sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo

 

Kirja The Seven Husbands of Evelyn Hugo nojaa huonekasviin
Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo

Washington Square Press 2018

389 s.

En muista, mistä keksin kirjan The Seven Husbands of Evelyn Hugo, oletettavasti näin jossain kehuvan kommentin ja kiinnostuin. Näköjään kiinnostaa muitakin, sillä kirjastovarauksia on pitkä jono. Jo lähtökohta on lukemishaluja herättävä: nainen jolla on ollut seitsemän aviomiestä. Mitä kummaa, miksi niin monta? Mikä avioliitoissa on mennyt pieleen? 

Evelyn Hugo on elokuva-alan legenda, nainen joka on tehnyt menestyselokuvia vuosikymmenien ajan. Nyt yhtäkkiä hän haluaa, että toimittaja Monique Grant kirjoittaa hänen elämäkertansa. Miksi? Miksi juuri? Miksi juuri Monique, toimittaja jolla on toistaiseksi varsin vaatimaton ura takanaan ja työpaikka melko nimettömässä lehdessä? Elämäkerta on varmasti rahakas diili, jonka Monique toki haluaa ottaa työstettäväkseen. Sitä varten hänen on vietettävä tiivis rupeama Evelynin asunnossa, kuuntelemassa tämän erikoinen elämäntarina. Aviomiehiä on ollut seitsemän, ja jokaisen avioliiton takana on toinen toistaan erilaisempi tarina. Samalla seurataan Evelynin määrätietoista nousua elokuvamaailman huipulle ja sitä, mitä huipulla pysyminen vaatii. 


I take a seat in the chair next to the sofa. I lean forward, with my notepad in my lap and a pen in my hand. I take put my phone, open the voice memo app, and hit record.

"You sure you're ready?" I ask her.

Evelyn nods. "Everyone I loved is dead now. Thre's no one left to protect. No one left to lie for but me. People have so closely followed the most intricate details of the fake story of my life. But it's not... I don't... I want them to know the real story. The real me."

"All right," I say. "Show me the real you, then. And Ill make sure the world understands."

Evelyn looks at me and briefly smiles. I can tell I have said what she wants to hear. Fortunately, I mean it.

Osoittautuu, että Evelynin elämä on oikeasti ollut melkoisen erilaista verrattuna siihen, mitä siitä on nähty lehtikuvissa ja juoruissa. 

Tarina on hurja kuvaus raadollisesta elokuva-alasta, jossa naisen asema on riippuvainen ulkonäöstä ja iästä. Lisäksi naisen on osattava taktikoida, manipuloida ja käyttää ihmisiä hyödyksi, jos aikoo pärjätä. Todelliset ystävät ovat harvassa. Eikä mikään muutu, vaikka vuosikymmenet kuluvat. 

Samalla tarina on hieno kuvaus ystävyydestä ja rakkaudesta, miten vaikeita mutta palkitsevia ne kumpikin voivat olla. Pienempiä rakkauksia tulee ja menee, mutta yksi suuri on ylitse muiden. Silti monesti on niin, että kun rakkaus asetetaan vastakkain elämän realiteettien kanssa, rakkaus väistyy. Etenkin elokuva-alalla, jossa on tärkeää säilyttää tietty kuva tietystä henkilöstä, säröjä ei sallita. Ystävyys on mahdollista, mutta vähissä ovat ne jotka eivät pyri hyötymään toisesta. Kuitenkin, jokainen tarvitsee jonkun, jolle voi soittaa koska tahansa. 

Pidin kirjasta, vaikkakin osa rakkausjutuista on turhan siirappista minun makuuni. Asia tulee selväksi, vaikka ei tunnettaisi rakkautta jokaisella ihosäikeellä, ei iloittaisi joka sekunnista joka vietetään rakkaan seurassa. Vähempikin riittäisi. Sen sijaan pidän tapahtumista ja syistä avioliittojen taustalla, pidän niihin liittyvästä yllätyksellisyydestä ja siitä, kuinka erilaisia aviomiehet ovat keskenään. Pidän Evelynin hahmosta, siitä kuinka hän on pyrkinyt määrätietoisesti kohti unelmaansa ja mitä kaikkea hän on valmis uhraamaan sen eteen. 

Toivon, että tämä suomennetaan joskus, jotta moni pääsisi tutustumaan Evelyniin ja hänen uskomattomaan, koskettavaan tarinaansa. 

Kirja on luettu myös blogeissa Bibbidi Bobbidi Book ja Bibliofiilin päiväunia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti