lauantai 9. toukokuuta 2020

Lastenkirjalauantai: Vilja-Tuulia Huotarinen: Heistä tuli taiteilijoita

Vilja-Tuulia Huotarinen: Heistä tuli taiteilijoita
WSOY 2019
E-äänikirjan lukija Maruska Verona

Kuuntelen varsin paljon äänikirjoja, mutta enimmäkseen aikuisten romaaneja bussimatkoilla töihin ja kotiin. Tuntuikin siis todella omituiselta kuunnella reilun tunnin kestävä lastenkirja kotisohvalla. Mutta koska Maruska Verona oli hyvä lukija, ja koska pidin lyhyistä tarinoista, aion kuunnella kirjan vielä uudelleen. 

Huotarinen kuvaa kahdentoista suomalaisen naisen elämää niin, että jokaisen kertomuksen alussa on lyhyt esittely siitä, kenestä on kyse. Milloin nainen eli ja mistä syystä hän on tunnettu. Fiktiivinen osa kuvaa lyhyttä mutta merkittävää hetkeä naisen elämässä, kuten Ida Aalbergia menossa tapaamaan teatterinjohtajaa ja Aino Acktéta valmistautumassa laulamaan arvioijien edessä. Eli ollaan ajassa ennen kuuluisuutta, joskus lähellä sitä ja joskus kaukana.

Pidän kirjassa eniten siitä, että mukana on myös yllätyksellisiä valintoja. Esimerkiksi säveltäjä Helvi Leiviskä ja runonlaulaja Mateli Kuivalatar. Siinä lieneekin jutun juoni; mukana ei ole tunnetuimpia vaan ensimmäisiä, niitä rohkeita jotka rikkoivat yhteiskunnan ja yhteisöjen normeja ja uskalsivat seurata kutsumustaan. Valittu tie ei ollut helppo eikä itsestäänselvä. 

Mieleeni tuli, että tämä on eräänlainen kirjallinen Wikipedia-artikkeli. Tiedonhaun opetuksissa sanon aina, että Wikipedia toimii johdatuksena aiheeseen, mutta perusteellinen tieto löytyy muualta. Tässäkin faktan osuus koostuu lähinnä vuosiluvuista ja taiteenlajin maininnasta, joten lisätietoa on haettava muista lähteistä. Toisaalta fiktiiviset osuudet ovat mielestäni sen verran voimakkaita ja tunnelmallisia, että ne lisäävät tiedonhalua. Samalla kirja muistuttaa, että unelmista kannattaa pitää kiinni. Vaikeudet ovat voitettavissa, ja unelmat voi toteuttaa. Tämä on hyvä aikuistenkin pitää mielessä.

Kirjaa on luettu blogeissa paljon, siitä ovat kirjoittaneet esimerkiksi Suketus, Paula Niemi ja Hannele Salminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti