitä, että niissä kirjastoissa joissa itse olen ollut töissä, on osaavaa ja innostunutta väkeä töissä. Pienellä budjetilla saadaan tehtyä kaikenlaista hienoa.
11. Mietteesi lukutaidon kehittyksestä/uuslukutaidottomuudesta?
- Tästä olen enemmän huolestunut. On surullista, että lapset, nuoret ja osa aikuisistakaan ei osaa kunnolla lukea ja kirjoittaa. On vaikea saada töitä, jos ei osaa kirjoittaa kuin yksittäisiä lyhyitä lauseita. Aika harvaan paikkaan taidetaan pyytää videohakemuksia? Toivoisin, että joku keksisi supersuositun kännykkäpelin, jossa olisi tekstipätkiä välissä!
Aion rikkoa sääntöjä sen verran, että en nyt palkitse tiettyjä blogeja mutta mielelläni lukisin teidän muiden vastauksia Takkutukan kysymyksiin :)