lauantai 30. toukokuuta 2020

Lastenkirjalauantai: Jenni Pääskysaari: Hetki ennen kuin kaikki muuttui

Jenni Pääskysaari: Hetki ennen kuin maailma muuttui
Kuvittanut Matti Pikkujämsä
Otava 2019
88 s.
Lapsille suunnattuja tietokirjoja ilmestyy paljon, osa on hyviä ja osa vielä parempia. Hetki ennen kuin maailma muuttui on hurjan sympaattinen ja lämminhenkinen. Siinä kerrotaan reilu parikymmentä tapahtumaa, jotka ovat johtaneet isoihin asioihin. Ei ehkä heti vaan vasta myöhemmin, mutta kuitenkin. Saamme lukea, miten käsitys T-Rexistä on muuttunut tutkimuslöytöjen myötä, miten nigirisushi keksittiin, miten ihmisoikeuksien puolustaminen on edennyt ja niin edelleen. 

Monopoly-peli oli valloittanut maailman vuonna 1935, ja se oli suosittu myös sotavankien keskuudessa. Postipakettien tarkastajat eivät kuitenkaan tienneet, että kaikki vangeille lähetetyt Monopoly-pelit eivät suinkaan olleet keskenään samanlaisia. Joissakin pelilaudoissa oli Vapaa pysäköinti -ruudussa painovirheeltä näyttänyt punainen piste. Se oli merkki. Tämä Monopoly-pakkaus olisi vangeille avain vapauteen.

Merkittyjen pelien sisään oli piilotettu Cluttyn ja kumppaneiden kehittelemiä, nerokkaita pakenemisvälineitä, kuten esimerkiksi silkkikankaalle maalattuja karttoja. Monopoly-rahan seassa oli oikeita seteleitä. Erilaisten muidenkin pelien mukana vangeille toimitettiin ohuita vaijerisahoja ja kompasseja. 

Uskon lasten olevan kiinnostuneita tapauksista, ne on kerrottu vetävästi ja toisinaan jännittävästikin. On paljon kiehtovia aiheita, kuten alkuräjähdys, kilpikonna avaruudessa ja naiset viidakossa. Mietin kuitenkin, että lapset saavat kirjasta varmasti enemmän irti silloin, kun sitä tutkitaan yhdessä aikuisen kanssa. Epäilen, että kovinkaan moni esimerkiksi ekaluokkalainen ei tiedä Elvistä, Beatlesia, tai George Lucasia / Tähtien sota - elokuvia. Myös sotavangit tai sateenkaarilippu saattavat kaivata aikuista taustoittamaan, mistä on kyse. 

Tärkein opetus on kuitenkin se, että pienillä asioilla on merkitystä, ja toisinaan ne johtavat suuriin, maailmaa mullistaviin tapahtumiin.

Kuvitus on ilmeikäs ja värikylläinen, se jo yksin houkuttelee selailemaan kirjaa. Kuvituksessa on tavoitettu todella hienosti tekstin tunnelma, itsellä lukiessa fiilikset vaihtelivat paljonkin.

Kirja on luettu myös blogeissa Luetaanko tämä?Lastenkirjahylly ja Kirjavinkit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti